1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo na pragu povratka u B segment?!
Alfa Romeo na pragu povratka u B segment?!
4

Alfa Romeo na pragu povratka u B segment?!

4.43K
4
Podelite sa prijateljima:

Kako pišu italijanski mediji, Alfu čekaju velike promene nakon spajanja FCA i PSA. Karlos Tavarez navodno ima velike planove za Alfu Romeo, a jedan od prvih koraka biće drastično uvećavanje portfolija ovog brenda. 

Tako će pored predviđenog SUV-a u C segmentu, modela Tonale, italijanski proizvođač dobiti i aduta u B segmentu. Podsetimo, Alfa se povukla iz ove klase 2018. godine kada je okončana proizvodnja mališana po nazivu MiTo. MiTo tokom svoje deset godina duge karijere nije uspeo da se nametne kao prvi izbor za kupce kada je reč o premijum automobilima u B segmentu. Najbolji prodajni rezultat ovaj model u Evropi je ostvario daleke 2009. godine kada je isporučeno više od 62.000 primeraka, dok je na kraju tržišnog života u 2018. godini dostavljeno manje od 10.000 jedinica.

Nekadašnja Alfa Romeo MiTo

Dakle, MiTo je definitivno ostavio gorak ukus u ustima rukovodstva Alfe Romeo. Recept koji je oproban sa ovim automobilom očito nije prošao… Šta onda promeniti? E, tu na scenu stupa PSA grupacija koja će Alfi ponuditi modularnu CMP platformu i svoje agregate. Arhitektura i 1,2-litarski trocilindarski benzinac kao i 1,5-litarski dizelaš sa četiri cilindra već su se dokazali u nekolicini modela iz francuske grupe.

Alfa bi trebalo da prvo plasira SUV u B segmentu, ali poznavajući dosadašnju taktiku Karlosa Tavareza, sasvim je sigurno da SUV neće ostati usamljen, već da će po principu koji je već viđen kod Peugeota sa 208/2008, Alfin SUV dobiti i konvencionalnog brata u vidu hečbeka.

Peugeot 2008 u ulozi donora za budući Alfin SUV

Kako CMP platforma ostavlja prostor za potpuno električnu izvedbu, nema sumnje da će nadolazeći SUV iz B segmenta biti ujedno i prvi Alfin serijski model sa EV izdanjem. Italijanski mediji navode da će budući krosover biti dužine do 410 cm, kao i da bi trebalo da se pojavi na tržištu do kraja 2023. godine.

Verovatno je da se alfistima ovakav potez italijanske marke sa „kloniranjem“ franko-germanskih modela neće dopasti, no činjenica je da je Alfa u ogromnoj krizi, a prodaja je na izuzetno niskom nivou. Ovom brendu pod hitno su potrebni automobili koji će doneti veliki broj prodatih primeraka, a gde je to lakše učiniti nego u B segmentu u Evropi?

Uostalom, PSA grupa je već diplomirala na ovu temu. Samo treba prepisati recept…

AutoRepublika 

(4426)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Prava kompanija kao NEKI BMW udje u segment manjih vozila ne „prljajuci“ imidz.Alfa je na „respiratoru“koji ce joj uduvati vise od preporucene doze pa moze da bude pogorsanje i los ishod.

TNT

Možda bi uskoro auto-industrija kao npr. meru štednje a ustvari način da nam pojednostavi stvari prilikom izbora, mogla imati jedinstvene oznake za modele unutar segmenta, a uvesti oznaku tipa “look”, “flavor” ili slično. Pa bismo tako imali npr. 208 Alfa Look, Golf designed by Audi, Clio Dačija touch… mesto sadašnjih zbunjujućih oznaka “proizvođača” na prvom mestu, koje neupućene navode na pogrešne zaključke.

J4ZZ3R

Sve ide ka tome da ces kupiti automobil bez oznaka proizvodjaca, a posle doplatis za brand pack… Pezo hromirani znaci, oznaka modela, poklopci felni 699, Alfa Romeo brand pack 799, Fiat & opel brand pack 99 Citroen 199, DS 899

TNT

Da, za one jeftinije dobićemo nalepnice ko Peki uz ono Sitroen električno sokoćalo, a za premijum proizvode unutar koncerna biće plastikice koje će se lepiti u fabrikama… Verovatno sa sve isporukama na kućnu adresu. Dobro je da sam mator, pa ću pre toga u ilovaču.