1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ford u Kini predstavio restilizovan Focus
Ford u Kini predstavio restilizovan Focus
1

Ford u Kini predstavio restilizovan Focus

204
1
Podelite sa prijateljima:

Ford je nedavno objavio kako će izgledati i čime će moći da se pohvali karavanska i proterenska verzija modela Focus Travel, namenjena kupcima na kineskom tržištu, dok je Salon automobila u Gvangžuu iskoristio za predstavljanje kompletne porodice kompakta Focus, a koja uključuje i limuzinsko, ali i tradicionalno hedžbek izvođenje. 

Uprkos činjenici da Focus ubrzano gubi na popularnosti među kupcima u najmnogoljudnijoj državi na svetu, američki proizvođač se odlučio na veoma skroman broj izvedenih unapređenja.

Na isti način na koji je zatezanje bora podnela njuška kros-karavana s oznakom Focusa, poneo se i prednji kraj osveženog hedžbeka i sedana. Sada i ova dva karoserijska izdanja poseduju novi odbojnik i proširenu masku hladnjaka i vizuelno povezane prednje svetlosne grupacije.

Međutim, automobili opremljeni paketom opreme ST-Line su zadržali identičan dizajn, baš kao i kros-hedžbek Ford Focus Active, koji je u Evropi debitovao pre dve godine.

Stručnjaci kompanije su se potrudili oko enterijera. Kako bi se što više približili, pa i nadmašili rivale, opremili su Focus virtuelnom instrumentacijom direktno ispred očiju vozača, i to dijagonale osam inča, iako je isti takav displej na evropskoj verziji, počev od leta za nama gabaritiniji, pa se može pohvaliti istom dužinskom odrednicom od 12,3 inča.

Ipak, široki ekran osetljiv na dodir preko kog se očitavaju postavke multimedijalnog sistema koji Amerikanci nazivaju Sync, prvi je takav koji se može pronaći u kineskom izdanju Focusa, i tu Kinezi vraćaju Evropljanima milo za drago, pa njihov monitor poseduje 12,3 inča, dok je evropski na nivou dijagonale od osam inča.

I sama centralna konzola je redizajnirana. Jedinica za kontrolu funkcionisanja uređaja za klimatizaciju je sada kompaktnijih dimenzija, dok su stilisti marke sveli broj tastera na apsolutni minimum.

Zaista, umesto dvozonske klimatizacije, primenjeno je jednostavnije rešenje koje zapreminu u kabini tretira kao jedinstvenu klimatsku zonu, dok su i komande za upravljanje brojnim drugim postavkama, izmeštene na ekran informativno zabavnog sistema. Sedište vozača je elektropokretano i može se podešavati u šest pravaca, među kojima se ističe i lumbalna podrška, za one s umerenim deformacijama na pršljenovima L4 i L5, da se našalimo malo.

Gama kineskog izdanja Focus se i dalje sastoji od trocilindarskih jedinica radne zapremine od litru i po. Atmosferski benzinac isporučuje 122 konjske snage. a instaliran je samo na sedanu. Turbo verzija komercijalnog naziva EcoBoost razvija 174 kočenih konjskih snaga i jedini je izbor za proterensko izvođenje.

Ručni menjač je dostupan sam na bazičnoj varijanti, dok je šestostepeni automatski menjač tu ponuđen kao doplatna opcija. Što se tiče turbo „mašine“, tu je bez alternative ponuđena osmostepena automatska menjačka kutija. Svi modeli američkog kompakta, namenjeni „voljenim“ Kinezima, poseduju samo prednje točkove kao pogonske.

Uvodna cena za kompaktu konfigurisan kao sedan iznosi oko 16.600 američkih dolara, prema aktuelnom trenutku na berzama razmene inostranih valuta. Skupoceniji kros karavan Focus Travel, s turbobenzinskim pogonskim blokom startuje s cenom od oko 23.300 američkih dolara.

Za proizvodnju osveženog Focusa je zadužen zajednički poduhvat koji američka kompanija neguje s firmom Changan, i započeće veoma brzo nakon završetka Salona automobila u Gvangžuu.

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Bas lepo sredjena ta centralna konzola. Tablet je takodje prijatno osvezenje.