1. Home
  2. Vesti
  3. De Tomaso bi da vrati Amerikance na staze stare slave
De Tomaso bi da vrati Amerikance na staze stare slave
1

De Tomaso bi da vrati Amerikance na staze stare slave

215
1
Podelite sa prijateljima:

Ironija – kompanija koju je osnovao biznismen iz Argentine, sa sedištem u Italiji i vlasnicima iz Hong Konga, želi da bude „spasilac američke automobilske industrije“.

Barem meni je trebalo nekoliko sekundi da takva teorija uđe u glavu, ali ako verujemo čelnicima nekada slavnog proizvođača egzotičnih automobila De Tomaso, ova kompanija upravo to planira. Brend je osnovan od strane Alehandra de Tomaza, koji se preselio iz rodne Argentine u Italiju i 1959. godine osnovao kompaniju sa sopstvenim imenom. Alehandro je želeo da spoji italijanski egzotični dizajn sa američkim motorima i uspeo je u toj nameri, pa su modeli poput Manguste i Pantere sa Fordovim motorima danas izuzetno hvaljeni i popularni.

Nakon ne baš preterano uspešnih godina tokom perioda kasnih sedamdesetih i osamdesetih prošlog veka, kada je De Tomaso jedno vreme čak bio vlasnik Maseratija, brend je kupila kineska firma Team Ventures 2014. godine i najavila da će ga vratiti na puteve stare slave. Debitovao je model P72, a DeTomaso sada preseljava u Ameriku gde će se u budućnosti nalaziti sedište kompanije.

U zvaničnom obraćanju medijima, prvi čovek firme Rajan Beris (koji je naravno Amerikanac), kaže kako De Tomaso ima dugačku istoriju saradnje sa nekim od najvećih umova američke automobilske industrije kao što su Kerol Šelbi, Li Ajakoka i Piter Brok. Dodaje kako je zlatni period industrije na ovom kontinentu bio od dvadesetih do šezdesetih godina 20. veka i da želi da se De Tomaso koristi u istoj rečenici kada je reč o performansama, kvalitetu i završnoj izradi kao i italijanski i nemački brendovi. Posebno ga pogađa što su „Jenkiji“ nekada dominirali po tom pitanju, ali su se previše opustili u poslednjih nekoliko decenija i u vreme kada automobilski proizvođači gledaju kako da „pobegnu“ u Meksiko ili Kinu zbog nižih troškova proizvodnje, De Tomaso stiže „preko bare“.

Kompanija baca sve karte na model P72, koji je debitovao na prošlogodišnjem festivalu brzine Gudvud, a pokreće ga modifikovani Fordov 5,0-litarski V8 motor. De Tomaso obećava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za ispod dve sekunde i maksimalnu brzinu od 354 km/h. Kompanija planira da proizvede samo 72 primerka. Za kraj, Beris dodaje da će proces svakako biti dug, ali da De Tomaso želi da ostavi trag na tržištu i da sve kreće od P72.

Zoran Tomasović 

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zeleo bih da De Tomaso vaskrsne! Bili su to lepi automobili. Da li ce pri tome da pomogne Amerima i u cemu (???) savrseno me se ne tice!