1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes spreman da se oprosti od manuelnih menjača i brojnih SUS motora
Mercedes spreman da se oprosti od manuelnih menjača i brojnih SUS motora
2

Mercedes spreman da se oprosti od manuelnih menjača i brojnih SUS motora

864
2
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka želi da se u potpunosti fokusira na elektrifikaciju.

U bliskoj budućnosti, Mercedes će elektrifikovati i podbrendove Maybach i AMG, ali će i legendarna G klasa uplivati u „baterijske vode“. Dakle, novi talas elektrifikacije je pred vratima proizvošača iz Štutgarta, no on sa sobom donosi i brojne druge promene.

Kako kaže šef razvojnog odeljenja Mercedesa, Markus Šefer, prvo će iz ponude nestati manuelni menjač. To se neće desiti odjednom i ne u skorije vreme, ali sa dolaskom novih modela odnosno prilikom smene generacija, „trokraka zvezda“ će polako eliminisati iz portfolija manuelne menjače.

Ipak, povlačenje ručnih menjača pogodiće mahom evropsko tržište, jer Mercedes na nekim tržištima uopšte više ni ne nudi manuelnu transmisiju. Takav je slučaj sa SAD gde se isti ne nude još od 2015. godine.

U daljem procesu uštede Mercedes će revidirati svoj portfolio SUS agregata uz opasku Šefera da se dalje veliko ulaganje u ove motore ne isplati. Do kraja decenije, nestaće oko 70% pogonskih jedinica u Mercedesovoj gami koje rade po principu unutrašnjeg sagorevanja. Najverovatnije je da će mahom stradati dizel motori, s obzirom na sve strožu regulativu, pre svega u Evropi.

U narednim godinama, nemački brend posvetiće se i smanjivanju broja platformi na kojima počivaju njegovi modeli. Prema rečima Markusa Šefera, cilj je da što više automobila te marke deli jednu arhitekturu, kako bi se smanjili troškovi razvoja.

Očito je da su u Mercedesu počele ogromne promene.

AutoRepublika

(864)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

Sve pokušavaju uprostiti, po istom sablonu raditi kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, a novi modeli sve skuplji. Umanjenje troškova mora dovesti do pada kvaliteta koliko god se to negiralo. A ide li takav pristup uz Mercedes koji decenijama želi graditi svoj imidž na krilatici „The best or nothing“.

Izmenjeno 3 godine pre od strane hercegovac
don

cilj je da što više automobila te marke deli jednu arhitekturu, kako bi se smanjili troškovi razvoja.

tetku vam spalim svapsku, sad imate 4 u vrh glave, auta ko zadnji k…a kostaju ko sv.petra kajgana.
sad bi na jednu da spadnu a cime cete pravdati onda ultravisoku cijenu vasih „auta“? nit motora nit platformi, ionako dijele sve iste komponente od a klase do s i nije im dosta.