1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Koje narodne automobile je Ferdinand Porše razvio pre Volkswagen „Bube“
Zanimljivost dana: Koje narodne automobile je Ferdinand Porše razvio pre Volkswagen „Bube“

Zanimljivost dana: Koje narodne automobile je Ferdinand Porše razvio pre Volkswagen „Bube“

2.58K
1
Podelite sa prijateljima:

O nastanku Volkswagena „Bube“ se toliko pisalo tokom poslednjih osamdeset i kusur godina, da je teško više znati šta je istina. Zvanična priča kaže da je ovog velikana razvio Ferdinand Porše po narudžbi Adolfa Hitlera, koji je imao želju za narodnim automobilom koji bi bio dostupan svakom nemačkom građaninu. Situacija prestaje da bude crno-bela onog momenta kada je Porše krenuo sa razvojom, pa je navodno kopirao model Tatra V570, zbog koga je Volkswagen kasnije morao da isplati poveće sume novca firmi iz tadašnje Čehoslovačke.

Tu je i ona teorija da je „Buba“ bila kopija modela Standard Superior, o čemu smo pisali ranije, ali i da je Mercedesov inženjer Bela Barani imao slične crteže još i pre dolaska nacista na vlast. Iz takvih priča bilo bi lako zaključiti da je Ferdinand Porše samo varalica koji je krao tuđe ideje, ali to je daleko od istine. Štaviše, godinama pre „Bube“ on je za kompanije Zundapp i NSU razvio slične narodne proizvode na koje ćemo obratiti pažnju u ovom izdanju zanimljivosti dana.

NSU Type 32 koji se nalazi i na naslovnoj fotografiji

Do ranih tridesetih godina prošlog veka Porše je već imao dugu biografiju u kojoj je opisan rad u austrijskoj firmi Lohner (gde je razvio prvi svetski hibridni automobil), a zatim i za Austro-Daimler, gde je njegovo najveće delo bilo čuveni trkački Mercedes SSK sa čak 300 konjskih snaga.

U aprilu 1931. godine osniva Porsche GmbH i počinje da nudi svoje usluge u razvoju i dizajniranju automobila, a jedna od prvih mušterija je bio Zundapp. Ovaj legendarni proizvođač motocikla je želeo da se oproba i u automobilskoj industriji pa je od Poršea zahtevao prototip model narodnog vozila koji bi svaki Nemac mogao da priušti. Porše je prototipu dao ime Type 12 i krenuo sa radom krajem 1931. godine. On je želeo potpunu kontrolu pa je tako Type 12 nosio Porscheovu oznaku umesto Zundappovu.

Zundapp Type 12

U poređenju sa ranijim proizvodima širom sveta, koji su uglavnom bili kockasti, Type 12 (mini galerija dole) je bio izuzetno aerodinamičan i dosta ličio na kasniji model Citroen 2CV „Spaček“. Dizajn je bio evolucija ranijeg modela Project 7 koji je Ferdinand ličio razvio za firmu Wanderer i koristio kao svoje personalno vozilo.

Za svoj period, Type 12 je bio izuzetno napredan automobil. Pružao je vodeno hlađen benzinski agregat u konfiguraciji s pet cilindara, i bio je postavljen pozadi, što je omogućavalo perfektnu trakciju u svim terenskim uslovima. Određeni delovi školjke su razvijeni od aluminijuma pa je težina bila izuzetno niska, mada Porše nije bio preterano zadovoljan agregatom pa je o sopstvenom trošku razvio i bokser motor kao i dvotaktni motor.

Zundapp nije bio zainteresovan za serijsku proizvodnju pa su sva tri prototip modela donirana muzeju u Štutgartu. Na toj lokaciji su ostali sve do 1945. godine kada su uništeni u bombardovanju saveznika.

Iako Type 12 nije doneo željene rezultate, Poršeov posao je bio dovoljan da privuče pažnju još jednog velikog proizvođača motocikla i to NSU-a.

Slično kao i Zundapp, i NSU je želeo narodni automobil i dao je odrešene ruke Ferdinandu. On je ponovo modifikovao već postojeći dizajn, koji je imao mnoge zajedničke karakteristike sa kasnijom „Bubom“, ali i mehaničke detalje kao što je na primer vazdušno hlađeni bokser agregat smešten u zadnjem delu vozila. Nazvan je Type 32.

Takav motor zapremine 1,5 litara, je razvijao 28 konjskih snaga i omogućavao maksimalnu brzinu od 100 km/h. Proizvedena su tri prototip modela od kojih se svaki razlikovao po sitnicima kao što su otvori za hlađenje motora u zadnjem delu vozila.

Automobil je detaljno testiran tokom 1933. godine, ali u istom periodu je NSU prolazio kroz tešku finansijsku krizu i bio primoran da bude prodat Fiatu. Italijanima naravno nije bilo u interesu da pod svojom kapom imaju dodatni automobil koji će konkurisati njihovom mališanu u razvoju, modelu Topolino, pa je ceo projekat Typea 32 otkazan (mini galerija ispod). Preživeo je jedan prototip model i danas se nalazi u Volkswagenovom zvaničnom muzeju.

Kao što znamo, Adolf Hitler je stigao na vlast 1933. godine i primetio Poršeova dela za Zundapp i NSU. Ferdinand je uskoro pozvan da razvije „Bubu“ i ostatak je istorija. Na kraju dana, iako je Volkswagenov prvenac možda imao neke karakteristike spomenute Tatre, nema sumnje da je najveća baza preuzeta od ranijih prototip modela Poršea.

Zoran Tomasović

(2575)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Predratne Tatre je dizajnirao Hans Ladwinka, austrijanac isto kao Porsche sa kojim je bio u dobrim odnosima. Tako da nije teško poverovati da su često razmenjivali mišljenja i prepisivali najbolja rešenja jedan od drugog.

Inače, za Zündapp Typ 12 je interesantno da je koristio radijalni motor, kao što se često može naći u avionima. Naravno isuviše komplikovanim za jeftin putnički auto, iako je Ferdinand Porsche preferirao vazdušno hlađeni bokser.