1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Danas je veliki dan za Luisa Hamiltona!
Danas je veliki dan za Luisa Hamiltona!
9

Danas je veliki dan za Luisa Hamiltona!

407
9
Podelite sa prijateljima:

Stara izreka kaže da se rekordi postavljaju da bi bili oboreni, a Luis Hamilton je upravo ispisao novu stranicu u večnoj knjizi koja prati sedamdeset godina dugu istoriju Formule 1. Britanski vozač je u potpunosti dominirao na Velikoj nagradi Portugala i upisao osmu pobedu u sezoni, čime je napravio korak bliže odbrani titule. Ali, možda još impresivnije, a u vezi je za Hamiltonom, jeste podatak da je pobedio na 92. nadmetanju u karijeri, što ga statistički čini najuspešnijim takmičarom u istoriji Formule 1.

Vozač Mercedesa sada ima jednu pobedu više nego Mihael Šumaher i čak 39 više nego trećeplasirani Sebastijan Fetel.


Hamilton je u Portugalu započeo današnji dan na pol poziciji, ali je brzo pao na treće mesto. Međutim, do 20. kruga je uspeo da se vrati na lidersko mesto i da održava prednost. Na kraju trke je imao preko 25 sekundi prednosti nad klupskim kolegom Valterijem Botasom.

Posle trke britanski vozač nije bio preterano voljan da priča sa medijima, ali je izjavio da su uslovi za vožnju bili izuzetno teški i da je trenutno pod utiskom i da će mu trebati malo vremena da shvati da je oborio rekord velikog Šumahera.

Hamiltonu se nagoveštavala blistava budućnost još od malih nogu. Osvajao je šampionate u kartingu, Formuli Renault, Formuli 3 i GP2 seriji pre nego što je debitovao u Formuli 1 za volanom tadašnjeg McLaren Mercedesa.

Prvu pobedu je zabeležio te godine u Kanadi, a na kraju sezone je upisao četiri pobede. Nažalost, titula mu je izmakla u poslednjoj trci u sezoni, ali je osvojio 2008. godine. Na taj način i dalje čuva rekord Formule 1 po najbrže osvojenoj tituli u karijeri.

Pored McLaren Mercedesa, Hamilton je vozio i za Mercedes, a u nemačkom timu se nalazi poslednjih osam sezona. Sa Mercedesom je osvojio pet titula, i na pragu je da trijumfuje i ove sezone. Pored 92. pobede, Hamilton čuva rekorde i u još nekoliko kategorija, kao što su: najveći broj pol pozicija u karijeri (97), finiši na podijumu (161) i ukupno poena u karijeri (3.687). Ukoliko trijumfuje na kraju ove sezone, a sigurno hoće, izjednačiće se sa Šumaherom i po broju titula.


Britanski vozač je rekorder po broju uzastopnih vožnji (trenutno je na cifri od 262), a po procentu uspešnosti je trećeplasirani u istoriji Formule 1.

Naime, pobedio je u 35% voženih trka, a beže mu samo veterani iz ranih godina Formule 1, kao što su Huan Fanđo (46%) i Alberto Askari (39%). Pitanje je da li će uspeti da obori rekord po broju pobeda u jednoj sezoni. Čak tri puta je pobeđivao s 11 titula, a rekord drže Šumaher i Fetel sa po 13.

Šta je sledeće na redu za slavnog Britanca? Pa verovatno obaranje novih rekorda, i ne sumnjamo da će biti uspešan u tome.

AutoRepublika

(407)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Nigel Mansell (Najdžel Mensel), 1992. godine šampionska titula u F1 i sledeće 1993. godine kao „rookie“ u američkom CART IndyCar šampionatu osvojio titulu šampiona i titulu Rookie of the year.

Ovo danas sve manekeni.

Yankee

Jel to pratis Indy? Scott Dixon upravo osigurao 6. titulu.

Balkanboj

Ciao, Ne mogu reći da pratim Indy, jedno vreme sam pratio F1, čekao trke a Mansela se sećam jer mi je ostao u memoriji kao jedini vozač koji je posle titule u F1 sledeće sezone osvojio drugu vrstu šampionata sa drugim bolidom. Čovek zna znanje. Da, i mlada Danica mi je super 😎, žensko si brate a trkaš se na par sa muškima, respect. Poslednjih 6-7 godina skoro da uopšte ne gledam ni F1 ni neke druge kategorije/serije. Previše su uštogljeni propisima, sve je u kalkulaciji pit-stopa i izbora guma. Uživao sam u onim ranijim sezonama kada je ipak bilo… Pročitaj više »

moron

Neverovatno, ali i meni je Nigel Mansell svakako bio najomiljeniji lik „velikog cirkusa“

Rikošet

Kad vec pomenuste Mensella da primjetim. Schumacher je prvi put pobjedio 92. u Belgiji, u godini kada je Mensell bio prvak. Bolid kojeg je Schumacher tada vozio, pored prvog Hamiltonovog bolida izgleda kao igracka, a pored ovog aktuelnog kao kartonska kutija na tockovima. Nema sumnje da je Hamilton dobar vozac, ali cini mi se da je teze bilo pobjedjivati u Schumacherovo vrijeme… Pogledajte samo volan Benettona iz 92 i ovaj danasnji. Tamo stanla s ruckama, a ovamo svemirski brod… Uporedite logisticku podrsku i telemetriju, uporedite neuporedivo i bice jasno zasto mi je danas ova 92. pobjeda Hamiltona djelovala kao puko… Pročitaj više »

D_C

comment image

Rikošet

Lijepa fotografija, ali z ovog ugla zbog jarkih boja izgleda puno veći nego što jeste. Na linku ispod je malo bolje poređenje dužine. F2004 je od ovog današnjeg kraći za 1,2 metra, a o ostalim razlikama da i ne pričamo… Još jasnije je kada pogledaš volane… http://justacarguy.blogspot.com/2015/01/comparison-of-f1-steering-wheel-since.html Na ovom Senninom koji ima dva tastera počeo je da vozi i Schumacher, a Hamiloton je prvu pobjedu ostvario 2007. u Australiji, kada su se bolidi i telemetrija počeli ubrzano digitalizovati. Staze su se „učile“ na Sonyu, a u boksu je bila armija trkačkih inženjera sa digitronima… Definitivno je vozač novog doba, u… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
s mile

Pratio sam F1, ali tek posle Senine smrti. Naravno, u starija vremena trebalo je više znanja, umeća ali i kohones… Danas kada tehnika odrađuje dobar deo posla mnogo je lakše voziti. Šumi, je bio bezobrazan, neke titule dobio na kvarno, ali je bio znalac. Luis, ma koliko stigao Šumija, nije to isto…druga su vremena. Mada, statistika ne gleda uslove u kojima su osvojeni trofeji…..

Renault Terminator

Za mene je taj sektas najprljaviji i najljigaviji vozac koji je bio u F1.
Niko od sampiona nije bio cvecka,ali ovaj je zahebo sve i to na kvadrat.
Za mene nikada nece biti u rangu Fandja,Mensela,Hunta,Sene,Laude,Prosta,Kekea,Patresea,Sumahera,Alonsa,Hakinena,Raikonena ..pa nek osvoji i 20 titula,dzabe mu je kada je supak ljigavi i smrad od covijeka.I na stazi i van nje.