1. Home
  2. Vesti
  3. Rumunski električni automobil debituje sredinom oktobra
Rumunski električni automobil debituje sredinom oktobra
0

Rumunski električni automobil debituje sredinom oktobra

393
0
Podelite sa prijateljima:

Serijska verzija modela Dacia Spring biće predstavljena u naredne dve nedelje. 

Novi direktor Renaulta, Luka de Meo, ima pune ruke posla. Mora hitno da preokrene situaciju u francuskoj automobilskoj grupaciji i stoga će je podeliti na četiri dela: Renault, Daciju, Alpine i novi entitet za razvoj nove tehnologije u vezi sa elektrifikacijom.

Dakle, Dacia će u budućnosti imati daleko veću autonomiju nego što je to bio slučaj do sada. De Meo je istakao da je impresioniran kako je rumunska marka uspela da bude tako profitabilna uprkos niskobudžetnoj filozofiji.

Malo ko je očekivao da i Dacia uđe u EV segment, no Rumuni su na ovakvu odluku prisiljeni zbog flotne emisije štetnih gasova. Kako je u francuskoj grupi već postojao električni model namenjen kineskom tržištu, koji je mogao lako poslužiti kao „donor“ za Daciju, pala je logična odluka da se i ova marka umeša u sve kompetentniji segment električnih automobila.

Najinteresantnija stvar u vezi sa Dacijom Spring jeste cena ovog modela. Naime, rumunski proizvođač rešen je da se drži svoje lowbudget mantre čak i kod električnih automobila. Tako danas francuski mediji nagađaju kolika će zaista i biti početna cena ovog vozila.

Novinari iz Francuske ubeđeni su da će Dacia Spring biti daleko cenovno pristupačnija od Renaulta Twingo u EV izdanju. Električni Twingo u toj zemlji bez državnih subvencija ima početnu cenu od 21.350 evra, odnosno nešto manje od 16.000 evra sa finansijskom podrškom države.

Procena je da će rumunski EV u baznoj opremi koštati oko 15.000 evra, te da bi cena uz različite bonuse u Francuskoj mogla biti i niža od „magični“ 10.000 evra, čime bi ovaj automobil doneo pravu revoluciju na tržištu električnih modela.

Više informacija biće dostupno kroz dve nedelje, kada će šef Renault grupe Luka de Meo na virtuelnom događaju  Renault eWays premijerno prikazati Daciju Spring u serijskom izdanju.

AutoRepublika

(393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments