1. Home
  2. Vesti
  3. Opel ostaje bez fabrike izgrađene uz sedište marke, kao i one u Ajzenahu?!
Opel ostaje bez fabrike izgrađene uz sedište marke, kao i one u Ajzenahu?!
12

Opel ostaje bez fabrike izgrađene uz sedište marke, kao i one u Ajzenahu?!

2.46K
12
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka mogla bi uskoro ostati bez dva pogona u matičnoj zemlji. 

Kako piše Handelsblatt, Opel će verovatno morati da se odrekne fabrika u Riselshajmu i Ajzenahu. Umesto samog Opela, tim lokacijama gazdovaće Stellantis, koji će na taj način moći bolje da preraspodeli proizvodnju u okviru čitave grupacije. Podsetimo, nemačku javnost nedavno je uzburkala vest da će fabrika u Ajzenahu biti zatvorena ostatak godine, i da se tamo neće proizvoditi Opel Grandland, pre svega zbog nedostatka mikročipova i poluprovodnika.

Iz Stellantisa za Handelsblatt kažu da bi ovaj potez bio beneficijaran za sve strane. „Tako bi se dugoročno obezbedila radna mesta uz efikasniju i fleksibilniju organizaciju“, stoji u saopštenju još uveke sveže formirane kompanije.

Radnički sindikati u Nemačkoj upozoravaju da Opel ne namerava da u skorije vreme pokrene proizvodnju u Ajzenahu. U međuvremenu, SUV Grandland će se montirati u fabrici u Sošou, s druge strane reke Rajne. Radnici Opela strahuju da brend iz Riselshajma nema nameru da uopšte vrati proizvodnju u Ajzenahu, osim toga veruju da će ih držati na odsustvu koliko god to bude bilo moguće.

Opel je ovde u malom problemu, jer su prošle godine potpisali ugovor sa sindikatima u kojem su garantovali da neće biti ukidanja radnih mesta u Nemačkoj do 2025. godine. Germanska marka navodi da će proizvodnja u Ajzenahu opet početi u prvom kvartalu naredne godine, ukoliko se do tada normalizuje situacija sa nabavkom problematičnih elektronskih komponenti.

Stručnjaci upućuju na to da Stellantis ima problema sa prevelikim kapacitetom svojih fabrika, te da je izvesno da će morati doći do nekih zatvaranja. To je suprotno od onoga što je nedavno ponovo kazao šef Stellantisa, Karlos Tavareš, koji je istakao da se nijedna fabrika iz bivših PSA i FCA neće zatvoriti. Da li to znači da i za naš pogon u Kragujevcu ima nade?!

AutoRepublika 

(2459)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Kragujevac bi trebao da pređe u ruke Kineza, svakako će vremnom doći u Evropu, mogli bi mi da budemo centar made in China automobila. A kod njih nema ovoga što FIAT radi u Srbiji.. proizvodne cifre bi bile fantastične

Branko

S mile, nisu Kinezi ništa drugačiji od “zapadnjaka”. Ako se u poslu dobro ne pobrineš za svoje interese, nemoj misliti da to netko drugi, uključujući Kineze, neće iskoristiti. Radio sam sa njima, pa znam. 🙄

s mile

verujem da su jednako podmukli kao i ostali, ali takođe verujem da bi proizvodne cifre bile bitno veće od sadašnjih sa 500L, ne bi oni dozvolili da im pogoni stoje. Mada nebi ni FIAT, verovatno me ostali sve to finansiramo

Iz iskustva sa njima

Mogu da budu samo jos gori.

Iznogud

Nema čipova?! Jest to problem proizvest?! Umjetna kriza.
Drugo, nema čipova u njemačkoj a ima u francuskoj pa se neće u njemačkoj sklapljat neg u francuskoj , ko je lud ovdje?!

