1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Fiesta dizel izlazi iz ponude u Velikoj Britaniji
Ford Fiesta dizel izlazi iz ponude u Velikoj Britaniji
2

Ford Fiesta dizel izlazi iz ponude u Velikoj Britaniji

251
2
Podelite sa prijateljima:

Američka marka uklonila je ponude u Velikoj Britaniji dizel verzije modela Fiesta, iz sasvim jednostavnog razloga. 

A to je nedostatak potražnje. Stoga su odgovorni u Fordu rešili da Fiestu u dizel varijanti pošalju u istoriju, te je ovaj automobila na britanskom tržištu sada dostupan samo sa benzinskim motorima.

Do sada je Ford Fiesta mogla da računa na 1,5-litarski četvorocilindarski agregat koji je dolazio u dva izdanja: sa 85 i 120 ks. No, oba su eliminisana iz ponude nakon što je stigao 1,0-litarski turbo trocilindarski motor sa sistemom blagog hibrida.

Pri plasiranju osme generacije Fieste, Ford je predvideo da će oko 9% prodatih primeraka ovog automobila na Ostrvu otpadati upravo na dizel varijante. Očito da su promene na tržištu koje su se u međuvremenu odigrale dovele do toga da američki proizvođač reši da se odrekne „naftaša“ kod svog aduta u B segmentu.

Inače, Ford Fiesta je godinama unazad bestseler u Velikoj Britaniji, te je jasno da će ovakva odluka Forda imati jak odjek i kod ostatka game tog brenda. Očigledno je da je sada pitanje trenutka kada će Ford ukinuti dizel kod Fieste i kod ostalih velikih evropskih tržišta. Osim toga, sve je više modela u B, ali i višim segmentima, koji su rekli zbogom dizel motorima.

Jedan od retkih suprotnih primera je PSA grupacija, čiji pripadnici u B segmentu kao što su: Peugeot 208, Opel Corsa i Citroen C3 i dalje nemaju nameru da se odreknu svojih dizel pogonskih jedinica.

AutoRepublika 

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, obzirom na potencijalnu „zajebanost“ DPF-a u uslovima isključivo/pretežno gradske vožnje, nekima je za te uslove svakako manje zlo benzinac (a i manje košta), a mislim da je klasičan hibrid tu još i najbolje (ali i najskuplje) rešenje.

Balkanboj

Prošle godine sam imao neke goste iz Poljske, čovek radi u Opel salonu tamo. Kaže kako se najviše prodaju benzinski motori i oni sa plinom jer dizela zbog dpf-a i problema koje imaju u gradskoj vožnji skoro niko ne kupuje.
Mislim da su ti mali benzinci pravi izbor za gradske automobile.