1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda 6 se odriče dizel motora
Mazda 6 se odriče dizel motora
11

Mazda 6 se odriče dizel motora

1.00K
11
Podelite sa prijateljima:

Japanski sedan uskoro će okrenuti leđa dizel agregatima. 

Tako će se Mazda 6 na evropskom tržištu prodavati samo sa atmosferskim benzinskim motorom. Rukovodstvo japanskog proizvođača uvereno je da bi 2,2-litarski dizelaš zahtevao prevelika ulaganja da bi prošao sve strože emisione norme na Starom kontinentu, te da sve to u krajnjoj liniji nije isplativo.

Dakle, Mazda će već ovog meseca prestati sa proizvodnjom dizel varijanti „šestice“, a preostali broj napravljenih primeraka moći će da se kupi u narednom periodu. Ostaje pitanje da li će japanska marka u potpunosti povući ovaj agregat sa tržišta, jer se isti nalazi i u modelu CX-5.

U poslednje vreme sve je više govora o tome da će pojedine marke u potpunosti napustiti dizel tehnologiju. Volvo je to najavio među prvima, Volkswagen grupa ulaže silna sredstva u elektrifikaciju, a nekadašnju široku ponudu dizel motora sveli su u suštini na dvolitarski TDI agregat. Veruje se da će sličnim putem uskoro krenuti i Renault koji bi takođe mogao da eliminiše dizelaše iz svoje ponude.

No, drugi brendovi pre svega oni pod okriljem PSA grupacije, ne idu ovim putem. Francuska grupa nudi dizel agregate i kod svojih modela u B segmentu, i prema aktuelnim informacijama nemaju nameru da se u bliskoj budućnosti odreknu „naftaša“.

AutoRepublika

(1000)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

skyactiv trt-mrt… 😃

moron

Meni ovo sa sve većim ukidanjem dizela još uvek liči samo na neki ružan san …

Balkanboj

To Mazda, ko jebe turbo motore, atmo je zakon. Samo hrabro 💪

Mada, ja bih najradije kupio jedan lepi 528i ili 530i (2.0 twin turbo)…

Don

Ima jedan od mojih omiljenih citata iz crtića Auti 2, kad pitaju ko je zamijenio gorivo pa umjesto onog bio sipao pravo? A onaj dzip odgovara, Jednom naftaš, uvijek naftaš!

Bungi

Za razliku od ostalih proizvođača mazdin skajaktiv benzinac radi na kompresiji 15:1(10:1 kod ostalih), dok mazdin skajaktiv dizelaš takođe radi na kompresiji 15:1(19:1 kod ostalih).Pošto imjau istu kompresiju, a dizel je zbog pumpe i ostalih dijelova ipak komplikovaniji, više zagađuje zbog hemijskog sastava dizel goriva, Mazda je došla do logičnog rješenja.

sami

Mazda se uneredila, a nije donela logično rešenje. Oni nemaju ni dizel ni benzinski agregat. Sami sebi seku noge. Izaći iz dizela u D segmentu a pri tom nemati čak ni turbo benzin u Evropi znači sigurno ćao.

Djordje Pesic

A takodje su napravili skyactive-x koji je vrlo interesantan koncept po meni. Videcemo kako ce se pokazati.

Rade

U poslednjih 15-ak godina SVI dizeli su ispod 19:1. Renault dizeli su odavno pali i na 15,1:1

D_C

Za razliku od Mazde, svi ostali proizvodjaci su tokom zadnjih 10-20 godina dodali na svaki motor po barem jedan turbo, bez obzira na kompresiju. Ako je ovo Mazdino resenje toliko logicno, zasto nisu predstavili do sada atmosferski dizel?

Asd

Mazda u US prodaje 6icu sa 2.5l turbo motorom, nema atmo sferca u ponudi. U Evropi samo 2.0 atmo.

Rade

Ima 2.5 atmo i 2.5 turbo. I za jedan i za drugi bi se Mazda dobro naplaćala kazni u Evropi za CO2 emisiju.