1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Hyundai i Kia ponovo ispaštaju zbog nemorala u Americi
Hyundai i Kia ponovo ispaštaju zbog nemorala u Americi
3

Hyundai i Kia ponovo ispaštaju zbog nemorala u Americi

376
3
Podelite sa prijateljima:

Američke divizije korejskih kompanija Hyundai Motor Co i Kia Motors su se u petak saglasile da isplate civilnu kaznu u rekordnom iznosu od 210 miliona američkih dolara, nakon što je regulatorni organ izvestio da su pomenuti proizvođači propustili da blagovremeno povuku 1,6 miliona vozila zbog fabričke greške na pogonskom bloku.

Američko Nacionalo telo zaduženo za pitanja bezbednosti saobraćaja na autoputevima (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) je izjavilo da je dvojac korejskih proizvođač prihvatio krivicu za netačne izvešaje dostavljene tom telu, a povodom nužde da se veliki broj vozila povuče na korektivnu intervenciju.

Hyundai je prihvatio građansku globu od 140 miliona američkih dolara koja će biti avansno plaćana u iznosu od 54 miliona dolara, uz obaveznu investiciju od 40 miliona u istoj valuti s ciljem obezbeđenja dodatnih bezbednosnih mera, kao i 46 miliona dolara „u rezervi“, za slučaj da marka ne ispoštuju neku od preuzetih obaveza.

Kijin greh pere 70 miliona američkih dolara. Struktura je sledeća: 27 miliona je avansno plaćanje, 16 miliona će otići na unapređenje bezbednosnih procedura u kompaniji, dok je 27 miliona dodatna kazna za eventualni ponovni propust da se nešto od preuzetih obaveza izvrši.

“Kritično je važno da proizvođači prepoznaju važnost blagovremenog povlačenja vozila i njihove obaveze s tim u vezi. Agencija mora biti obaveštena na vreme o svim bezbednosnim pitanjima,” izjavio je zamenik administratora tela NHTSA, Džejms Ovens.

Nagodba koju su Korejci postigli s Amerikancima se odnosi na opozive iz 2015. i 2017. godine kada su zbog fabričkih propusta mogli dogoditi prevremeno habanje ležajeva i otkazivanje motora.

Kao što smo naveli, deo pogodbe podrazumeva da Hyundai investira 40 miliona dolara kako bi izgradio testni centar vezan za pitanja bezbednosti, kao i inspekcijsku laboratoriju u SAD. Pored toga, obaveza pokriva i implementaciju novih sistema informacionih tehnologija, kako bi se omogućila sveobuhvatnija analiza bezbednosnih podataka.

“Momentalno reagujemo kako bi ubrzali naš odgovor na eventualne bezbednosne rizike,” reče Brajan Lauf, odgovorno lice za pitanja bezbednosti u kompaniji Hyundai Motor North America.

S druge strane, nadležni kod Kije su u pisanoj izjavi “da odabacuju optužbe, ali ipak prihvataju nagodbu kako bi izbegli konflikt s vladom moćne Amerike”. Dodaje se i da su saglasni “da restrukturiraju i u Ameriku prenesu sva odeljenja zadužena za sprovođenje poziva vlasnika pogođenih vozila na korektivnu intervenciju u servis”.

Propusti na vozilima koji utiču na bezbednost

U avgustu 2014. godine, Hyundai se saglasio da izmiri kaznu od 17,35 miliona dolara kako bi se rešio istrage koju je pokrenulo telo NHTSA, a zbog sumnje da se okasnilo s povlačenjem 43.500 vozila marke Genesis, kako bi se rešio problem s kočnim sistemom koji je uzrokovao povređivanje dve osobe. Tada je NHTSA izjavila da Hyundai “mora izmeniti način na koji reaguje na pritužbe od odraza pitanja bezbednosti”.

Kia se saglasila da u Americi otvori odeljenje koje bi se bavilo odnosnim pitanjima, dok bi svaki od prozvođača zadržao nezavisnog revizora koji bi izveštavao direktno telo NHTSA, uz kontinuirani nadzor na procedurama koje kompanije sprovode u ovoj oblasti.

Pogodba pokriva trogodišnji period kod Hyundaija, dok su kod Kije u pitanju dve godine, uz mogućnost dodatnog produženja roka za još godinu dana.

Opozivi iz 2015. i 2017. su se odnosili na sledeće modele: Hyundai Sonata (2011. – 2014) i Santa Fe Sport (2013. – 2014), dok Kia nije povukla pogođena vozila sve do 2017. godine, kada je prva na red došla Optima (2011. – 2014), a onda i Sorento (2012. – 2014), pa Sportage (2011. – 2013).

Nagodba se ne dotiče istrage koju sprovodi NHTSA, i koja je još u toku, a tiče se vozila ovog korejskog dueta koja su povučena zbog samozapaljenja.

Da podsetimo da su 2014. godine, Hyundai i Kia kažnjeni s 350 miliona američkih dolara zbog lažnih, ulepšanih navoda o potrošnji goriva.

Domaćinske, čestite kuće, nema šta!

AutoRepublika

(376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lala

Bezobrazno je to Alene, bezobrazno…

Branko

Tako se to radi; treba učiti od Amera.

D_C

Nemoral kod Azijanata?! To nije moguće! Mora da je neka greška! Zar nisu samo Nemci zli, pokvareni i varalice?