1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ko bi rekao da se ispod ove hrpe prašine krije legenda?
Ko bi rekao da se ispod ove hrpe prašine krije legenda?

Ko bi rekao da se ispod ove hrpe prašine krije legenda?

2.00K
1
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci će vam reći da se najslavniji deo njihove automobilske istorije odigravao tokom šezdesetih godina prošlog veka, kada su takozvani „mišićavi“ četverotočkaši dominirali putevima. Kombinacija jake ekonomije, visoke tehnologije i niskih cena goriva su rezultirali na način da se zapremina motora i snage otme kontroli.

Teško je znati koliko su zaista bili moćni takvi benzinci s osam cilindara, pošto su važila neka druga pravila, pa se snaga mogla testirati bez nekih fabričkih delova, a nije bilo retko ni da proizvođači namerno lažiraju cifre da bi se zavarale osiguravajuće kompanije. Na taj način kompanije su privlačile mlađe kupce koji u protivnom ne bi mogli da priušte „mišićavi“ automobil.

 

Vrh ponude takvih vozila je stigao 1970. godine kada su debitovali neki zaista kultni četverotočkaši, a napad je predvodio automobil iz naše priče. Reč je o modelu Chevrolet Chevelle SS koji je spomenute godine bio dostupan sa legendarnim LS6 motorom zapremine 454 kubna inča (7,4 litre).

Ukoliko pitate Chevrolet koliku snagu je razvijao, najveća divizija General Motorsa će vam reći 450 „grla“ (uz maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta), ali se veruje da je brojka bila lažna za najmanje 100 „sakrivenih konja“. Na taj način, Chevelle SS454 je najmoćniji „mišićavi“ automobil u istoriji, barem onog dela vozila iz tog segmenta, koji su bili legalni za uličnu upotrebu.

Chevrolet je proizveo 53.599 Chevelle SS spomenute 1970. godine, ali je samo 4.475 primeraka ispod haube imalo ugrađeni spomenuti motor LS6. Oni već neko vreme uživaju kultni status i veoma su vredni, pa restaurirani primerci vrede i po 300.000 američkih dolara. Ali naravno, nije svaki automobil u perfektnom stanju.

Nekada je potrebno pronaći dragulj ispod hrpe prašine, rđe, mišijeg izmeta i čega sve ne, pre nego što shvatimo šta je tačno ispred nas. Amerikanac Erik Men iz savezne države Pensilvanije je jedan od onih koji je svoju priču podelio u magazinu Hot Rog.

On kaže da je kroz priče saznao o velikom auto-otpadu u američkoj saveznoj državi Nju Džerzi koja je navodno imala preko 60 klasičnih „mišićavih“ automobila. Ni sam Men nije verovao u nju, pošto je na prvi pogled jako teško napraviti razliku između Chevelle SS sa LS6 paketom i onoga sa manje poželjnim benzincem zapremine 396 kubnih inča (6,5 litara). Ali đavo mu nije dao mira i odlučio je da poseti otpad, gde mu je gazda pokazao Chevrolet u izbledeloj crvenoj boji, i objasnio da je na toj lokaciji pakiran još od kasnih sedamdesetih godina.

Nakon što je Men proverio brojeve motora i šasije došao je do zaključka da je reč o autentičnom primerku SS454 i da je svaki detalj na njemu identičan onom koji je posedovao kad je napustio fabriku. Kupio ga je na licu mesta za nepoznatu sumu novca.

Razlog zašto je ostavljen na otpadu je predmet nagađanja, a ključni od njih je verovatno onaj koji nas podseća da su u to doba izbile naftne krize. Naime, tokom kasnih sedamdesetih godina, automobili s „kamionskim“ motorima kao što je Chevelle SS, su smatrani za nepoželjne polovnjake koji troše previše goriva. Broj šasije takođe kaže da je ovaj primerak proizveden u fabrici grada Flint (savezna država Mičigen), što je zapravo retkost pošto je tokom 1970. godine u njoj bio organizovan poduži štrajk.

 

Automobil se trenutno nalazi u američkoj saveznoj državi Floridi i u procesu je restauracije, a kada posao bude završen Men planira da ga proda. Nepoznato je kolika će cifra da bude, ali sigurno neće biti niska. Tako da, sledeći put kada vidite neki klasični automobil u sličnom stanju, nikako nemojte da ga osudite na osnovu toga šta vidite na prvi pogled, jer zaista može da vas iznenadi.

AutoRepublika

(2001)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Uvek mi se vise dopadao ’68-’69 Chevelle SS, ali je i ’70 legenda za sebe.