1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ford i Hyundai se okitili nagradom za automobil, terenac i pikap godine
Ford i Hyundai se okitili nagradom za automobil, terenac i pikap godine
0

Ford i Hyundai se okitili nagradom za automobil, terenac i pikap godine

199
0
Podelite sa prijateljima:

U neka davna i sretnija vremena, početak meseca januara bi bio rezervisan za Salon automobila u Detroitu, koji već više od jednog veka važi za jedan od najvećih na svetu. Na toj lokaciji bi bile dodeljivane i nagrade za automobil, terenac/krosover i pikap kamionet godine, a iako ove godine salon „odmara“ zbog epidemije virusa korone, organizatori su ipak odlučili da proglase pobednike.

Protekle godine medalje su pripale modelima Chevrolet Corvette, Kia Telluride i Jeep Gladiator, a ove godine najviše razloga za zadovoljstvo ima Ford.

Američki gigant se može pohvaliti s dve medalje, i to u kategorijama za najbolji terenac/krosover, gde je trijumfovao model Mustang Mach E, a u klasi pikap kamioneta najbolji je bio bestseler F-150. Mustang Mach E je nadmašio Genesis GV80 i Land Rover Defender, dok je F-150 pobedio ispred Jeepa Gladiatora u Mojave paketu opreme i Rama 1500 TRX.

U kategoriji putničkih automobila, Hyundai slavi jer drži prva dva mesta, pa se tako, pored šampiona Hyundai Elantre, na drugom mestu našao Genesis G80. Bronzana medalja je pripala Nissanu Sentri.

Potrebno je spomenuti da ovakve nagrade ne znače da je određeni model najbolji već da najbolje obavlja posao za koji je proizveden i uzimajući u obzir cenu koju je proizvođač odredio. U izboru je učestvovalo pedeset novinara iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a konkurs se zvanično održava od 1994. godine.

Da bi model učestvovao u njemu mora da bude nov ili detaljno osvežen, a organizatori često dozvole i nekim specijalnim verzijama da se kvalifikuju. Primera radi, spomenuti Gladiator zapravo nije spadao u takvu kategoriju za 2021. godinu, ali je specijalni terenski paket opreme Mojave bio dovoljan da ga kvalifikuje kao novi model.


Sam izbor novinara i nije bio toliko iznenađujuć. Elantra već duži broj godina važi za jedan od najboljih kompaktnih automobila „preko bare“, a nova generacija je dobila odlične ocene medija. Sličan zaključak možemo doneti i na račun bestselera F-150, koji je deo Fordove Serije F, a reč je o najprodavanijem pikap kamionetu u Americi još od 1977. godine.

Možda je najkontroverznija odluka da se Mach E proglasi sa terenac/krosover godine pošto je Ford tek sada krenuo sa isporukama, a na uporednim testovima je pokazao da zaostaje za liderima među kojima se posebno ističe rivalski Tesla Model Y.

Bilo kako bilo, pobednici su poznati i nosiće trofej narednih dvanaest meseci.

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments