1. Home
  2. Vesti
  3. Scania je novi kralj sa svojim 770 „konja“ moćnim V8 dizelom!
Scania je novi kralj sa svojim 770 „konja“ moćnim V8 dizelom!
6

Scania je novi kralj sa svojim 770 „konja“ moćnim V8 dizelom!

3.03K
6
Podelite sa prijateljima:

Scania je objavila da je izvršila još jedan set modifikacija na V8 dizel agregatu, poslednjim svoje vrste u evropskom svetu teških komercijalnih vozila za transport robe. Od sada, najveća dostupna izlazna snaga najmoćnije verzije, dostizaće 770 „konja“, dok je mamutski najviši obrtni moment na nivou od 3.700 Nm.

Naravno, konstruktor je morao da obrati i značajnu pažnju na prirodnu okolinu, baš kao i na energetsku efikasnost. Šveđani obećavaju za, do 6% nižu potrošnju, računajući pritom i na blagotvorno dejstvo ažurirane menjačke kutije, koju potpisuje Opticruise. Kao rezultat temeljnog rada na modernizovanom motoru, upotrebljeno je više od sedamdeset novih delova. Pride je i unutrašnje trenje minimizirano, dok je kompresioni odnos uvećan. Dalje, sistem za prečišćavanje izduvnih gasova je osavremenjen a uveden je i novi sistem upravljanja radom motora (Engine Management System – EMS).

Scania 16-litarski V8 motor, poslednji takav u Evropi

Na taj način, Evropa ponovo svedoči još jednoj rundi obračuna u povećanju zapremine motora, odnosno izlazne snage, u svetu proizvođača teških komercijalnih vozila. Utakmica traje već pola veka i rezultat se često menjao. Skoro svi proizvođači koji učestvuju na evropskom tržištu su uzeli učešća u nadmetanju, počev od Forda pa do finske, mikroskopske kompanije Sisu. Treba znati da je Scania započela taj trend.

Setimo se 1969. godine, kada je uobičajena snaga motora koji su pokretali šlepere bila 250 konjskih snaga. Tada je švedska kompanija predstavila novog „dugoprugaša“ iz serije 141. Bio je opremljen pretkom sadašnjeg V8 dizel motora s 14 litara zapremine. Razvijao je snagu bez presedana u to doba, a ona se oslikavala u ergeli od 350 „grla“.

Prvi kamion marke Scania iz 1969. godine LB141

Ali, ni konkurencija nije spavala već je delovala fazno. Deset godina kasnije je nemački MAN prihvatio izazov i ušao u trku. Model F8 Unterflur je posedovao motor čiju su snagu izmerili farmaceutski precizno: 361 „konjić“. Neobičan pogonski sklop je bio postavljen uzdužno u središnjem delu, između dve strane šasije. Ovakva postavka dizel motora s cilindrima postavljenim u liniji bila je nasleđena od pripojene kompanije Büssing, koja je postala deo MAN-a tokom 1971. godine.

Naravno, najveći evropski igrač na ovom tržištu je bio Mercedes. Nije mu preostalo ništa drugo nego da se priključi takmičenju u podizanju snage dizel motora na šleperima. Perjanica Mercedesove game tog doba, iz porodice Powerliner je dobila dobro poznati V8 dizel komercijalnog indeksa OM422LA, radne zapremine od 14,3 litara. Tokom osamdesetih godina prošlog veka, ovaj motor je isporučivao 375 konjskih snaga.

Pet godina kasnije, Scania je ponovo zasela na tron. Ažuriranje V8 motora je poguralo izlazne parametre snage do 460 „konja“. A onda, 1987. godine, primat je preuzela druga švedska marka. Radi se o Volvou, čija je perjanica F16, prilikom lansiranja dobila redni motor s šest cilindara i 16,2 litra zapremine. Mamutski dizel je nosio radni kod TD162, a razvijao je 470 konjskih snaga.

Šta se dalje dešavalo? Pa, 1991. godine se odigrala „francuska revolucija“. Naravno, pričamo o sektoru komercijalnog transporta robe. Čuveni Renault AE Magnum se razmileo po evropskim drumovima. Dvanaestolitarski dizel koji ga je pokretao, bljuvao je 530 konja vatrene moći. Tajna predstavljenog moćnog motora Francuza je jednostavna. To i nije bio francuski, već ameriki E8, razvijen od strane Macka koji se nalazio u posedu Renault grupe.

Perjanica kamionske game marke Volvo, model F16 druge generacije se i dalje može videti na našim drumovima

Na kratko, imali smo još jednog vladara. U pitanju je Caterpillarov motor iz Amerike. Tokom 1998. godine, Finci iz kompanije Sisu su započeli s proizvodnjom njihovog E18 motora s 630 konjskih snaga, a koji se ugrađivao u perjanicu game. Ostao je skoro potpuno nepoznat na evropskom tlu, ali njegov rekord je bio na snazi punih devet godina.

U jednom trenutku se na tržištu probio i Renault Magnum

Zatišje je prekinuo 2007. godine, germanski div MAN. Tada je premijerno prikazana perjanica TGX 18.680. Motor s cilindrima poređanim u obliku slova V je raspolagao sa 16,2 litara zapremine i 680 konjskih snaga. Najviši obrtni moment je bio na nivou od 3.000 njutn metara i bio je dostupan u rasponu od 1.100 do 1.500 obrtaja kolenastog vratila.

Motori s cilindrima u V konfiguraciji nisu više aktuelni u gami marke MAN

Dve godine kasnije je predstavljen i Volvo FH16. Skandinavci su deklarisali snagu od 700 ks, ali se komšije iz Scanije nisu predavale, pa je 2011. svetlost dana ugledao model R730, koji je debitovao kao najprestižnija ponuda iz palete proizvoda. U nazivu modela je „sakriven“ i tačan broj konjskih snaga moćnog kamiona. Za to je zaslužan 16,4-litarski DC16 dizel motor.

Najsnažniji Volvo FH

Sledeće godine je Volvo podigao lestvicu kada je njihov dizel zapremine 16 litara isporučio 750 konjskih snaga.

Sada smo opet na početku jer Scania nudi 770 „konja“, a pitanje je ko će biti sledeći nosilac krune!

AutoRepublika

(3033)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ne znam kako sada stvari stoje u svijetu kamiona ali tamo nedgje 2000-te imao sam 2 Iveco (jedan 360 a drugi 330ks) i MAN (400 ks). Konjske snage na papiru ne znače ništa. Iveco nije mogao prekob1900 obrtaja a MAN je išao i do 2500. Ali ako promašiš stepen prenosa uzbrdo, kod Iveco stisneš gas i ont „proguta“ dok MAN se ugasi 😭. Imao sam jednog malo šašavog šofera koje Iveco ganjao kao da je Ferrari. Iz Splita uz Klis (jak uspon) sa istim teretom pretekao Mercedes koji ima 530 ks (170 ks više) kao dabovaj stoji… Mercedes je inače… Pročitaj više »

Pedja

Imam i firmi mb actrosa 2015 god, na nagovor oca ga uzeo, naravno on ga vozio tri meseca i vratio se na MAN-a TGA .. to sto je bio nekad kilav merdzo, sad je jos kilaviji..

D_C

Znači opet prljava i pokvarena VW grupa sa njihovim smrdljivim dizelima. Jel proverio neko ove Scanie i MANove za software što lažira izduvne gasove?

Bungi

Jednog dana, koji nije baš tako daleko Skania i MAN će imati istu kabinu, motor, mjenjač,osovine,… sve. Dizajnerski će se razlikovati ali će mehanički to biti jedan kamion kao Volvo i Reno, danas.Ne zato što to oni žele, već zato što tako hoće njihov zajednički vlasnik i zakoni ekonomije koji kažu da se troškovi razvoja moraju smanjiti maksimalno moguće a obim proizvodnje povećati koliko god to tržište zahtijeva.

D_C

Verovatno si u pravu. Mogu samo da kazem da je lepo da se to vec nije desilo, imajuci u vidu da je Scania deo VW grupe od 2008. a MAN od 2011.

D_C

‘…teams of MAN and Scania engineers will jointly develop the core components of the powertrain. The management of the cross-brand project groups will be taken over by one of the two companies. Scania is responsible for large engines with 13 liter-capacity, whereas MAN is in charge of smaller units with five- to nine-liter engines. The breakdown for exhaust systems and gearboxes is similar.’