1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ford je umalo dobio novi logo 1966. godine
Zanimljivost dana: Ford je umalo dobio novi logo 1966. godine

Zanimljivost dana: Ford je umalo dobio novi logo 1966. godine

506
1
Podelite sa prijateljima:

Ford je jedan od najstarijih aktivnih automobilskih proizvođača. Henri Ford ga je osnovao 1903. godine iz trećeg puta da napravi automobilsku kompaniju, nakon neuspelih pokušaja sa društvom Detroit Motor Company (1899.) i Henry Ford Company (1901.). Ironično je da je ova druga postojala svega devet meseci i da u tom periodu nije prodala niti jedan četvorotočkaš, mada je kasnije preimenovana i poslužila kao baza za današnji Cadillac, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih izdanja zanimljivosti dana.

Znajući sve to, nije iznenađenje što je Fordov logo takođe izuzetno popularan i prepoznatljiv širom sveta. Iako se on menjao viša puta kroz istoriju, što možete da vidite iz priložene fotografije, generalna ideja je ostala ista – ime brenda pisanim slovima u sredini kruga gde je pozadina ofarbana u plavu boju.

Ali, sada već davne 1966. godine malo je zafalilo da drugi najveći američki proizvođač dobije novu „značku“, što je potvrdio dizajner Pol Rend na svom sajtu. Za one kojima je ime Renda nepoznato, da kažemo da je reč o izuzetno popularnom i cenjenom stilisti u Americi, koji je dizajnirao razne poznate oznake koje „Jenkiji“ viđaju svakodnevno.

Spomenućemo one za televizijsku stanicu ABC, zatim čuvenog proizvođača dizel motora i komercijalne opreme Cummins i poznate poštanske kompanije UPS. Na svom sajtu Rend kaže da je kontaktirao Ford spomenute 1966. godine i ponudio da „uvede njegov logo u novu dinastiju“.

Ironija u celoj priči je u tome što je američki gigant debitovao s osveženom značkom svega pet godina ranije pa nam je nepoznato zašto je dizajner smatrao da je vreme za izmene. Doduše, on se nije mnogo toga doneo novog u odnosu na ono iz 1927. godine, sa plavim krugom i belim slovima, a Rend je očigledno smatrao da kulturna revolucija iz šezdesetih godina treba da učini stil „jednostavnijim“.

Dizajner detaljno priča na svom sajtu o samoj promeni stila kroz istoriju, pa kaže da su početkom 20. veka, kada je vladao takozvani Art Deco stil, detalji i elegancija bili izuzetno popularni, ali do šezdesetih godina mnogo toga se izmenilo u Americi.

Smatra da je jednostavnost bila na delu i crteži potvrđuju da je ime brenda ponovo napisano u beloj boji, ali bez mnogo „komplikacija“. Na taj način, predloženi logo je izgledao moderno, ali i dalje prepoznatljivo do te mere da ga niko ne bi pomešao sa bilo kojim drugim automobilom.

Ford očigledno nije bio zainteresovan pošto je odbio Rendovu ideju, i nastavio da unapređuje ono šta je Henri Ford napravio pre više od jednog veka. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, odluka je bila ispravna pošto je malo koji „Fordovac“ (ukljčujući i autora ove priče) imao reči pohvale.

Zoran Tomasović

(506)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Odluka ispravna