1. Home
  2. Vesti
  3. MAZ predstavio svoj prvi električni kamion
MAZ predstavio svoj prvi električni kamion
1

MAZ predstavio svoj prvi električni kamion

225
1
Podelite sa prijateljima:

Automobilski zavod iz Minska (MAZ) je pre par dana, na međunarodnom sajmu poljoprivrede Belagro koji se održavao u glavnom gradu Belorusije, predstavio svoj prvi električni kamion koji će se uskoro naći na drumovima matične Belorusije i susedne Rusije. Kao što se i očekivalo, baterijska verzija teškaša će biti predmet izvoza i u treće zemlje, navodi se u saopštenju za javnost poznatog proizvođača kamiona s istoka.

Električni kamion s oznakom MAZ-4381E0 poseduje prosečne gabarite. Grdosija je teška 12,5 tona, dok mu je nosivost 5.700 kilograma. Najviša brzina kretanja mu je ograničena na, s aspekta zamišljene namene, prihvatljivih 85 km/h, dok je između dve dopune baterijskog pakovanja, moguće prevaliti ne više od 100 kilometara. Ipak, nije zgoreg znati da se parametri autonomije mogu popraviti ugradnjom dodatnog seta baterijskih ćelija.

Kamion je opremljen tečno hlađenim asinhronim trakcionim motorom koji razvija 70 kW, što zvuči nestvarno malo, ali je tako navedeno u više lokalnih medija. Snaga se prenosi na točkove putem dvostepene menjačke kutije čija se izmena „brzina“ elektronski kontroliše. Što se tiče litijum-jonskih baterija, one su kapaciteta od 160 Ah.

Radni napon iznosi 570V, dok se priključak GB / T DC koristi za dopunu baterija strujom. Putnička kabina je osmišljena tako da ugosti do tri osobe i opremljena je komfornim sedištima, centralnim zaključavanjem, elektropokretanim staklima na prozorima i podesivim retrovizorima. Multifunkcionalnim obručom upravljača se lako upravlja zbog električne asistencije, dok su monitori instalirani na A stubovima.

Za prijatnu klimatizaciju kabine je zadužen elektični uređaj koji dogreva ili hladi prostor u kabini. Vozilu se pristupa bez potrebe da se koristi tradicionalni ključ.

“Razvoj elektropokretanih vozila marke MAZ je jedan od pravaca poslovanja koji najviše obećava do 2030. godine. Predviđamo da su perspektive razvoja u ovom segmentu ogromne. Električni kamion koji smo upravo prikazali je namenjen transportu robe unutar grada. Pred nama je sprovođenje serije testova, a zatim i komercijalna proizvodnja”, navodi se u saopštenju MAZ-a.

AutoRepublika

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa mogu onu da razvijaju nove tehnologije kad nisu imali tranziciju 😊. Inače, to je glavna zamjerka super brko iz druge galaksije što još postoje brendovi poput MAZ, Belarus, Belaz i sl., a nisu poput IMT, Zastava, Zmaj ili Antonov, Balkankar (viljuškari Bugarska), pa i brendovi u jačim demokratski uređenim deželama Litostroj, Indos, TAM…