1. Home
  2. Vesti
  3. Lexus rekordno u 2021. godini
Lexus rekordno u 2021. godini
3

Lexus rekordno u 2021. godini

396
3
Podelite sa prijateljima:

Premijum brend koji posluje pod kapom, da ne kažemo čizmom (jer je to rezervisano samo za rusku obuću p.a. smajli) Toyote, se ove godine nameće kao sve ozbiljniji igrač u globalnom segmentu luksuznih vozila. Ovaj trend jasno demonstriraju i obelodanjene cifre u vezi poslovanja tokom 2021. godine.

Međutim, u zapadnoj i uopšte u celoj Evropi i dalje dominiraju nemački premijum igrači, pa je tako na primer tokom prošle godine u Francuskoj isporučeno 4.704 Lexusa, dok je Audi na istoj teritoriji i u istom vremenu otpremio 45.982 vozila, BMW 45.969 a Mercedes 50.789 primeraka. Međutim, u svetu je situacija prilično drugačija, iako i dalje i tu Lexus stoji iza germanske konkurencije. S druge strane, epizodistom se nikako ne može nazvati ni marka koja za godinu dana plasira 760.012 vozila.

U toj cifri se krije rast plasmana vozila marke Lexus od 6% u poređenju s 2020. godinom, tokom koje je prodato 718.715 Lexusa. Japanski brend je u naletu širom sveta, uz izuzetak istočne Azije (isključujući Kinu i Japan) gde je obim prodaje opao za 5% (na 30 hiljada jedinica).

Cifre su pozitivne u svim drugim regijama, pa je tako u Kini plus na nivou od jednog procenta (227 hiljada otprema), 2% u Evropi (102 hiljade prodaja), 3% na srednjem istoku (28 hiljada primeraka) i 4% u matičnom Japanu (51 hiljada novih registracija). Jedno od glavnih, zapravo glavno tržište Lexusa je Severna Amerika gde je prodato 332 hiljade primeraka, što je za 12% više od rezultata tokom koronične 2020. godine.

Rast je ostvaren uglavnom usled rasta tražnje za hibridnim izvođenjima koja predstavljaju, analizirano s aspekta svih modela i tržišta, više od trećine tražnje. U Francuskoj na primer, ni ne možete dobiti Lexus ukoliko on nije hibridne tehnologije.

Po mišljenju predsednika Lexusa Internationala, gospodina Koji Satoa, tekuća 2022. bi trebalo da bude čak i bolja godina za marku, posebno zahvaljujući lansiranju prvog serijskog baterijskog Lexusa, modela RZ koji je zapravo „pozlaćena“ kopija Toyotinog takmaca.

Japanci su postavili cilj da do 2030. godine plasiraju milion vozila godišnje, najući da će u Severnoj Americi, Kini i Evropi, Lexus postati „električna marka“. Ova ideja će zaživeti na nivou celog sveta, pa od 2035. godine nigde neće biti moguće kupiti nov primerak Lexusa, ako on nije „s nultom emisijom“.

AutoRepublika

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Lexus, nešto što je kod nas avangardno, što voze pojedinci koji su probili embargo u mozgu za novine, ne samo VW i grupacija.

Bilo bi lepo neko poređenje sa evropskim premijumom. Da se malo upoznamo sa Lexus avangardom. Prednostima I manama. Lično mi je njihov dizajn bio uvek umeren, ali zadnjih godina su bas ivičasto savremeni….

Doktor Arsenije

Uz Hondu najbolji mehanički odnosno najkvalitetniji automobili na svijetu,opšte poznato autoedukovanom kadru…Lp

TheStig

Ah nemoj tako. Sad ce da ti dođe inkvizicija strucnjaka iz vw tabora, gori nego Jehovini svjedoci, da ti objasni kako je Lexus samo precijenjena Toyota. Na celu sa Ludim Milentijem (srpska verzija Mad Maxa za sirotinju) 😂