1. Home
  2. Vesti
  3. Svi nude velike baterijske četvorotočkaše, a Honda (n)e!
Svi nude velike baterijske četvorotočkaše, a Honda (n)e!

Svi nude velike baterijske četvorotočkaše, a Honda (n)e!

264
2
Podelite sa prijateljima:

Mnogi proizvođači ovih dana velike nade polažu u promociju krosovera, pa sve više i sedana, u želji da zauzmu što bolje mesto na novoj sceni automobilske ponude, a koje se tiče palete dostupnih elektromobila. Japanska kompanija Honda Motor Co Ltd je odlučila da je mudro, za svoj prvi električni proizvod na četiri točka, opredeliti se za maleni model.

Honda e, koja je lansirana u Evropi u ranijem delu avgusta, je kompaktan gradski automobil. Kao takav, u suprotnosti je sa Teslinim Modelom 3, koji dominira na tržištu zahvaljujući moćnijoj bateriji. Audi i Hyundai Motor, takođe imaju šta za reći u segmentu baterijskih vozila, ali je njihov fokus ponajpre na krosoverima, dok je ciljana autonomija značajno viša od one koja je prikladna za gradsku vožnju.

Visoka cena baterijskih ćelija je uslovila situaciju u kojoj se na tržištu nude samo premijum proizvodi, oni koji mogu da podnesu taj impozantan trošak. Zahvaljujući tome, mnogi konstruktori su se i opredelili za razvoj velikih i multipraktičnih vozila, od kojih neki mogu da prevale i po 570 kilometara s jednim punjenjem baterija, piše Reuters.

Međutim, Honda e poseduje otprilike polovinu kapaciteta baterije koju Amerikanci ugrađuju u Model 3, što je dovoljno za oko 280 kilometara vožnje.

“Većina elektromobila koristi baterije velikog kapaciteta, ali se taj višak baterijskih ćelija uglavnom ne koristi tokom gradskih vožnji,” kaže Tomofumi Ičinose, glavni inženjer u Hondi koji je bio zadužen za razvoj mališana Honda e.

“Mi se retorički pitamo da li su velika vozila uopšte prikladna za korišćenje u gradskim uslovima. U stvari, izražavamo ubeđenje da su mali automobili daleko podesniji za urbane sredine.”

Malena baterijska Honda poseduje ultra-kompaktne gabarite, podsećajući na neke modele iz svoje istorije, pri čemu mislimo na  N360 i N600 koji su bili aktuelni šezdesetih godina prošlog veka. Honda e poseduje jedan par vrata i koncipirana je na način da asocira na prestižnu gradsku zujalicu. Iako je, s cenom od oko 33 hiljade evra, nešto skuplja od modela Renault Zoe ZE50, koji je uzgred komforniji i s većim dometom, proizvođač je siguran da će kupci teško odolevati šarmu malene Honde.

Ičinose je naveo da su Hondini inženjeri priroritet dali voznoj dinamici kako bi se vožnja Honde e, u uslovima zakrčenog gradskog saobraćaja, odvijala uz veliku dozu zadovoljstva za vozača. Upravo zbog uskih ulica su spoljni retrovizori i zamenjeni kamerama, što takođe garantuje da neće biti viška ogrebotina tokom parkiranja.

Honda e će se nuditi samo u Evropi i matičnoj državi, gde je Nikkei najavio početak prodaje za kraj oktobra. Očekivanja Japanaca se kreću oko 10.000 prodatih kompakta u Evropi, uz dodatnih 1.000 na domaćem terenu, gde će se mališa naći i u flotama kompanija za usluge deljenih vozila.

Proizvođač ne namerava da ponudi baterijski model kupcima u Severnoj Americi. Ni Kinezi ga neće videti, izuzev na fotografijama ili tokom poseta Evropi i Japanu. Razlog takvoj odluci se krije u popularnosti krosovera na tim tržištima.

AutoRepublika

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Otkrili toplu vodu. Zatim, nisu u stanju da ponude više a onda puštaju u medije priču da oni nude neki svoj put , što je maska za jebga, nemam veće ni bolje.
31keku kosta jer dolazi iz Japana pa je opterećen davanjima?
Inače, auto je iznutra pravo solidan i svjetlosnu godinu ispred vw uda, koji je kvalitete a la Yugo .

Tile

Lifestyle automobil, takva i cena, u opravdanju male baterije mogao je biti povoljniji, u americi se ne nudi jer je tek tamo to mali domet za veliku zemlju