1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Svi bi voleli da imaju profitabilnost Ferrarija
Analiza: Svi bi voleli da imaju profitabilnost Ferrarija

Analiza: Svi bi voleli da imaju profitabilnost Ferrarija

403
5
Podelite sa prijateljima:

Nezapamćeni izazovi su se sručili na automobilsku industriju tokom 2021. godine, što je dovelo do iskazivanja nezabeleženih finansijskih rezultata većine proizvođača automobila iz Evrope, Amerike, Japana i Južne Koreje. Ovo bi bio prvi i verovatno najviđe iznenađujuć zaključak koji proizilazi iz detaljne analize finansijskih izveštaja 19 proizvođača automobila za proteklu godinu. Već smo pisali o tome: prošle godine je prodato manje automobila, ali je ostvaren značajno bolji finansijski rezultat no ranijih godina.

Podaci su izvlačeni iz finansijskih izveštaja sledećih kompanija: Aston Martin, BMW grupa, Daimler, Ferrari, Ford, Geely grupa, General Motors, Honda, Hyundai Motor grupa, Isuzu, Mazda, Renault-Nissan, Stellantis, Subaru, Suzuki, Tata Motors, Tesla, Toyota i Volkswagen grupa, i iz njih proizilazi da su tokom prošle godine ostvareni prihodi od 1,89 hiljada milijardi američkih dolara (za oko 10% manji je iznos kada se preračuna u evre).

Ta cifra otkriva rast prihoda od 13% onda kada se uporedi sa 2020. godinom, ali ako poređenje usmerimo na godinu pre izbijanja zdravstvene krize (2019.) onda je rezultat u minusu za 6%. Zanimljivo, ukupan broj prodatih primeraka nije sledio trendove prihoda, što je uobičajeno da se negde fizički (naturalni) i finansijski (novčani) pokazatelji prodaje „gađaju“, to jest da su u direktnoj korelaciji.

U protekloj godini su pomenute grupacije prodale 69,54 miliona vozila, što je za 2% bolje nego u 2020. godini ali za 14% lošije od rezultata ostvarenih 2019. To znači da su proizvođači automobila uvećali cene gotovih proizvoda ili su pak umanjili popuste kod prodaje. Bizaran trend rasta profitabilnosti u okolnostima pada broja isporučenih vozila se delimično objašnjava i krizom u snabdevanju mikročipovima. Manji broj dostupnih vozila je nametnuo logiku favorizovanog plasmana skupljih automobila, što je dodatno pojačano osnaženom tražnjom nakon desatanizacije korona virusa.

Zaista, prosečan prihod po prodatom vozilu tokom 2021. godine je bio na nivou od 27.270 američkih dolara, što je za 11% više od onog u 2020. godini i za oko 10% više od uporedivog podatka iz 2019.

Fokus na segmentima najbogatijim profitom

Ako se dublje zagazi u analizu finansijskih izveštaja, vidi se da su iznosi ostvarene poslovne dobiti otkrili još jednu interesantnu činjenicu. Uprkos uticaju pandemije na globalnu privredu i posledično na lance nabavki, što je od ozbiljnog odraza na industriju proizvodnje automobila, ovih 19 proizvođača (OEM) je zaradilo više para prošle, nego 2020. i 2019. godine.

Dobit iz poslovanja koja je iskazana u bilansima pomenutih biznis grupacija (poslovni prihodi umanjeni za sumu poslovnih rshoda) je dostigla cifru od 143,97 milijardi američkih dolara u 2021. godini, odnosno oko 130 milijardi evra.

Drugim rečima, na svakih 100 evra naplaćenih kroz prodaju automobila, kompanije su na ime poslovne dobiti mogle da za sebe zadrže iznos od 7,6 evra.

Nasuprot iznetom u prethodnom pasusu, ta cifra je tokom 2020. godine bila na nivou od svega 3,60 evra, odnosno stopa poslovne dobiti je 2020. godine bila 3,6%, da bi u 2021. godini skočila na 7,6%. Rast stope poslovnog profita je dakle impresivan, a posebno je naglašen negativnim trendom u pogledu broja prodatih četvorotočkaša.

Evo još malo finansijskih zanimljivosti. Dok je zarada po prodatom automobilu tokom 2020. godine opala sa 1.270 američkih dolara iz 2019. godine, na svega 892 dolara, dotle se u 2021. godinu ona vinula u nebesa i dosegla neverovatnu sumu od 2.069 dolara.

Ostvarenju ovakvih rezultata je pomoglo fokusiranje proizvođača na krosovere i električna vozila, što je omogućilo da se anuliraju veliki gubici iz sektora konvencionalnih vozila i sedana. Kako su lanci nabavke mikroprocesora počeli da gube dah, tako su proizvođači ono što imaju dostupno od elektronskih komponenti počeli da guraju u palete vozila s najizdašnijim maržama, pa su tako te linije i radile i donosile najveće zarade akcionarima.

Ferrari je glavna krava muzara industrije proizvodnje automobila

Ferrari je i dalje najprofitabilnija marka među svim proizvođačima auotmobila, i to s ogromnom razlikom. Poslovna dobit je sa 21,4% iz 2020. godine, uvećana na prošlogodišnjih 25,5%. Kompanija je tako tokom prošle godine, na svakom prodatom vozilu zarađivala neverovatnih 106.078 američkih dolara.

Koliko je to velika razlika, možda najbolje ilustrujue 6.693 američkih dolara koliko kompanija Tesla profitira nakon što naplati svako prodato vozilo. Uzgred budi rečeno, u ovoj analizi, američka Tesla je na drugom mestu, „neposredno“ iza italijanskog Ferrarija.

AutoRepublika

Izvor: Motor1

Autor: Huan Felipe Munjoz

(403)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

ok Ferrari ima najbolji profit, ali u poređenju sa velikoserijskim proizvođačima, kako stoji sa npr Mc Larenom…..

TheStig

McLaren nije uopste profitabilan. U 2020 je poslovao sa ogromnim gubitkom. Mclaren i Ferrrari imaju skroz drugacije koncepte poslovanja. McLaren vecinu modela stanjca kao na traci dok Ferrari kreira kod vecine modela ekskluzivitet i cijene automobila i nakon sto izadju iz fabrike i dodju u posjed privatnih vlasnika odmah skace jer je traznja ogromna a ponuda ogranicena. Sem toga Ferrari otkako je pratim automobilizam nije imao lose automobile. 360 modena, f430, 458, 599 gtb, 599 gto, f12, ff, 488 su svi vrhunski automobili dok su McLareni hit and miss. Nomenklatura modela im je nepovezana a i cesto modeli izmedju sebe… Pročitaj više »

Matori

Osnovni.

s mile

Nisam znao za to. Mislio sam da i oni fino zarađuju. Ipak se često modeli i specijalne olakšane verzije izbacuju.

Mustang

kako vidim najveći gubitnik je ford, čak je bolja i jedna tata (JLR)