1. Home
  2. Vesti
  3. Prikazan centralni greben novog Peugeota 3008
Prikazan centralni greben novog Peugeota 3008
18

Prikazan centralni greben novog Peugeota 3008

3.16K
18
Podelite sa prijateljima:

Treća generacija krosovera po imenu Peugeot 3008 bi trebalo da bude prezentovana negde u septembru, dok bismo u izložbeno-prodajnim salonima mogli da ga vidimo tek narednog proleća. Ali, Peugeot je već započeo igru parcijalnog razgolićivanja noviteta koji je viđen kao glavna novost 2023.

Uzgred budi rečeno, evo kako to vidimo sada, e na isti takav način se pre sedam godina krenulo i s demistifikacijom aktuelnog pokolenja francuskog SUV-a.

„Trihiljade osmica“ će se pojaviti kao prvenac, onaj model koji će premijerno promovisati novu čeonu arhitekturu nazvanu Panoramic i-Cockpit. U pitanju je proizvod dalje evolucije koncepta i-Cockpit, koji je lansiran pre nekih jedanaest godina. Ključna razlika u odnosu na ono što imamo kod postojećih Peugeota, tiče se implementacije zakrivljenog ekrana dijagonale 21 inča, a on je nakačen na većoj nadmorskoj visini od obruča upravljača i integriše instrumentacioni klaster s onim koji pokriva funkcije multimedijalnog sistema. Kako bilo, uvođenjem ove arhitekutre, gasi se ideja upotrebe projekcionog ekrana (head-up).

Negde po sredini centralnog panela se nalazi segment koji je osetljiv na dodir, nazvan i-Toggles. Opet, i taj je prvi put uveden ali na drugom modelu lavića. U pitanju je Peugeot 308 koji je svojevremeno dobio velike tastere osetljive na dodir a koji vode do različitih sekcija menija ili aktiviraju zasebne funkcije. Set ovih ikonica se može zasebno podešavati.

Novi obruč upravljača uključuje dugmad na kracima koja su osetljiva na dodir, ali ona i dalje reaguju, ne na sam blagi dodir, već na pritisak. To je učinjeno kako bi se eliminisao prijem neželjenih naredbi.

Peugeot 3008 neće moći biti konfigurisan tako da se dobije manuelna transmisija, dok je selektor stepena prenosa izmešten s čeonog panela i od sada će biti smešten neposredno uz stub upravljača, s desne strane. U isto vreme, očuvano je prisustvo masivnog centralnog tunela, i tu je dom za rotacioni taster kojim se podešava jačina zvuka muzičkog sistema, a pored njega, tu je i mnoštvo drugih dugmadi. Sa strane kopilota imamo zatvoreni boks. Kao što na slikama možemo videti, materijali za završnu obradu su od kvalitetnog tekstila i aluminijuma.

Nova generacija Peugeota 3008 će dobiti siluetu kupea s izraženim nagibom zadnjeg prozora. Temelj noviteta će biti osavremenjena arhitektura EMP2. Glavni fokus konstruktora će biti na čisto električnim verzijama, pa sudeći po najavama galskih medija, biće čak tri modifikacije u gami i one će biti jednovremeno predstavljene. Posedovaće različite trakcione motore i baterije.

Ali, u planovima diva iz Francuske se nalaze i hibridne alternative. Bazična stiže s novim pogonskim sklopom utemeljenim na trocilindarskom turbobenzincu zapremine 1,2 litra. Kao takav je debitovao prošle godine, ali kako rekosmo, u paleti će svoje mesto naći i hibridni pogonski sklop čije je srce u vidu četvorocilindarske turbo jedinice radne zapremine 1,6 litara. Iščekujemo plasman novih informacija u vezi vrućeg noviteta i kako budu pristizale, tako ćemo ih prenositi.

AutoRepublika

(3156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovako bi trebala da izgleda unutrašnjost novog Citroena.Mali, kockasti volan napraviti sa jednom prečkom i to je to. A ne bezidejna, jeftina, plastična unutrašnjost za koju je i interijer Dačie kao RolsRojs.

