1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Ford Mustang mogao da se zove
Zanimljivost dana: Kako je Ford Mustang mogao da se zove

Zanimljivost dana: Kako je Ford Mustang mogao da se zove

851
5
Podelite sa prijateljima:

Ford Mustang je ikona u automobilskom svetu kojoj nije potrebno neko veće predstavljanje. U poslednjih 55 godina, ovaj legendarni američki automobil je širom sveta pronašao preko 9,5 miliona kupaca i predstavlja “Jenkije“ u jednakoj meri kao što to čini pita od jabuka, bejzbol i muzika Beach Boysa. Njegovo ime je jako prepoznatljivo danas, ali malo je falilo da Mustang ponese neko sasvim drugo ime. Štaviše, njegova oznaka u samom početku nije bila ni u širem izboru.

“Otac“ Mustanga je bio Fordov marketiški ekspert Li Ajakoka, a u samom početku je predstavio četiri imena i to Cougar, Monte Carlo, Monaco i Torino. Posle kraće istrage saznali su da su nazivi Monte Carlo i Monaco već zaštitili General Motors i Chrysler, pa se tim bacio na ostala dva imena.

Torino, po istoimenom gradu u Italiji, se jako dopao prvom čoveku kompanije Henriju Fordu II. On je smatrao da ime zvuči jako “Evropski“ i da će kupci na taj način napraviti konekciju za sportskim proizvodima iz Italije. Međutim, iako u braku sa Ani Mekdonel, bila je javna tajna da je Henri takođe u vezi sa italijanskom javnom ličnošću Marijom Vetore (sa kojom će se venčati, ali tek 1965. godine).

Iz tog razloga, tim za marketing je zaključio da bi Ford dobio mnogo kritika ukoliko nazove automobil po bilo čemu povezanim sa Italijom. Henri se lično dopadalo i ime Thunderbird II, po istoimenoj velikoj limuzini, ali su svi zaključili da bi se to rešenje loše pokazalo u javnosti. Tako je na kraju ostao samo Cougar po istoimenoj divljoj mački, a ovo ime je bilo omiljeno glavnom dizajneru Dejvu Ašu.

Rane slike prototip modela čak i pokazuju takvu oznaku na masci hladnjaka, ali neki fabrički dokumenti, koji su procurili u javnost sredinom 1963. godine, su još uvek pokazivali i Torino ime (Mustang će debitovati u aprilu 1964. godine). Tim je razmatrao još nekoliko imena inspirisanim životinjama kao što su Bronco, Puma, Cheetah, Colt i na kraju Mustang. Neki od njih, kao što su Bronco i Puma, će kasnije debitovati na drugim Fordovim modelima dok je planirano ime za kasniji Capri bilo Colt pre nego što je otkriveno da je oznaku zaštitio Mitsubishi.

Svega nekoliko meseci pre debija, novitet je i dalje bio poznat kao Cougar, ali istraživanja koje je sproveo Volter Tompson iz marketing tima su pokazala da je Mustang oznaka mnogo popularnija. Ona je zvučala baš „američki“, ali je konačna odluka i dalje bila u rukama Ajakoke.

Priča kaže da je ovaj Italijan prisustvovao fudbalskoj utakmici između Michigan Wolverines i Southern Methodist University Mustangs, a iako su gosti izgubili, Ajakoka je bio iznenađen njihovom igrom. On je zaključio da je ovaj fudbalski tim “lagan, brz, sportski i ostavio srce na terenu“ što su bile karakteristike njegovog noviteta.

Taj dan je pala odluka da se ime promeni u Mustang. Simbol automobila je bio istoimeni konj u jurišu, a postoji i ona priča da je legendarni avion North American P-51 Mustang bio inspiracija.

A šta se desilo sa Cougarom? Pa svega tri godine nakon što je Mustang debitovao, Fordova premijum divizija Mercury je debitovala automobil na bazi Mustanga koji se zvao baš Cougar i proizvodio se sve do 2002. godine-

Zoran Tomasović

(851)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Kako nije dao Wolverine po pobednicima na toj utakmici? ? Šalu na stranu, Mustang je postao takva ikona da ne mogu da ga zamislim sa drugim imenom.

Goran Jurkovic

Ikona sporosti. Lošeg držanja. Ružnoće.
Da nije bilo gone in 60 seconds i eleanor ne bih niti znao da to govno postoji.

Yankee

E kad petrolhead sa plug-in hibridom kao ti kome je bitno da vozilo trosi 0,003 litre manje i da moze staviti kolica za decu nije znao, e onda je sigurno nebitan … 😉
Da, Mustang je ikona sporosti, ali je zato RAV4 „raketa“, a 14 sekundi na 1/4 milje je „trkacki auto“ … loooooooooooooooool

Goran Jurkovic

Da eno mustang možeš voziti danima sa nula litara goriva.
Taj tvoj prvi mustang nije mogao ići 14 sekundi koliko sam ja upućen.
Jedini mustang koji nekog klinca valja je mach-e.

Yankee

Hahaha a sto bi neko zeleo da vozi danima sa 0 litara goriva?
A sto se tice tvog drugog komentara – pa po obicaju si neupucen osim ako je rec o beloj tehnici sa elektricnim motorima.