1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ford GT90
Zanimljivost dana: Ford GT90

Zanimljivost dana: Ford GT90

417
1
Podelite sa prijateljima:

Ford je jedan od retkih proizvođača u “narodnoj klasi” koji nije imao strah da eksperimentiše i sa egzotičnim automobilima. Još od legendarnog GT-a i raznoraznih koncepata za auto-moto sport, američki proizvođač vozila bi često znao da šokira javnost. Jedan od najpoznatijih slučajeva se desio 1995. godine, kada je debitovao GT90 koncept.

U navedenom periodu, Ford je poslovao izuzetno dobro i u svom vlasništvu je imao nekoliko premijum brendova kao što su Lincoln, Jaguar i Aston Martin, pa je želeo da ponovo razmotri i novi superautomobil. Nova dizajnerska škola poznata kao “New Edge“ je debitovala upravo na GT90, a ona će kasnije biti korišćena za neke od Fordovih najvećih prodajnih uspeha kao što su Fiesta i Focus.

Kompletna školjka GT90 je bila razvijena od aluminijuma, dok su ostali detalji bili uglavnom od ugljeničnih vlakana. Tim je na ovom konceptu radio svega šest meseci uz budžet od tri miliona američkih dolara, a mnoge komponente su pozajmljene sa Jaguara XJ220.

Srce GT90 je činio V12 motor radne zapremine 6,0 litara, koji je, uz pomoć turbo punjača, proizvodio 720 konjskih snaga, koje su se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Ovaj agregat je navodno razvijala Fordova premijum divizija Lincoln za svoj model Town Car, ali kako on nikada nije ušao u serijsku proizvodnju odlučeno je da posluži u druge svrhe.

GT90 je mogao da ubrza do 100 km/h za tri sekunde i dostigne maksimalnih 407 km/h, a zanimljivo je da je ceo keramički izduvni sistem razvila NASA, kako bi bilo sprečeno topljenje mnogih delova, usled previsoke temperature.

Jedan od retkih s(p)retnika koji je imao priliku da provoza ovaj automobil je britanski novinar Džeremi Klarkson. On je potvrdio da je, iako konceptno vozilo, GT90 kompletno operativan, odnosno upotrebljiv.

Ford nikada nije imao u planu da ponudi GT90 u serijskoj verziji, ali njegov V12 motor je igrao ulogu u razvoju identičnog agregata za buduće Aston Martin modele. Do današnjeg dana je nepoznato šta se desilo sa ovim konceptom. On je najavljen za učešće na aukciji, negde tokom 2009. godine, ali se nikada nije pojavio na njoj tako da se pretpostavlja da se nalazi u privatnim rukama.

Zoran Tomasović

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dok Ferari, Lamborđini i Porše zarađuju jako velike stope profita po jednom automobilu malih serija, Ford pravi velike serije sa malim profitom. Zašto.? Sa Gt40 je pokazao da može nadmašiti Ferari, sa GT90 je ponovo pokazao svoje mogućnosti, sa novim GT40 je ponovo konkurenciji pokazao zube. Mislim da Ford treba osnovati posebnu „GT“ poddiviziju gdje će praviti nekoliko super sportskih modela vrhunskih petformansi, različitih snaga i kubikaža, malih serija, gdje će paket opreme“Vinjale“ biti standardan. Samo jedan GT40 od Forda je premalo.