1. Home
  2. Vesti
  3. Profit Daimlera eksplodirao u „kriznoj“ 2020. godini
Profit Daimlera eksplodirao u „kriznoj“ 2020. godini
0

Profit Daimlera eksplodirao u „kriznoj“ 2020. godini

297
0
Podelite sa prijateljima:

Ispada da je za Daimler krizna bila zapravo 2019. godina, a ne ona u kojoj je se novi korona virus razmahao širom sveta. U to doba, nemačku firmu je pogodio skandal koji su izazvali prevarom oko sistema za upravljanje izduvnim gasovima dizel vozila, kao i problemima s porizvodnjom što je donelo ogromne neplanirane rashode. Nasuprot tome, proizvođač autombila i teških komercijalnih vozila je pregurao 2020. godinu mnogo bolje nego što se očekivalo. 

Daimler grupa je ostvarila dobit od četiri milijarde evra u 2020. godini, naspram lanjskih 2,7 milijardi. Akcionari mogu da računaju na 3,6 milijardi, odnosno za upola više nego prošlo godine. Ne čudi da je ovako dramatičan rast dobit propraćen padom (?!) prihoda od prodaje vozila, i to za 11% čime su svedeni na iznos od 154,3 milijardi evra. Ovo stoga što se troškovi reži na svakom koraku, uz nadu rukovodstva da to neće dovesti do pada kvaliteta vozila.

Nemačka grupacija je za 2021. postavila značajno više ciljeve. Uprkos pandemiji, dokazano je da sami možemo da se snađemo u uzburkanom moru transformacije industrije, rekao je u utorak izvršni direktor Daimler grupe, Ola Kelenijus. Daimler pretpostavlja da će obim prodaje, prihodi i poslovna dobit biti na znatno višem nivou u tekućoj, spram prethodne godine. Nada počiva na ubeđenju da će i globalna ekonomska situacija biti osetno povoljnija nego 2020.

Na dividiende će biti utrošeno 1,4 milijardi evra, odnosno 1,35 evra po akciji, što je za 45 centi više nego povodom dobiti iz 2019. Na ovaj način, Daimler iskazuje vidno bolje performanse nego što su analitičari očekivali.

Napredak u štednji

Postavljeni ciljevi su otprilike potpuno u liniji s onim što Daimler očekuje u mirnim, stabilnim poslovnim godinama. Doduše, tada je grupacija imala blago ralzičitu korporativnu strkukturu. Pre korone, poslovanje su opterećivali američko-kineski odnosi puni tenzije i nerazumevanja, kao i investicije u nove tehnologije.

Saglosno očekivanjima, bilansni pokazatelji za 2020. godinu, Kelenijusu jasno pokazuju da je ostvaren drastičan napredak u sprovođenju politike „uštipni ovde – zavrni onde“.

„Povrh svega, a utemeljeno na odličnom proizvodnom miksu i izvanrednim cenama koje postižemo na tržištu, omogućeno nam je da unapredimo profitabilnost, posebno u drugom polugođu,“ rekao je menadžer koji je nedavno zašao u šestu deceniju života. „Ubeđeni smo da ćemo zadržati pozitivne vibracije u poslovnom trendu, ali je važno u tom kontekstu da tržišni uslovi ostanu poput aktuelnih.“

AutoRepublika

(297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments