1. Home
  2. Vesti
  3. Tante za kukuriku: Sledeća Mazda2 će biti prepakovani Yaris
Tante za kukuriku: Sledeća Mazda2 će biti prepakovani Yaris
1

Tante za kukuriku: Sledeća Mazda2 će biti prepakovani Yaris

433
1
Podelite sa prijateljima:

U prethodnih nekoliko godina je Toyota često optuživana da više nije u stanju da samostalno razvija četvorotočkaše, već uglavnom uzima gotove automobile od nekog od konkurenata, nakon čega na njih „nakači“ japanski dizajn i onda ih prodaje pod sopstvenim imenom. Primera za tako nešto ima mnogo, a jedan od njih je model Yaris sa američkog tržišta.

Ovde je potrebno spomenuti da takav automobil sa kodnom oznakom DJ nije povezan sa istoimenim Yarisom koji je namnjen za ostatak sveta (XP210). Kada je DJ razvijen, Toyota je preuzela globalni model Mazda2, izmenila prednji deo u određenoj meri i od tada unovčava ono šta se pokazalo kao izuzetno pametan poslovni potez.

Sada je izgleda došlo vreme za naplatu dugova, a kako prenosi magazin Auto International, sledeća „dvojka“ će biti zasnovana na globalnom Yarisu XP210. Toyotin mališan je već dobio dosta pohvala sa potpuno novom generacijom za 2020. godinu, posebno po pitanju performantne verzije pod imenom GR.

Sumnjamo da će Mazda imati svoje izdanje, a kako prenosi spomenuti Auto International fokus japanskog proizvođača vozila je na tome da dobije tehnologiju, to jest mehaniku iz hibridnog modela Yarisa. Reč je o fantastičnom 1,6-litarskog benzincu koji uz pomoć električnog agregata razvija 91 konjsku snagu, i ako ne briljira po tom pitanju, može se pohvaliti niskom potrošnjom goriva i još nižom emisijom izduvnih gasova.

U svakom slučaju, sadašnja generacija Mazde2 je na tržištu još od 2014. godine i uglavnom igra sporednu ulogu, zbog čega kompanija nije u stanju da samostalno razvije naslednika. Toyotina pomoć je svakako dobrodošla i oba modela će se verovatno proizvoditi u istoj fabrici u Francuskoj.

U poređenju sa Yarisom, za koga je potrebno izdvojiti 17.490 evra (na holandskom tržištu), Mazda2 će sigurno biti nešto skuplja i sa više sportskog imidža. Dok ne saznamo kada će partnerstvo dve kompanije biti zvanično objavljeno, uživajte u ilustraciji Auto Internationala kako bi naredna „dvojka“ mogla da izgleda.

A mi za kraj da vas podsetimo da na to da nas je mališan iz Hirošime oduševio na testu.

AutoRepublika

(433)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

E nesreće…

Mada, i to je bolje nego prepakovana Ford Fiesta kao Mazda 121… (možda se oni trunku stariji sete).