TheStig

Nije umjetna kriza. Covid jeste ali kriza nije. Ogromna vecina firmi je poslala radnike na rad od kuce sto je izazvalo bum na trzistu racunarske opreme. Firme su kupovale laptope šakom i kapom koji su puni poluprovodnika i cipova. Kapaciteti proizvodni su ostali isti i to je izazvalo manjkove na drugim trzistima. Sem toga Covid je izazvao pritisak i zastoje u lancu snabdjevanja generalno. Naravno da se proizvođaci racunarske opreme nece buniti jer su im marze porasle a lakse dolaze do zaliha jer su primarni kupci i imaju prednost u odnosu na druge industrije.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Iznogud

Ma daj , pa čip nije 1kmx1km, neg mali isprdak mjeren u mm. Obične stancane pločice koje se izbacuju ko keksi u fabrici. Objašnjenje je traljavo, zapamti , svaka kriza je umjetna. Države kontrolira onaj koji kontrolira pare, a znamo mi ko su bankari, dakle ko kuje zavjere hiljadama godina već. Znamo da poslije pandemija idu neredi i ratovi, i evo sve se odvija po planu. Dakle, umjetno.

Filip

Sve je deo velike zavere (koliko god to nekome izgledalo smesno) cilj je marginalizacija srednje klase na globalnom nivou. Privilegiju posedovati automobil imace samo naj bogatiji slojevi drustva. Pa zar ne vidite sta rade u proteklih nekoliko godina (sto se tice samo auto industrije da ne pricamo tek o Covid-u energetskoj i ekonomskoj krizi itd.)!? Pa cela auto industrija je podigla cene automobila za 30-40% primera radi osnovni Renault Clio u Francuskoj sada kosta frapantnih 18.000 eur to je isti onaj Clio koji je do pre par godina kostao 10-11.000 eur sta ustvari rade!? Pod izgovorom “nedostatak cipova” visoke cene… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Filip
Rikošet

Tužno, ali očekivano. Kako bi to izgledalo da Tavareš izađe na konferenciju za javnost i kaže da će od sadašnjih 400.000 radnika Stellantisa da otpusti njih 50.000 jer su višak i da pri tome promrmlja da će najviše otpuštenih biti iz Opela? Pa bilo bi u najmanju ruku uzbudljivo. Ovako on na finjaka prodaje maglu i najavljuje procvat u trenutku kada svima venu ruže. Jasno je da će „racionaliozovati“ proizvodnju i da svi aktuelni modeli Opela osim Insignie mogu da dijele „jeftinije“ proizvodne trake u Francuskoj i Španiji sa PSA modelima, jer su na istim platformama. Podsjetiću da je Insignia… Pročitaj više »

moron

Insignija? Je li to ona što je pokreće i „ćopavi konjić“ ? 😊😊😊
Mada, kako pratim jednu svežu temu na Fiat forumu ( pod naslovom: „Opel Insignia GrandSport 2.0 MJet – check engine, neće preko 60 km/h“ ), na novim Insignijama nešto znaju da gadno zezaju i ovi konji sa četiri noge …
https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/83205-opel-insignia-grandsport-20-mjet-check-engine-ne%C4%87e-preko-60-kmh/&tab=comments#comment-1622168

Rikošet

Znaš kako čini mi se da je 1.5 dizel motor ubačen samo da smanji emisiju CO2 u gami, a ne da privuče novu klijentelu. Što bi rekao naš narod samo zbog papira… Ko god ga kupi biće suočen sa činjenicom da ih je veoma malo uopšte proizvedeno i da je to GM agregat, koji nakon gašenje aktuelne Insignije i Astre neće biti nikom interesantan. To u praksi znači malo rezervnih dijelova izvan ovlaštene mreže, ali i malo majstora koji će znati nešto o njemu. Ja bih ga zbog toga izbjegao, mada iskreno nemam nikakva iskustva sa njim i bilo bi… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Zokus

Pa kada su dozvolili da ih preuzmu drugi to je za ocekivati.