1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: VW Golf „kec“ sa 27 hiljada km na satu
AR pijaca klasika: VW Golf „kec“ sa 27 hiljada km na satu

AR pijaca klasika: VW Golf „kec“ sa 27 hiljada km na satu

1.47K
4
Podelite sa prijateljima:

Teško da postoji nešto o prvoj generaciji Volkswagena Golfa što već nismo rekli i napisali. Čak smo imali i poduži serijal o istoriji svih generacija kompakta iz Volfzburga. Iako nije bio najpopularniji model u istoriji nemačkog proizvođača vozila, Golf postao prvi četvorotočkaš koji je uspešno zamenio nekada popularnu Bubu i omogućio uspešnu budućnost Volkswagenu.

Mnogi će reći da je postavio i standarde kako automobil iz segmenta C treba da izgleda, sa motorom postavljenim napred i pogonom na točkove prednje osovine, pošto je period ranih sedamdesetih godina bio onaj kada su proizvođači još uvek eksperimentisali raznim konfiguracijama.


U Evropi se prodavao od 1974. do 1983. godine, da bi proizvodnja zatim bila nastavljena i na drugim kontinentima. Najduže je opstao u Južnoj Africi gde se mogao pronaći u izložbeno-prodajnim salonima sve do 2009. godine, a ukupno je privukao preko 6,8 miliona kupaca.

Popularnost se zasnivala na veoma poželjnom stilu, osmišljenom od strane čuvenog dizajnera Đorđeta Đuđara, štedljivim i efikasnim motorima i naravno velikoj dozi pouzdanosti. Najpoželjnija verzija je ona sa značkom GTI i nije retkost da u današnja vremena bude veoma cenjen kolekcionarski primerak, onaj za koji će se zahtevati velike sume novca.

Ali pronaći onog „normalnog“ Golfa sa skromnom kilometražom je već nemoguća misija. Razlog naravno leži u tome što je napravljen za šire narodne mase i s ciljem da prelazi visoke kilometraže, a onda da završi pod presom i bude zamenjen nekim novim primerkom.

Znajući sve to, Golf iz 1976. godine koji je ispred nas je relativno bitan iz razloga što je prešao samo 27 hiljada kilometara tokom postojanja u trajanju od približno pet decenija. Trenutno se nalazi u gradu Forest Hils unutar američke savezne države Njujork, ali je originalno prodat u Nemačkoj, dok se može reći da je jedno vreme proveo i u Danskoj.

„Preko bare“ je završio protekle godine pošto američki zakoni dozvoljavaju slobodan uvoz svih četvorotočkaša starijih od dvadeset godina kroz kategoriju klasika. Reč je o jednom od baznih modela s paketom opreme L, tako da ne dolazi sa mnogo opcija, ali ćemo spomenuti da se vlasnik odlučio za 13-inčne felne i šiber. Pažnju svakako ne privlači oprema, već stanje i Golf deluje kao da je tek juče napustio izložbeno-prodajni salon.

Pokreće ga 1,1-litarski benzinac koji razvija 50 „konja“ i maksimalnih 78 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosi na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Možda brojke deluju smešno za današnje standarde, ali potrebno je reči da je Golf prve generacije bio težak svega 750 kilograma. Fabričke informacije kažu da od nule do 100 km/h ubrzava za 15,6 sekundi i da dostiže maksimalnu brzinu od 140 km/h.

Do kraja aukcije je ostalo još četiri dana, a trenutno najviša od četiri ponude iznosi 5.500 američkih dolara.

AutoRepublika

(1471)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pih … Ovaj Golf sa 50 ks iz 1976. jednako „startan“ kao 46 godina mladja najnovija Toyota Aygo X sa 72 ks 😊

Bungi

Tada je se u VW-u znalo ko pije a ko plaća, za razliku od danas.

'79 DeVille

Odometer, odnosno kilometar sat, u ovom modelu je petocifren. Tvrdnja daje automobili prešao samo 27k km se ne može dokazati.

Dzeneta

Imam i ja golfa keca u fabrickom stanju 30 hiljada kilometara ukoliko je neko zainteresovan