1. Home
  2. Vesti
  3. Renault bi mogao da zatvori jednu fabriku u Francuskoj
Renault bi mogao da zatvori jednu fabriku u Francuskoj
3

Renault bi mogao da zatvori jednu fabriku u Francuskoj

269
3
Podelite sa prijateljima:

Samo što je predstavio (loše) finansijske rezultate za prethodnu godinu, što je i bilo očekivano na osnovu periodičnih izveštaja koji su prezentovani tokom 2019, krenule su spekulacije analitičara u pogledu budućih poteza rukovodstva galskog koncerna.

Prodajne brojke su splasnule za 3,4% (na 3,8 miliona isporuka), dok su za isti procenat (3,4%) pali i prihodi iz poslovanja na sumu od 55,4 milijardi evra. Povrh svega, Renault grupa je, po prvi put tokom poslednje decenije, iskazala gubitak u visini 141 miliona evra, uz pad stope poslovne dobiti sa 6,3 na 4,8%.

S ciljem uspostavljanja stabilnih finansijskih performansi, marka je objavila program drastične štednje. Situacija je poprilično hitna, pa proizvođač neće čekati da se prsti novog izvršnog direktora Luke de Mea, stope s dirigentskom palicom, što će početi da se događa nakon 1. jula kada on preuzme dužnost, već će se sa planiranjem krenuti odmah, uz početak primene u maju.

Renault naglašeno želi da snizi svoje poslovne rashode za oko dve milijarde evra, odnosno za oko 20%. Kako bi ovo bilo moguće, neophodno je da Francuzi preispitaju ugovore sa svojim podizvođačima, kao i da analiziraju industrijske alate koje koriste u proizvodnji.

Klotil Delbo, kao vršilac dužnosti generalnog direktora nije isključila čak ni moguće zatvaranje jedne od fabrika: „Ne isključujemo niti jednu meru, pošto smo proizvodne kapacitete usaglašavali s višim nivoima tražnje u odnosu na danas aktuelne.“

Čak i bez njenog obrazloženja, opcija zatvaranja neke od fabrika bila je realna, a posebno je to sada, jer svi znamo da „gde ima dima, ima i vatre“. Podsetićemo da francuska grupacija poseduje 40 proizvodnih kompleksa širom sveta, od kojih je celo tuce locirano u Francuskoj, gde se proizvode putnički automobili i laka komercijalna vozila, odlivci, motori, menjači…

Potencijalno zatvaranje najozbiljnije preti fabrici u Duiju, koja je zadužena za velike modele Renaulta, dok je verovatno najugroženiji Flins, gde sa traka silaze Nissan Micra i Renault Zoe. Naime, ova fabrika je već viđena za obustavu poslovnih aktivnosti još pre par godina, dok se priča sada aktueliziju time što je ovaj pogon ostao bez Clija, čija je montaža realocirana u turske i slovenačke fabrike.

Klotil Delbo je skrenula pažnju i na neminovnost pogoršanja okolnosti koje će dotaći i interese radničke klase: „Potpuno je jasno da nećemo biti u prilici da ostvarimo ciljane uštede, a da pritom ne naškodimo interesima niti jednog od ukupno 180.000 radnika na našem platnom spisku“.

Francuzi su svesni neophodnosti munjevite reakcije jer se ne očekuje ništa bolja finansijska situacija ni u aktuelnoj godini, a stvari još crnjim čini koronavirus, koji je već stavio katanac na bravu fabrike grupacije u Kini.

AutoRepublika

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Veselje na sve strane …
Ali, za sve je kriv „onaj krimos“, zar ne?

Trajko

Kupujte skode neete se pokajati politicarima punite dzepove

Zoca

Dokaz da se nisam pitao uzalud sta ne stima kod Francuske firme.