1. Home
  2. Vesti
  3. I Citroen se uskoro odriče MPV modela
I Citroen se uskoro odriče MPV modela
14

I Citroen se uskoro odriče MPV modela

1.15K
14
Podelite sa prijateljima:

Čitav ovaj segment je na samrti, te ne čudi odluka francuske marke da se uskoro povuče iz te klase.

Ne tako davno, pre nekih desetak godina, gotovo da nije bilo brenda koji u svom portfoliju nije imao bar jedan MPV model. Danas je šačica onih koji i dalje poseduju automobil iz te tržišne niše. U prethodnih nekoliko godina SUV navala u potpunosti je “pojela” prodaju MPV klase, te se masa proizvođača okrenula potonjim vozilima.

Jedna od retkih marki koja i dalje nudi neki MPV model jeste Citroen. No, uskoro će se i oni povući iz ovog segmenta. “Predstavljamo “poslednje Mohikance” već nekoliko godina unazad. I dalje prodajemo Citroen C4 Spacetourer koji ima fantastičnu ponudu prostora u kabini”, rekao je Vinsent Kobi, prvi čovek francuske marke.

Ali, pomenuti automobil broji poslednje dane na tržištu. “Iako dominiramo u ovom segmentu, vreme je da priznamo da je to klasa koja nestaje velikom brzinom”, istakao je šef Citroena. To suštinski znači da će i Citroen C4 Spacetourer uskoro otići u penziju. Ukoliko je verovati glasinama koje stižu iz Francuske, možda već početkom naredne godine.

U međuvremenu, možete pročitati šta sve nudi ovaj talentovani MPV u detaljnom testu koji je pre gotovo dve godine priredio naš kolega Perica Rajković.

AutoRepublika 

(1145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Smanji mu cijenu pa da vidiš kako se prodaje. Dakle ako hoćeš da uništiš prodaju onda mu ograničiš izbor motora, uvedeš trocolindraše, podigneš cijenu i onda se čudiš kako se ne prodaje…

moron

Da je sve to problem, posebno visoka cena, padala bi i prodaja modelima poput 3008 ili 5008.

Matori

Kada si video neku reklamu ili PR tekst za MPV?
Pušteno niz vodu.

moron

Ne mogu baš da se setim …

BB

Ja jednom ušao u 5008 i iznenadio se da nazad nemam gdje glavu smjestiti.

moron

Jedino ako je taj 5008 bio panoramac. Sadašnja panorama na 3008/5008 im sumanuto jede „headroom“. Kod mk1 verzija to nije bilo tako.

Ja sam isto tako prošao ( glavom bukvalno udario ) kada sam pozadi seo u top verziju Toyote Highlander od 5 metara i 65 hiljada evra … Panorama.

BB

Nekada je bilo da sa većim autom dobijaš veći prostor, sad ga samo nabudže „namještajem“ i opet se svede na prosječan ili čak ispod prosječan prostor, iz tog razloga me ne pale premium automobili. I uvijek isto objašnjenje, ma nećeš dvometraše voziti nazad, to ke za djecu. Ali djeca dinarske rade vrlo brzo dođu do 190 i više 😃

moron

Kada bi gledao medjusovinsko rastojanje (koga „Matori“ sa pravom smatra „osnovnom merom svakog automobila“), Galaxy, Smaks, Highlander, 5008 i C4 Spacetourer su „jedno te isto“ ( prva tri po 285 cm, posednja dva po 284 cm). Pa ipak, ne nude svi isti komfor putnicima. I Highlander, mada je dug čak 495 cm, je unutra čak i malo relativno teskoban, baš zbog glomaznog nameštaja koji si pomenuo. A top verzija ( panoramac ) je unutra katastrofa za megalomanske spoljne dimenzije.

Iznogud

ajd ti meni reci mane ovog picassa, isplatili se kupiti, pouzdanost „automatskog“ mjenjaca, motora s obzirom da je to ono sto FRancuzi ne znaju napraviti a vec 100 godina prave auta jebes budale.

Rikošet

Mene je automatik razočarao neuravnoteženim načinom rada, ali s obzirom da je porodični automobil možda sam kriterijume postavio previsoko. Noviji AT8 je zato odličan…

BB

Robotizovani mjenjač ima problem kada se stisne gas jače, pa malo njišeš glavom k’o konj pred građom, ali to se dešava kada prvi put sjednešnu auto pa da vidiš „kako vuče)“ i kod testova koje mi čitamo. Međutim to nije normalna upotreba takvog auta, ako ga voziš normalno taj mjenjač radi savršeno. Probao jednom takav auto i pukno ga po gasu – nije sportska mašina, kada sam ga normalno provozao, ide sve kao podmazano.

Rikošet

Slažem se ima svoj ritam i podešen je da bude gliser na putu. Meni se nije dopao u brdu i tu mu nema pomoći kad je vozilo opterećeno, a potrebne su nagle promjene ritma i gasa. Tu traži da mu se prilagodiš i to mi je bilo diskutabilno za 21. vijek kada imaš rješenja nekih drugih proizvođača, koja se ne ponašaju tako. Na kraju sloboda izbora je tu, svako bira šta mu paše, a Citroen se profilisao prema određenoj grupi kupaca. Meni je AT8 vrhunski i mislim da je robot odradio svoje…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
David

Vozio sam bazni model 1.5 HDI automatik cini mi se 2019 god, sa oko 30000km. Uzet kao rent a car zbog 3 reda sjedista za djecu zbog duzeg porodicnog putovanja. Malo je reci da me pozitivno iznenadio u svakom smislu. Motor je fantastican, mjenjac korektno radi posao. Imao sam priliku po potrebi da saltam na volanu na brdskim uskim putevima kao i voznja na autoputu. Po meni, pozelio bih kraci model zbog parkinga u gradu inace kao auto za svoje potrebe. Jako mi se svidio i ako preferiram jake i opremljene karavane. Sve u svemu Citroen me pozitivno iznenadio.

BB

Nemoj Berlinga zaboraviti, ja sam ovaj auto gledao pa zbog cijene okrenuo na još praktičniji izbor 😉