1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda MX-30 dobija rotacioni motor?
Mazda MX-30 dobija rotacioni motor?
0

Mazda MX-30 dobija rotacioni motor?

198
0
Podelite sa prijateljima:

Dugo se govori o povratku legendarnog Wankel agregata, no po svemu sudeći, više neće imati ulogu pogonske jedinice.

Navodno, Mazda razmatra da električni MX-30 dobije i mali rotacioni motor, koji bi služio kao generator za dopunjavanje baterije. Na taj način bi uvećali autonomiju kretanja električnog SUV-a, a da ne stavljaju veće, još skuplje baterije.

Japanski brend je već eksperimentisao sa ovakvim motorom koji bi imao ulogu generatora. Tako nešto učinili su sa konceptualnom Mazdom2.

Mazda MX-30 trebalo bi da stigne u Evropu naredne godine, i prema specifikaciji koja je dostavljena na premijeri ovog vozila, nema naročito impozantne podatke u vezi sa dometom.

Naime, Japanci tvrde da je akcenat na „uživanju u vožnji“, odnosno voznoj dinamici. Ipak, koliko bi dugo takvo uživanje moglo da traje ako je nominalna automonija kretanja sa punom baterijom svega 209 km. Ako se uzme u obzir da se baterija kod svih EV modela prazni munjevito sa dinamičnom vožnjom, jasno je da ovo nije dovoljno veliki domet.

Da li će Mazda zaista postaviti i rotacioni motor kao generator, saznaćemo u narednih nekoliko meseci, kada se očekuje konačna odluka rukovodstva ove kompanije.

AutoRepublika

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments