1. Home
  2. Vesti
  3. Indija: Pušten u saobraćaj najduži svetski tunel na auto-putu
Indija: Pušten u saobraćaj najduži svetski tunel na auto-putu
9

Indija: Pušten u saobraćaj najduži svetski tunel na auto-putu

4.48K
9
Podelite sa prijateljima:

Indijski premijer Narendra Modi otvorio je tokom vikenda za saobraćaj najveći svetski tunel na jednom auto-putu. Ovaj tunel dug je čak 9 km i nalazi se u indijskim Himalajima. 

Izgradnjom ovog tunela skraćena je distanca između gradova Manali i Leh za 46 km, a prema navodima tamošnjih medija, biće ušteđeno 4-5 h vožnje u jednom pravcu zahvaljujući ovom tunelu.

Južni ulaz u Atal tunel, kako mu glasi zvaničan naziv, nalazi se 25 km od Manalija i postavljen je na nadmorskoj visini od 3.060 m. Severni ulaz je na još većoj nadmorskoj visini od 3.071 m.

Ukupna dužina tunela je 9.020 m, širina kolovoza je 8 m, dok je visina 5,525 m. Indijske vlasti navode da su ispoštovane sve mere te da se radi o modernom tunelu. Na svakih 60 m postavljen je hidrant, telefonska linija na 150 m, izlazi za slučaj opasnosti na 500 m itd…

Izgradnja Atal tunela započela je 26. maja 2002. godine. Isprva je planirano da nosi naziv Rohtang Pass, ali je odlukom premijera Modija prethodne godine rešeno da ponese ime Atal, po nekadašnjem premijeru Indije – Atalu Bihariju Vadžpajiju.

AutoRepublika

Izvor: Economic Times

(4479)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milos

Nije tacno da je najduzi tunel na svetu,primer:Frejus It-Fr 12850m.

moron

Svaka im čast

D_C

najveći svetski tunel na jednom auto-putu???????????????

Gotthard u CH – 16,9km. Na istom pravcu, nesto pre Gottharda dolazeci sa severa: Seelisberg tunel – 9,25 odn 9,29km.

U Austriji: Arlberg – 13,98km i Plabutsch – 10km.

Izmedju FR i IT: Fréjus tunel – 12,87km i severnije Mont Blanc – 11,6km.

Norvezani imaju Ryfylke tunel – 14,4km i najduzi na svetu ali nije na auto-putu: Lærdal – 24,5km.

Georgio

Kazu na AUTO PUTU a Gotthard je tunel sa dvosmernim saobracajem i ogranicenjem 80..

D_C

‘The Gotthard Road Tunnel in Switzerland runs from Göschenen in the canton of Uri at its northern portal, to Airolo in Ticino to the south, and is 16.9 kilometres (10.5 mi) in length below the St Gotthard Pass, a major pass of the Alps. At time of construction, in 1980, it was the longest road tunnel in the world; it is currently the fifth-longest. Although it is a motorway tunnel, part of the A2 from Basel to Chiasso, it consists of only one bidirectional tube with two lanes. With a maximum elevation of 1,175 metres (3,855 ft)[3] at the tunnel’s… Pročitaj više »

Balkanboj

Za one dokone ima dosta slika i snimaka na internetu. Jeste da Gotthard tunel leži na autoputu ali je sam tunel sa dve trake dvosmerni. U planu isto tako piše da se planira izgradnja, tj iskopavanje druge cevi, tube, kako bi imali u svakom smeru po 2 (dve) trake i odvojili saobraćaj te imali contingency proceduru u slučaju radova ili udesa.

Meni se više dopada St. Gotthard pass za vožnju automobilom. Već godinama planiram jednu turu Alpima automobilom. Po planinskim prevojima.

D_C

Naslov clanka je ‘Pušten u saobraćaj najduži svetski tunel na auto-putu’, sto nije tacno jer je izmedju ostalih koje sam naveo gore, Gotthard u CH na autoputu A2 i zvanicno se vodi kao deo istog. Koliko ima traka je za ovu pricu nerelevantno kao i kako to da svajcarci mogu sebi da dozvole da tunel sa po samo jednom trakom u svakom pravcu racunaju u deo auto-puta. Sto se tice alpskih prevoja, svojevremeno sam napravio listu najzanimljivijih i program po kom redu bi se vozili jer sam spremao jednu takvu turu, koja se iz raznih razloga jos nije desila. Probacu… Pročitaj više »

Balkanboj

E to, ta Alpska tura me tako privlači.
Imam neku knjigu tipa – Putovanja iz snova po Evropi.
Otprilike za svaku turu je potrebno oko 2 nedelje lagane vožnje i za svaku rutu ima predlog koje gradove i znamenitosti obići pod obavezno. Za svaku rutu je dat predlog i u koje doba godine putovati.
Naslov ovoh teksta jeste malo nesrećno urađen.

Darko

Samo da si nešto napišete, da Vas neko čita, ovo najduži tunel😂😂😂