1. Home
  2. Sajmovi
  3. Volkswagen ID Buggy – kako Nemci (u Ženevi) vide zabavu na struju
Volkswagen ID Buggy – kako Nemci (u Ženevi) vide zabavu na struju

Volkswagen ID Buggy – kako Nemci (u Ženevi) vide zabavu na struju

227
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, najlakši i najpristupačniji način da dobijete zabavu koju samo terenska vožnja može da pruži, bio je oličen u reči „Buggy“. Na ideju se dosetio čovek po imenu Mejer Manks, koji je sačuvao mehaniku Volkswagena „Bube“, a fabričku školjku zamenio sopstvenom.

Iako limitiran snagom, Buggy je bio dovoljno jeftin da je praktično svako mogao da napravi svoju verziju u dvorištu, ali danas su neka druga vremena i Nemci su se konačno dosetili da direktno iz fabrike proizvedu moderni model.

Kako to obično biva sa novim proizvodima u današnje vreme, novi Buggy je električni automobil i proizveden je na identičnoj MEB platformi koja će do kraja godine ponuditi i prvi serijski ID proizvod (hedžbek sa petoro vrata).

Iz kompanije dodaju da na ovaj način žele da pokažu da i električni automobili mogu da budu zabavni i da je koncept sa Salona automobila u Ženevi na oko 70% onoga šta možemo da očekujemo od serijske verzije.

Buggy pokreće električni agregat koji razvija 202 konjske snage a postavljen je pozadi. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h se kompletira u 7,2 sekunde a maksimalna brzina iznosi 158 km/h. Baterije kapaciteta 62 kWh omogućuju maksimalni domet od 250 kilometara između punjenja.

Proizvođač dodaje da je platforma dovoljno fleksibilna da motor može biti pomeren i napred, a moguće je da se primeni i pogon na sva četiri točka. Konceptni model, međutim, po uzoru na prethodnika stiže sa pogonom na zadnje točkove.

Buggy je dugačak 4.063 milimetara, širok je 1.890 mm i visok 1.463 mm. Iako zamišljen kao terensko vozilo, zanimljiv je podatak da je klirens niži nego ID hedžbeka koga očekujemo do kraja godine. Volkswagen se nada rešiti problem sa 18-inčnim felnama i proterenskim pneumaticima. Koncept stiže sa dva sedišta, ali bi kasnije mogla da debituje i verzija sa četiri sedišta.

Sa dizajnerske strane se lako može primetiti veza sa prethodnikom posebno po detaljima kao što su na primer: nedostatak vrata i krova, ali serijski model će pružati platneni krov da bi se enterijer zaštitio od loših vremenskih uslova. Znajući svrhu takvih vozila, proizvođač je primenio rešenje prema kome je Buggyjev enterijer jednostavan uz korišćenje materijala otpornih na vodu.

Za sada je nepoznato kada bi Buggy mogao da uđe u serijsku proizvodnju, a kada taj dan dođe nema sumnje da će prodaja biti limitirana na samo par hiljada jedinica. Za nemačkog proizvođača vozila su daleko bitniji ostali ID modeli, kao što su spomenuti hedžbek, zatim Vizzion limuzina, Cross krosover i Buzz kombi.

Ali to nije sve. Volkswagen je spomenuo da trenutno radi na novoj generaciji fleksibilnih punjača. Onii bi se, po potrebi, mogli postaviti na željene lokacije kao privremeno rešenje. To se odnosi na koncerte i slične festivale koji traju po nekoliko dana, a zatim bi se sa lakoćom mogli pomeriti na novu lokaciju.

AutoRepublika

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments