1. Home
  2. Vesti
  3. Osveženi Hyundai i30 se zakotrljao s proizvodnih traka
Osveženi Hyundai i30 se zakotrljao s proizvodnih traka
9

Osveženi Hyundai i30 se zakotrljao s proizvodnih traka

462
9
Podelite sa prijateljima:

U toku su svečani dani u tržišnom životu kompaktnog korejskog hedžbeka/karavana. Naime, u fabrici automobila u češkom gradu Nosovice je pokrenuta proizvodnja renovirane porodice modela s oznakom Hyundai i30. Kompleks u Češkoj Republici je u proizvodnom smislu, udarna lokacija za i30, jer je u stanju da na godišnjoj osnovi ugosti radnike zadužene za sklapanje do 300 hiljada primeraka automobila. Proizvodni pogoni su osmišljeni, upravo na način da budu podesni za proizvodnju Hyundaijevog predstavnika u evropskom C segmentu.

Počev od novembra 2008. godine, ovde je proizvedeno više od milion primeraka modela Hyundai i30. Pride, fabrika iz mesta Nosovice je jedina proizvodna lokacija koja je nadležna za montažu svih verzija ovog modela, pri čemu mislimo na sve konfiguracije karoserije (hedžbek, liftbek, karavan i „vrele“ N modifikacije). Da napomenemo da se hedžbek varijante proizvode i u Južnoj Koreji, ali i Alžiru, dok se u češkoj fabrici rade još i krosoveri Tucson, kao i baterijski Hyundai Kona, počev od marta ove godine.

Treba reći da je i30, nakon zatezanja bora, dobio neke nove stilske detalje, moderniji multimedijalni sistem uz obogaćenu ponudu sistema elektronske asistencije vozaču.

Revidirana je i raspoloživa paleta motora, pa je tako nekadašnja ulaznica u svet korejskog kompakta, to jest benzinski atmosferac sa 100 konjskih snaga iz 1,4 litra zapremine, zamenjen sličnim motorom sa „sto kubika i deset konja više“. Tom prilikom, zamenjena je i turbo četvorocilindarska jedinica označena sa 1.4 T-GDi koja odbacuje 140 konjskih snaga, „mašinom“ slične koncepcije. Sada se nudi termalni motor 1.5 T-GDi (160 ks), koji uz doplatu može biti isporučen i kao laki hibrid.

Kada pominjemo evropsko tržište, verovatno niste bili upoznati s jednim neobičnim momentom. Naime, „civilni“ Hyundai i30 se uopšte ne nudi na ruskom tržištu, odakle je povučen zbog neuobičajeno lošeg odziva kupaca. Ipak, Rusi mogu kupiti hot heč Hyundai i30 N koji nosi cenovnu etiketu od 28.200 evra, i koji još uvek čeka na red za restilizaciju.

AutoRepublika

(462)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A u Srbiji čak i danas u ponudi SAMO sa 1,4 MPI od 100 ks … Neverovatno …

Don

Pošto ? 🙂

Janko

Taj 1.4 za naše plate odličan motor

Iznogud

Gabor

TheStig

Hahaha što si to ozlojeđen?😂Bogme ja ga vidjeh nekidan u N paketu opreme, izgleda vrhunski.

igi

N da, ali ovaj običan je baš promašaj.

TheStig

Ne bih rekao da je promašaj samo je dizajn sterilan previše (njemacki). Uostalom i golf 8 ako nije r line ili gti je ocaj iskreno. Mislim da je veci problem ovog i30 paleta motora. Doplata za 1.5 tgdi 160 ks je 4500 eura.

moron

Problem je i aktivna bezbednosna oprema. Čak i u top verziji mu dosta fali da bi „stao na crtu“ čak i baznoj mazdi 3, recimo, ili ostalim „Japancima“ te klase:
https://www.hyundai.si/media/uploads/public/_custom/CENIK_2021/CENIK_novi_i30_2021_01_12-1.pdf

TheStig

Jbg, žalost jeste ali mazda 3 „šiša“ sve u klasi, a i klasama iznad. Za 29 000 eur dobiješ sve, najjaci motor, awd, kožu i svu opremu bezbjednosnu. Juce kad vidjeh golf 8 tdi 38 000 eur umalo na dupe nisam sjeo hahah. Ove i30 i u prosloj generacije su vozili stariji ljudi, omladina hoce crossovere, Konu, Troc-a, Captura i kompaniju.