1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes spreman da se odrekne Renaultovih dizel motora?
Mercedes spreman da se odrekne Renaultovih dizel motora?
13

Mercedes spreman da se odrekne Renaultovih dizel motora?

12.49K
13
Podelite sa prijateljima:

Čini se da će kompaktni modeli nemačke marke u potpunosti okrenuti leđa francuskim dizel agregatima.

Partnerstvo Daimlera i Renault-Nissan alijanse je na staklenim nogama, s obzirom na činjenicu da je od nekoliko zajedničkih projekata u suštini samo jedan opravdao očekivanja. Zadovoljio je čini se samo 1,3-litarski benzinski turbo motor koji je lepo „primljen“ kod kupaca obe strane u partnerstvu.

Da li je Mercedesu „muka“ od prozivki da koriste Renaultove dizel pogonske jedinice, ili kupci „trokrake zvezde“ ne reaguju povoljno na iste, to je već misterija. Ipak, prema poslednjim informacijama koje stižu iz nemačkih i francuskih stručnih medija, Mercedes je rešio da kaže zbogom 1,5-litarskom agregatu koji stiže iz Renaulta.

Tako bi već krajem oktobra, A i B klasa trebalo da odstrane ovaj motor iz ponude, dok će CLA 180d za sada ostati dostupan sa pomenutom pogonskom jedinicom. Nemci tvrde i da će 1,5 dCi ostati u ponudi kod nove generacije Citana i T klase.

No, to ne znači da će A i B klasa u potpunosti okrenuti leđa dizelašima. Na mesto 1,5-litarskog motora stupiće dvolitarski agregat kodne oznake OM654q. Veruje se da će i ovaj blok razvijati 85 kW, kao i Renaultov agregat, ali će maksimalni obrtni momenat iznositi 280 Nm, odnosno 20 Nm više nego kod francuskog dizelaša.

Novitet bi trebalo da bude i implementacija osmostepenog automatskog menjača kod A i B klase, koji će zameniti aktuelnu sedmostepenu automatsku transmisiju. Strani mediji veruju da će sa ovim agregatom i menjačem dizel A klasa postati ujedno i brža, te da će se ubrzanje do „stotke“ obavljati za manje od 10 sekundi.

Prema i dalje nepotvrđenim izveštajima, Mercedes će početi sa proizvodnjom A klase i njenog derivata – B klase, sa novim dizel motorima tokom decembra, a da će prvi primerci biti isporučeni početkom naredne godine. Osim toga, veruje se da će i ove nove verzije biti nešto skuplje u odnosu na one sa francuskim pogonom.

AutoRepublika 

(12491)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Majku mu, da li to znači da 1,5 DCI uskoro definitivno odlazi u istoriju?

Rade

On je već ušo u istoriju. 😉

Rikošet

Nazovi neki Renault/Dacia/Nissan salon i pokušaj ga naručiti… Ponudiće ti auto s lagera svog ili u inostranstvu…

Rade

1.5 dCi u Meganu homologovan na Euro 6d Full.

Rikošet

Hvala na informaciji. Nisam znao da ostaje u njemu, ali u velikoj većini modela dizela neće biti od Nove godine…

Rade

Ne znam razlog takve strategije, ali plan je da se 1.5 dCi vrati u drugoj polovini sledeće godine u Clio i Kadjar. Verovatno će ga biti i u novom Kenguru.
Uglavnom, Đenka još nije umrla, a ka’ će ne znamo. 😃

Sub- Zero

Kada bi nas BMW obradovao nekim kombijima tipa ducato i doblo to bilo jako lepo!

Renault Terminator

I sam Renault se odrice dizela..Mecka htjela ne htjela mora se rijesavati dCi-a…

Zvezdan Božinović

Da, bravo. Urgentnije im je da se reše sedmostepenog menjača 🙂

Miloš

To nikada i nije bila dobitna hemija. Bogu hvala da im je došlo iz du…..ta u glavu.

Milan

Ti verovatno imaš direktan uvid u poslovne rezultate Mercedesa i Renoa, tako da su trebali tebe da pitaju za dobitnu kombinaciju. I Mercedes i Reno imaju timove stručnjaka i sigurno nisu napamet pokrenuli saradnju…nije slučajno da opstaju preko sto godina i opstaće i dalje, tako da ne verujem da su im tvoji saveti baš neophodni.

Rade

Prošla afera zvana dizelgejt. Sada mogu da vrate svoje dizele. 😉

Bara

🙂 tooo. Da li je moguce, ovo sam čekao godinama, napokon je Mercedes shvatio da je pogriješio. Najveca sramota je to sto je uzeo motor od renaulta. Izdali su svoje verne fanove i kupce koji samo hoce Mercedes koji je cijeli Mercedes. I ako je taj jadni motoric isao samo u A i B klasu. Koju ja ne kupujem jer Mečka je samo ako je velika i sa velikom motorom premo 2000 kubika.