1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Razigrani BMW u epizodi „Uhvati M“
Razigrani BMW u epizodi „Uhvati M“

Razigrani BMW u epizodi „Uhvati M“

644
6
Podelite sa prijateljima:

Predivno veče je za nama. Veći deo ekipe (ljubitelja marke) koja se pre tačno dve godine družila na i oko staze Ascari, bila je ponovo na okupu. Kako ko od nas je pristizao na „našu verziju“ staze iz Andaluzije, tako se i parking površina polako pretvarala u svojevrsnu BMW halu Salona automobila u Subotištu.

Inače, ovih dana se održava serija promotivnih događaja tokom kojih se zainteresovanoj publici predstavljaju vozila iz game marke BMW, a tu su i mališani iz familije brenda Mini. Organizacijom je predviđeno da se obezbedi prilika za potencijalne kupce da se susretnu s vozilima nemačkog proizvođača u trkačkom i ambijentu karakterističnom za realni saobraćaj, a jedan deo vremena je bio posvećen i vratolomijama sa predstavnicima X serije koje se po pravilu odvijaju na uglavnom histeričnim terenima.

Međutim pošto je ovaj događaj o kome izveštavamo upriličen sinoć, taj večernji provod je bio nešto drugačije koncipiran. Dakle, što se „radnog“ dela programa tiče, sinoć je fokus bio na sportskoj vožnji modela iz M familije. Na stazi su se našli sledeći M(onstrumi): 850i; X3M; X4M; M4 i M5.

Najveća gužva i „galama“ se digla oko poslednje navedenog vragolana, ali kako je bio spaljenih guma, jer je neko od instruktora očigledno poželeo da zabavi izvesnu zvanicu lepšeg pola, rešili smo da „vodimo ljubav“ ekskluzivno sa serijom 8, dok je blagi flert ostao rezervisan za SUV X3M.

Hrapava tišina V8 motora na ler gasu je očas presečena lakim zujanjem elektromotora koji su navigovali oko 90 kilograma mase autora, doduše u intenziviranom procesu redefinisanja s akcentom na gubitak masti i prirast mišićnog tkiva, u položaj koji je idealan za vožnju na stazi.

Jeste to sve trajalo svega „jedanaest minuta“, baš kao u knjizi Paola Koelja, ali su to bili minuti za pamećenje.

BMW 850i je idealno izbalansiran automobil koji će se mnogima više dopasti nego neki čistokrvni primerak iz M serije. Upravo to i jeste centralni utisak. Sa raspoloživih 530 konjskih snaga, stvarno retko ko će ikada posegnuti za konjem pod rednim brojem 400 i nešto, a kamoli da će osetiti neki žal za onima sa začelja ergele od preko 600 grla koliko krasi punopravni M primerak serije 8.

Pritom, na koje god muke da ga bacite, ostaće stabilan dok će se motor oglašavati fenomenalnim i čini se prirodnim zvukom sirove snage nastale omiljenim „unutrašnjim sagorevanjem“.

Fenomenalan dizajn, perfektna završna obrada, kvalitetni materijali, opšti „spejs šatl“ utisak kakav i treba da bude asocijacija na bilo koju BMW 8 kombinaciju karaktera, sve to je ovaj kupe.

Zaključak: Sto i kusur hiljada evra… neka bude, uskoro će toliko koštati dva, tri Golfa osme generacije.

BMW X3M je, onda kada smo ga testirali u „civilnoj“ odori ostavio odličan utisak na nas. Zaista, radi se o fantastičnom automobilu kome niko neće moći eventualno da spočita kako je isuviše pacifikovan, odnosno kako mu je sistem ogibljenja nasilno preveden u dominantnu zonu komfora na teret sportskih performansi, a što se možda može reći za neke druge, više porodične, modele minhenskog proizvođača.

Sve je tu. Velika snaga odličnog motora, menjačka kutija munjevitog delovanja, precizno upravljanje, ekstremno efikasne kočnice, dobar zvuk… Ipak, za pravo uživanje na stazi izbor je jasan, a on podrazumeva (asfaltu) približenu poziciju sedenja a nikako obrnuto.

Zaključak: BMW X3 20d xDrive u M Sport paketu – pa Bog da te vidi. Za razliku u ceni, pa i za povremene izlete na stazi, preporuka ide za seriju 3(30i).

Nakon sumiranja utisaka sa staze i par čaša soka od fermentiranog tamnog grožđa, veselo društvo se okupilo u prostoriji gde su, za kratko, ispod vela bili sakriveni primerci nove serije 1, krosovera X6, kao i Gran Coupea iz serije 8.

Ma koliko meni lično bila mučna, nepobitna izdaja serije 1 od strane konstruktora, odnosno prelazak na prednji pogon, najmanje toliko ovo i jeste logičan potez razvojnog tima. Vozilo je veoma atraktivno, kudikamo modernije od odlazeće generacije, a propocije su vidno izmenjene… Baš kao što će biti i narav budućih kupaca ovog vozila.

BMW X6 je u Spartanburgu, kažu već dobio nadimak „The Beast“. A i jeste, deluje i moćno i strašno, baš kao nekakva zver. Sam karoserijski oblik umnogome ograničava dizajnere, ali skoro sve što je moglo da bude unapređeno, dobro, bar izmenjeno u stilskom smislu, to i jeste bilo. X6 deluje sveže i za klasu luksuznije u odnosu na model koji zamenjuje. Kao najinteresantniji vizuelni utisak, nameću se zadnje signalne grupacije.

Naposletku, kralj večeri, automobil koji mi je ukrao srce, ovaj put u Gran Coupe verziji. Superiornog je enterijera prilagođenog užitku do četiri persone koje moraju biti srećne bar onoliko koliko to novac može da kupi. Sudeći po subjektivnom utisku u putničkoj kabini, glatko bi se moglo reći da ova varijanta zaslužuje, ako ne titulu kralja game, a onda bar naslov (su)perjanice palete, naravno uz seriju 7.

Za kraj još jedna napomena. Kod okupljene „ekipe sa Ascarija“, zabeleženo je par prinova u voznom parku. Pogađate, sve su bile iz game marke BMW.

Mi za Mercedes i Audi nismo ni čuli. Zapravo, ovo i nije istina. Non-stop čitamo o ove dve marke u rubrikama koje se bave privrednim (i ekološkim) kriminalom.

Zato, samo BMW!

Zvezdan Božinović

(644)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Da li je juče ta BMW povorka prošla pored Obedske bare, nakratko zastavši na parkingu?

Pomponije

Ovaj M5 sa slike izgleda fenomenalno.
Super je osmica, biće tu žestokog obračuna sa S klasom u kupe varijanti. S druge strane, kec mi izgleda potpuno promašeno, konfekcionizam na vrhuncu…

Balkanboj

Ako mogu ja da se prijavim da slikam takve događaje. Znam pomalo i da vozim, a ni slikanje mi ne ide loše.

Balkanboj

Dogovoreno ?