1. Home
  2. Vesti
  3. Sledeći XC90 će verovatno biti poslednji Volvo sa SUS motorom
Sledeći XC90 će verovatno biti poslednji Volvo sa SUS motorom
0

Sledeći XC90 će verovatno biti poslednji Volvo sa SUS motorom

163
0
Podelite sa prijateljima:

Švedska marka ubrzano sprovodi zamisao o punoj elektrifikaciji palete četvorotočkaša u prodaji. Uostalom, to je tendencija koja je prisutna u celokupnoj automobilskoj industriji današnjice gde se, bukvalno svi kontruktori trude da prilagode arhitekture svojih proizvoda, onim koje su podobne za elektrifikovane ili čisto električne automobile.

Za neke, to je samo pitanje harmonizacije s nastupajućim, uglavnom ekološkim propisima, dok druga grupa kompanija ovu tranziciju doživljava kao priliku da inovira svoje procese i proizvode, ovladavajući tržištem na taj način. Volvo definitivno pokušava da se priključi timu entiteta iz drugog dela prethodne rečenice.

Šveđani su prošle godine debitovali s prvim ikada proizvedenim serijskim elektromobilom marke, krosoverom XC40 Recharge P8. To bi ujedno bio i pionirski model koji bi simbolizovao i novi pravac razvoja marke. Plan Volvoa je da da polovina proizvodnog kontigenta, do 2025. godine, bude pokrivena čisto električnim automobilima.

U stvari, izgleda da će velike promene nastupiti brže od očekivanja s početka priče o elektrifikaciji. Naime, izvršni direktor kompanije Volvo, Hakan Samjuelson je naveo da je moguće da će dolazeći XC90 biti poslednji novi model marke koji će biti pogonjen motorom s unutrašnjim sagorevanjem. U razgovoru s novinarima magazina Car and Driver, Samjuelson je priznao da se kraj SUS motora sve više približava, barem što se tiče Volvoa.

„Videćemo šta će se potom desiti, verovatno je da ćemo imati sve više električnih vozila u ponudi,“ rekao je on. „Mnogo zavisi od toga koliko će brzo kupci želeti da se prekvalifikuju na električne automobile, i koliko brzo će se graditi infrastruktura za vozila tog tipa. Možda bih mogao da odgovorim sledećim rečima: Naša je ambicija da pređemo u potpunosti na struju, ranije nego što tu obavezu nametnu vlasti država u kojima nudimo proizvode.“

Samujelson je takođe napomenuo da Volvo planira da lansira više novih električnih automobila koji bi bili pozicionirani iznad, ali i ispod modela XC40 Recharge P8 (s naslovne fotografije). Neki od njih će koristiti postojeću arhitekturu koja je temelj za XC40 i Polestar 2, dok će drugi, manji koristiti platforme iz Kine, Volvoove patronske marke Geely.

Celokupna strategija marke Volvo je utemeljena u, rekli bismo razumnoj pretpostavci da je budućnost premijum segmenta u čisto električnim vozilima, i da će tranzicija biti kompletirana ranije ili kasnije.

„Možemo da nagađamo koliko će trajati proces u kom će sve premijum marke preći na struju, ali mi smo zaključili da, ako želimo brz rast, onda moramo da se koncentrišemo maksimalno na taj segment. Mnogo je pametnije za nas da pokušamo tako nešto, nego da se grabimo za udeo na tržištu konvencionalnih automobila, koje je inače sve uže,“ tvrdi Samjuelson.

Uz saznanje da vlasti širom sveta najavljuju zabrane prodaje automobila koje pokreće motor s unutrašnjim sagorevanjem, i to u narednih petnaestak, dvadeset godina, ovim tempom bi Volvo mogao da ubrzo postane predvodnik talasa elektrifikacije.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments