1. Home
  2. Vesti
  3. Iranci pokreću proizvodnju prve generacije Dacije Logan
Iranci pokreću proizvodnju prve generacije Dacije Logan
5

Iranci pokreću proizvodnju prve generacije Dacije Logan

4.82K
5
Podelite sa prijateljima:

Logan prve generacije doživeće renesansu u dalekom Iranu.

Politički pritisak SAD i pretnje sankcijama naterale su pre nekoliko godina gotovo sve automobilske velikane da napuste iransko automobilsko tržište. Tako su francuski brendovi koji su bili dominantni u ovoj zemlji uskraćeni za boljitak koji bi definitivno imao značaja i na globalnom nivou.

Nakon odlaska francuskih marki iz Irana, tamošnji partneri galskih proizvođača nastavili su sa radom i željom da pokrenu proizvodnju vozila francuskog porekla iznova. Tako sada stiže najava iz kompanije SAIPA da će uskoro početi sa montažom prve generacije Logana.

SAIPA je inače bazirana u Teheranu, i sada navode da su potpuno spremni da samostalno proizvode ovaj model. Šta više, Iranci ističu da su uspeli da lokalizuju 85% komponenti, kao i da imaju odgovarajuće znanje za proizvodnju ovog automobila.

Izvršni direktor iranske kompanija SAIPA, Havad Soleimani, kazao je da je ta marka rešena da novi “iranski” Logan, odnosno Renault L90 (kako je glasio jedan od naziva za tamošnje tržište), bude i kvalitetniji automobil od nekadašnjeg izdanja.

Dacia Logan prve generacije završio je svoju karijeru u Evropi još 2012. godine, kada ga je zamenila druga iteracija ovog modela. Ipak, izgleda da će Logan imati svoju renesansu u Iranu, te će pokazati kao značajno uspešniji automobil nego što je bilo ko to očekivao.

Logan je ranije u Iranu nosio nazive: Renault L90, Renault Tondar 90, i Renault Pars Tondar.

AutoRepublika 

(4819)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dobar auto za narodne mase.Moj stric je uzeo Logan umjesto Kaline, nov i nije se pokajao. Nakon 8 godina u 260 000 km osim redovnog servisa, ništa! Ni jednog jedinog vijka. Auto je tako konstruisan da se na njemu nema šta pokvariti.

Slavko

Moj ima 280.000 na satu, zamenjeni po koji lezaj i kraj spone i to je to. Inace, atmo benzinci 1.4 i 1.6 8V prelaze sulude kilometraze.

DOLF

Inače dolazi sa atmo 1,6l 105ks motorom.

Balkanboj

Kako ovi štopovi pozadi izgledaju kao oni na prvoj generaciji BMW-a X5.

BB

Za jednu veliku zemlju ovo je idealan automobil i pristup rješavanju problema. Okolo si „zaštićen“ sankcijama tako da nema šanse da ne uspije. Automobil jeftin i izdržljiv i odličan za široke narodne mase. Zamisli koliko se para ukupno uštedi kad se kupuje auto od 8000 € u odnosu na neki „evopski prosjek“, recimo, 18000€, ako ide 100.000 automobila godišnje to je milijarda uštede u kupovini, a i ono što se kupuje, kupuje se domaće. Na to dodati rezervne dijelove pa vidjeti koliko to može da utiče na platni bilans neke zemlje. Šta je alternativa? kuckanje po instrument tabli i hvaliti… Pročitaj više »