1. Home
  2. Sajmovi
  3. Novi Hyundai Mistra se uglavio između Sonate i Elantre
Novi Hyundai Mistra se uglavio između Sonate i Elantre
0

Novi Hyundai Mistra se uglavio između Sonate i Elantre

1.31K
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai je već testirao reakcije publike u odnosu na „naglavačke okrenut“ stil prednjeg kraja vozila, a kako to izgleda smo mogli da vidimo na krosoverima s oznakama: Kona, Santa Fe, pa i na novoj Creti, mada se ona ne nudi na Balkanu. 

Sada je očigledno kucnuo trenutak da se pomenuti fazon implementira i kod putničkih automobila, pa je tako kao zamorče poslužila limuzina druge generacije Hyundai Mistra koju su uživo mogli da vide jedino posetioci tekućeg Salona automobila u Gvangžuu.

Kao što je to bio slučaj i sa sedanom prve generacije, nova Mistra je u paleti korejske marke smeštena između Elantre i Sonate. S dužinom od 4.780 mm, ovaj sedan je za 130 milimetara duži od nove Elantre, ali za Sonatom zaostaje 12 centimetara.

Širina novajlije je 1.815 mm, visok je 1.460 milimetara, dok je međuosovinski razmak na nivou od 2.770 milimetara. Što se tiče šasije, treba reći da je Mistra unificirana s najskupljom i najmoćnijom verzijom Elantre i da poseduje multilink oslanjanje na zadnjoj osovini.

Stara Mistra je posedovala veoma konzervativan enterijer, dok nova, ne samo da promoviše virtuelnu instrumentaciju već je „ručica menjača“ u vidu tastera na kontrolnom panelu. Dodatno, čak se i klima uređajem upravlja putem dodira prstima preko osetljivog ekrana.

Hyundai Mistra cilja na korporativne klijente, pa se tako zadnja klupa ne preklapa. Među opcionalima se ističe enterijer presvučen kožom, elektropokretana prednja sedišta, kao stakleni panoramski krovni otvor.

Bazičnu Mistru pokreće atmosferski benzinski motor s oznakom 1.8 MPI (143 ks) i isti je kao na odlazećem modelu, ali se nadalje umesto nekadašnjeg automatskog menjača, motoru na uslugu stavlja varijator. Treba reći da je ručni menjač izostavljen iz ponude pre nekoliko godina. Razlog za donošenje takve odluke Azijata se krije u veoma skromnoj tražnji za takvom menjačkom kutijom.

Kod turbo motora imamo smenu generacija u paleti. Stari motor označen sa 1.6 T-GDI je ustuknuo pred kudikamo savremenijom jedinicom 1.5 T-GDI sa 170 konjskih snaga. Ova „mašina“ sarađuje sa istim sedmostepenim automatskim menjačem.

Mistra prvog naraštaja je startovala svoj tržišni život na korektan način. Privlačila je oko 150 hiljada kupaca na godišnjoj osnovi, dok je bila u punoj snazi. Međutim, tokom 2019. godine je tražnja pala na svega 43 hiljada isporuka.

Očekuje se da novi model ponovo pokrene talas popularnosti sedana, a to će biti moguće tek tokom prvog tromesečja naredne godine, to jest onda kada krene aktivna proizvodnja i ponuda. Ako vam se automobil dopao, smorićete se kada čujete da ga Hyundai nije namenio kupcima van Kine.

AutoRepublika

(1306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments