1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Francuska zagrejana za spajanje FCA i PSA nakon miniranja pregovora s Renaultom
Francuska zagrejana za spajanje FCA i PSA nakon miniranja pregovora s Renaultom
0

Francuska zagrejana za spajanje FCA i PSA nakon miniranja pregovora s Renaultom

249
0
Podelite sa prijateljima:

Francuska je doprinela „miniranju“ pregovora između Renaulta i Fiat Chryslera, ali pristup koji ima prema „braku“ FCA i PSA grupe, pokazuje da je otvorena za „biznis“.

„Postoje izvanredni argumenti“ za udruživanje proizvođača Peugeota, PSA grupe, i italijanskih partnera, rekao je francuski premijer, Eduard Filip. Predlog francuske kompanije vas ostavlja da verujete „da postoji prilika koju treba ugrabiti“, dodao je on.

Rana podrška države, koja poseduje udeo od 12 odsto u PSA, raščišćava prepreke za složene pregovore, koji na kraju treba da dovedu do formiranja četvrtog na svetu po veličini proizvođača automobila. Plan je da se potpiše memorandum o razumevanju do kraja godine, s izgledima da se generiše 3,7 milijardi evra uštede godišnje, bez potrebe za zatvaranjem fabrika.

Podrška vlade je od posebnog značaja, uzimajući u obzir da je upravo ona bila glavni ometač  prilikom Renaultovog pokušaja da se spoji s FCA u junu. Država je zahtevala da Renault obezbedi podršku japanskih partnera iz Nissana da bi nastavio pregovore s FCA, do čega, kao što znamo, nije došlo. Na kraju, sve je rezultiralo odustajanjem Džona Elkana, predsednika italo-američke kompanije, od nastavka pregovora, zbog kako je rekao, „političkog ambijenta u Francuskoj“.

Ovaj potez je doneo lošu reputaciju vladi, koja se obavezala da će se ubuduće manje uplitati u poslovanja kompanija. Inače, Francuska poseduje udeo u Renaultu od 15 odsto.

Industrijsko prisustvo

Mada je premijer izjavio da će Francuska biti „osetljiva“ po pitanju zaštite svoje industrije, on je propustio da zatraži garanciju za očuvanje radnih mesta.

„Ono što je meni bitno je industrijsko prisustvo u Francuskoj i projekat kompanije“, rekao je Filip. Vlada je prethodno upozorila da će biti kritički nastrojena prema bilo kakvim negativnim uticajima koje bi ugovor imao na zaposlene, ali bez formalnog zalaganja. „S obzirom na spomenute sinergije menadžmenta, gajim velike nade da će dogovor ostvariti pod sjajnim uslovima.“

Proizvođači automobila su pod rastućim pritiskom zbog usporavanja prodaje i neophodnosti investiranja u nove tehnologije. Kako se budu sve više okretali električnim vozilima, čije se baterije najčešće proizvode u Aziji i uz manji broj radne snage, potreba za radnim mestima u sektoru bi mogla značajno da opada. Već izvesno vreme proizvodnja migrira iz zapadnih zemalja u one s jeftinijom radnom snagom.

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments