1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Lexus IS tek sada dobio hibridne pogonske sklopove
Novi Lexus IS tek sada dobio hibridne pogonske sklopove
0

Novi Lexus IS tek sada dobio hibridne pogonske sklopove

228
0
Podelite sa prijateljima:

Istorijski posmatrano, prioritetno tržište za prestižnu azijsku marku Lexus, bilo je severnoameričko što je ujedno i najracionalnije obrazloženje zašto je četvrta generacija japanskog sedana iz D segmenta Lexusa IS, debitovala baš tamo početkom prethodnog leta.

Atraktivna limuzina je već ušla u prodajne šeme, ali je do ovog trenutka nuđena samo u benzinskom izvođenju. Sada je kompanija proglasila početak prodaje i u Japanu, gde je okosnica palete na hibridnim verzijama!

Verzija novog Lexusa koja nosi nalepnicu IS300h koristi identičan pogonski sklop sedanu iz prošle iteracije. U pitanju je atmosferski motor zapremine 2,5 litara sa 178 konjskih snaga koji sarađuje s električnim agregatom od 143 konjske snage. Transfer te pogonske moći se odvija putem tradicionalnog elektromehaničkog varijatora koji koristi ova azijska cenjena marka.

Svakako je zanimljivo naglasiti da će jedino zainteresovani za hibride biti u prilici da biraju da li će pogonski točkovi biti zadnji, će to ipak biti sva četiri.

Benzinske modifikacije IS300 (2.0 L, 245 ks) i IS350 (3.5 L, 318 ks) se u Japanu nude samo s pogonom na zadnjoj osovini. Oba varijateta nude osmostepeni automatik. Povrh toga, najsnažniji sedan obavezno nosi sufiks F Sport, što podrazumeva i instalaciju posebnih aerodinamičkih dodataka na karoseriji i niz drugih sitnijih unapređenja koja će služiti naglašavanju bliskije veze s upečatljivijim performansama.

Kao i kod drugih premijum marki, moguće je naručiti tako nakićene automobile i sa dvolitarskim motorima, ali i u hibridnom izdanju. Tada to nije F Sport verzija sedana, već samo paket opreme s tim nazivom. Japanci se očito uklapaju u pomodarske trendove, može se zaključiti.

Oni koji vole marku i mogu tu ljubav i finansijski da proprate, na matičnom japanskom tržištu će moći eventualno da izaberu i posebnu verziju koja je nazvana F Sport Mode Black. Moguće je dobiti je samo na naručenim benzincima. Ključne karakteristike uključuju aplikaciju diferencijala s ograničenim proklizavanjem, lake felne koje je proizveo finansijski posrnuli velikan BBS, kao i detalje u crnoj nijansi na karoseriji, ali i u kabini. Ne rekosmo da naplaci u prečniku imaju 19 cola.

Za takvo zadovoljstvo, potrebno je rastati se od dodatnih 4.800 američkih dolara bez nekih preteranih dodatnih emocija, i umesto „običnog“ F Sporta dobijate onaj s Mode Black dodatkom.

Nova generacija sedana Lexus IS je već u prodajnim katalozima u Japanu. Bazična modifikacija IS300 košta 46 hiljada dolara, dok hibridni IS300h staje najmanje 51 hiljadu najmanjih zelenih novčanica. Istovremeno, Japanci za šestocilindarski IS350 traže od 63 hiljada dolara, pa naviše.

Međutim, Lexus IS neće biti moguće pribaviti oficijalnim kanalima u Srbiji, pa ni u celoj Evropi.

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments