1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Duet klasičnih BMW-a traži novog vlasnika
Duet klasičnih BMW-a traži novog vlasnika

Duet klasičnih BMW-a traži novog vlasnika

295
2
Podelite sa prijateljima:

Nije retkost da otvorimo oglase i vidimo da prodavac želi da se reši svog klasičnog automobila i prikolice na kojoj se nalazi jednako star motocikl. Ovaj trend je posebno popularan među američkim proizvođačima, ali uvek postoji ono „ali“. Naime, nijedan od njih se nije bavio proizvodnjom motocikala pa tako uglavnom viđamo Ford ili Chevrolet sa prikolicom na kojoj se nalazi Harley Davidson ili pak Indian na dva točka.

Na čuvenom aukcijskom sajtu „Bring a Trailer“ se nedavno pojavio zanimljiv oglas, a vlasnik trenutno prodaje BMW 2002 iz 1975. godine zajedno sa prikolicom i motociklom koji je takođe proizvela nemačka firma iste godine – R75/6.


Model 2002 je bio deo BMW-ove takozvane Serije 02 koja je bila zasnovana na modelu „Neue Klasse“ (Nova klasa). Nastao je sasvim slučajno kada je BMW-ov tadašnji uvoznik za američko tržište Maks Hofman zahtevao moćnije izdanje, a tokom kratke istorije se prodavao u verzijama sa 101, 119 i 170 „grla“.

Međutim, primerak iz oglasa je pretrpeo veće modifikacija, od čega je najveća ona da se ispod haube sada krije M42 benzinac. Nemački proizvođač vozila je koristio takvu oznaku za 1,8-litarski agregat koji se proizvodio od 1989. do 1996. godine, a u fabričkom izdanju se mogao pohvaliti sa 138 „konja“.

Vlasnik napominje da je prerada urađena pre nego što je on kupio automobil, a početkom ove godine je detaljno osvežio mehaniku. Snaga se i dalje prenosi na zadnje točkove preko petstepenog manuelnog menjača.

Sa dizajnerske strane, 2002 je prerađen da izgleda kao trkački automobil, pa su branici, 15-inčne felne, šira krila i mali spojler slični onima koje smo viđali na Turbo izdanju. Zanimljiv je i detalj da ovaj BMW poseduje nosač na krovu koji nije bio preterano popularna opcija „preko bare“.

Sadašnji vlasnik je sa automobilom prešao oko 32.000 kilometara u poslednjih pet godina, a ukupna distanca vožena od kada je 2002 sišao sa proizvodne trake je nepoznata. Enterijer donosi Recaro sedišta i uglavnom se nije previše izmenio u poređenju sa fabričkim modelom.

Zajedno sa modelom 2002 se nudi i motocikl R75/6. Ovaj dvotočkaš, koji se inače proizvodio od 1974. do 1976. godine, je bio dostupan u dosta konfiguracija, a za ovu priču nama je najbitnija ona sa brojem „/6“ koja je pružala agregat sa 749 kubika zapremine.

Motorcikl je razvijao 50 konjskih snaga i imao maksimalnu brzinu od 180 km/h, a takođe je otišao u istoriju kao prvi BMW-ov model na dva točka sa prednjim disk kočnicama. Međutim, R75/6 definitivno nije u fabričkom stanju i prerađen je u takozvani „cafe racer“ stil.

Reč je o modelima proizvedenim za amaterski sport gde je skidana dodatna masa i ostavljeno je samo ono šta je zaista neophodno. Vlasnik kaže da je skratio „kostur“ motocikla i dodao posebne 18-inčne felne napred i 19-inčne pozadi, uz novo sedište i kraće blatobrane. Tu su i neki moderni detalji poput LED osvetlenja, a zapravo jedan od retkih delova koji nije pretrpeo nikakve izmene je rezervoar.

Sadašnji vlasnik je ujedno i jedini, od kada je R75 modifikovan, i on je sa njim je prevalio 4.160 kilometara. Nepoznato je koliko je agregat na motociklu do sada prešao, a posšto je star više od četiri decenije, pretpostavićemo da je brojka velika.

Jedini proizvod na točkovima iz oglasa koji nije proizveo BMW a koji se takođe nudi, jeste mala prikolica koja je napravljena specijalno za prevoz motocikala. Za nju se pobrinula firma Kendon i odlikuju je 16-inčne felne slične onima sa 2002 i određeni drveni detalji.

 

Tri dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 32.000 američkih dolara, ali nema sumnje da će finalna cifra biti značajno veća. Ovo je ipak jedna od retkih prilike da vidimo klasični automobil i motocikl, i to u paru, odnosno od istog proizvođača.

AutoRepublika

(295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Uuuu lave, ovaj 02 je baš lepo urađen. M42 motor sa ovim dbilas usisom i ITB (individual throttle bodies) je sjajan.

dbilas kaže da se ovime dobija 15-20ks na atmo motor, još ako je uređen izduv kako treba bilo bi još nekih 10-tak dodatno i eto lepih 160 – 170ks iz M42B18 motora. Sjajno na lagani 02. Jedino ne volim ove širene felne, obične 7×15 bi bile taman kako treba.
I ovaj motor u caffè racer stilu je bombona.
Neko mi je čitao misli kad je sređivao ovaj duo.

🤘

Branko

Imao sam BMW 318 iS (16 ventila DOHC) 1990, tzv. kockica, shadow line sa tim motorom. Bez katalizatora je razvijao 136 KS i bio je zadnji iz serije. Nadljednik, model E46 (od 1991) s katalizatorom je razvijao 140 KS, ali je zbog veće mase išao nešto slabije.