DUDE

Pokušavam za zamislim lice vlasnika kada mu u servisu saopšte cenu novog displeja (jer je stari crko posle 5 godina..a mora original).

s mile

koštaće made in kina, 5 puta manje, a ko radi u originalu, naje8o je….

J4ZZ3R

Meni se jednom prilikom desilo da se ekran mog Pežoa jednostavno ugasio (softverski bug) i kontam… ne mogu podesiti klimu, jedva da stanicu mogu promeniti, nemam navigaciju, a displej verovatnog košta kao Sony 4k OLED od 65 inča 🙂
Zato, MAZDA i HONDA

BB

E vidiš, ja sam upratio šta je to… Kada otključaš auto, u pozadini počinje inicijalizacija panela (diže sistem) i ti kad startuješ auto on se skoro odmah pokrene. Ako ostaviš auto duže otključan, ali ga ne pališ odmah, on počinje da diže sistem pa kad ti ne pališ auto, neko vrijeme tako „jedri“ i onda ga uspava. Ako onda upališ auto, inicijalizacija traje mnogo duže… Ako ga uhvatiš tu negdje između, može biti da ti ne radi klima, radio, bluetooth ili nešto drugo .. Rješenje? Kao i svaki računar, isključi tj. u slučaju auta, isključi motor, izađi (ili simuliraj) zaključaj… Pročitaj više »

moron

„Rješenje? Kao i svaki računar, isključi tj. u slučaju auta, isključi motor, izađi (ili simuliraj) zaključaj auto, sačekaj 10 minuta, otklučaj i piči… Sve radi…“

Dobro je dok god postoji neko (jednostavno) rešenje (pa, makar i takvo )

kanibalkan

Imao sam priliku mjenjati displej na Mazdi 3 – sitnica od 1500€, srećom u garanciji.

Njegova Visost

A zato si ti prodao ležo

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Njegova Visost
moron

Lokacija selektora automatskog menjača ( vertikalno, na armaturnoj tabli ) nikako ne može biti više ergonomski od uobičajene lokacije na centralnom grebenu.
Ali, kako je za PSA navodno i sam i-cocpit navodno bolje ergonomsko rešenje, ne treba kao „napredak“ ništa da čudi ni ovaj novi položaj selektora automatskog menjača.

Zoca

Jos uvek Prince(Bmw valvetronic)motor 1.6…😡

Njegova Visost

Draga mi dodji, dodji na centralni greben, tamo ću da te je.., tamo ću da te jednom upitam nešto ja.

Njegova Visost

Meni se dizajnerski sviđa, a ne volim tolike ekrane…no, biće opel drugačiji a isti, pa Citroen a i Fiat, moguće da će i lanciu uskrsnuti sa klonom 3008. Ništa me ne čudi.

BB

I takmičiti se ko će biti skuplji, to jest veći wanna be premium

Njegova Visost

Oš reć da Fiat nije premijum??? 😁

BB

Pa zavisi koliko te zaboli novčanik…

Prijatelj ima VW Tiguana i Fiat Tippo, veli više ga koštale da promijeni kočione pločice na Tippu nego na Tiguanu… Vidiš da je premium

Njegova Visost

Premijum, nego šta! 🙃

Rikošet

Kad budu prvo prikazali novi motor pa ostale dijelove automobila znajte da nešto rade.

Ovako – evo vam enterijer, a motor će biti felerični 1.2 THP njega ćemo spomenuti na kraju medijskih sadržaja…

Lala

Displej. Pre skoro 10 god kupis dobar tel i dobijes tablet gratis# sad isti takav u autu oko 2-3ooo€. Nije mi jasno cemu sve to sluzi, pa razna svetla..ok displej, ali ovo mi malo i ruzno. Ne tako davno auto imao 4 istrumenta i ventilaciju, ok i klimu. S klasa od 80. do 2000 god izbacila 3 modela, svi bili svemirski brodovi u odnosu na predhodni model i kostali isto 130 hiljada maraka, sad Dacija kosta 50 hiljada maraka, ali ima skupoceni tablet i specijalnu belu boju