1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian isporučio prvi električni kombi Amazonu
Rivian isporučio prvi električni kombi Amazonu
0

Rivian isporučio prvi električni kombi Amazonu

243
0
Podelite sa prijateljima:

Većini nas epidemija novog korona virusa je u potpunosti zakomplikovala živote. Poslova je sve manje, dok je stopa kriminala i javljanja depresije sve veća, i čini nam se da nikako da vidimo svetlo na kraju mračnog tunela. Ali, jednom čoveku cvetaju ruže, a njegovo ime je Džef Bezos.

Reč je o osnivaču i predsedniku velikog Amazona, čiji je biznis eksplodirao od kada je korona naterala narod da ostane u svojim kućama. Matematika odnosa potražnje i ponude je jasna, pa tako nemogućnost da idemo u kupovinu po prodavnicama, zamenjujemo tako što nepotrebne stvari naručujemo preko Amazona.

Takve stvari je potrebno dostaviti mušterijama, a Bezos je verovatno izračunao da troši više novca na održavanje starih kombija i da ih svakodnevno napoji. Iz tog razloga je pre par godina raspisao konkurs za novo zvanično vozilo Amazona, a sve zainteresovane strane su poslale ponude među kojima je bio i Rivian. Ovaj proizvođač električnih vozila je pobedio na konkursu, a zauzvrat Amazon je je pristao da investira preko dve milijarde dolara.


Prvi primerak baterijskog kombija je upravo isporučen od strane konstruktora, i uskoro ćemo ga videti na američkim putevima. Rivian će da proizvede 10.000 takvih jedinica u naredne dve godine, a do 2030. godine čak 100.000 električnih kombija će razvoziti namirnice.

U zvaničnom obraćanju medijima, Amazon kaže da želi u narednih dvadeset godina da koristi samo zelene tehnologije i da je partnerstvo sa Rivianom prvi korak u takvom planu. Proizvođač električnih vozila se pridružio čestitkama, ali napominje da njegov kombi nije samo zelen za planetu već i da je izuzetno bezbedan zahvaljujući upotrebljenim čvrstim materijama, širokoj šoferšajbni i skromnojoj visini.

Na taj način, očekivanja su da će vozač imati bolju preglednost u vožnji, čime su šanse za sudarom značajno manje. Prema nekim informacijama, kombi je u stanju da pređe oko 240 kilometara sa jednim punjenjem baterija.


A Rivian nije jedini Amazonov električni kombi, pa je američka kompanija potpisala ugovor i sa Daimlerom oko proizvodnje 1.800 jedinica električnog modela Mercedes Sprinter. Nemački kombi će se koristiti na evropskom tržištu.

AutoRepublika

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments