1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera – Mercedes GLE Coupe! (GALERIJA)
Premijera – Mercedes GLE Coupe! (GALERIJA)
2

Premijera – Mercedes GLE Coupe! (GALERIJA)

723
2
Podelite sa prijateljima:

Nakon višemesečnih špijunskih fotografija, pred vama je konačno nova generacija GLE-a u kupeolikom izdanju. 

Svojevremeno, čitavu klasu ovakvih SUV modela sa padajućim krovom koji nalikuju na kupee započeo je BMW sa X6. Naravno, kada se ovaj automobil pokazao kao prodajni hit, ostali premijum proizvođači brzo se krenuli bavarskim stopama.

Kako je danas SUV trend toliko snažan, ne čudi da se premijum ponuda u tom segmentu toliko diverzifikovala. Jedan od Mercedesovih aduta u klasi jeste model GLE, a sada imamo priliku da vidimo i njegovu „sportskiju“ varijantu, odnosno GLE Coupe.

Dizajn kod GLE Coupea nije ništa iznenađujuće. U suštini prenete su sve stilske odlike iz standardnog modela, a prenji kraj je gotovo identičan. Više razlika je pozadi, jer je zbog padajuće linije krova došlo do većih izmena. GLE Coupe dobio je tako različitu zadnju svetlosnu grupu, kao i drugačiji odbojnik od starijeg brata.

Unutrašnjost je preslikana, ali kako se ovakvom dizajnu ceh plaća kroz prostor, sve je daleko manje nego kod standardnog modela. Tako je GLE Coupe od GLE-a ima međuosovinsko rastojanje kraće za čak 60 mm. U Mercedesu navode da je do toga došlo kako bi se poboljšale vozne osobine kod SUV-kupea. Prtljažnik je takođe manji nego kod izvornog modela i korisna zapremina iznosi 655 litara.

Motorizacija

Nemačka marka navodi da će na početku biti dostupne dva dizel verzije i jedan benzinski agregat. Dizelaši će prema procenama Mercedesa nositi teret prodaje u Evropi i Kini, dok će Amerikanci dobiti samo varijantu sa benzinskim motorom.

Elem, kada je reč o dizelašima u pitanju je dobro poznati agregat kodne oznake OM 656. U pitanju je turbo motor sa šest redno postavljenih cilindara i zapreminom od 3 litra. Dostupan je u dve varijante. Prva, odnosno slabija je 350d koja vozaču dostavlja na raspolaganje 272 ks i 600 Nm.

Snažnije izdanje nosi oznaku 400d i raspolaže sa 330 ks i 700 Nm. Obe verzije uparene su sa devetostepenim automatskim menjačem i imaju pogon na obe osovine.

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupe

Benzinska varijanta koja će biti u ponudi na samom početku nosi AMG oznaku, kao sportskiji i ekskluzivniji model od dizel modela.

GLE 53 Coupe je drugačiji od ostalih primeraka dostupnih po lansiranju. Osim AMG znački koje su zalepljenje gde god je to bilo moguće, jedna od glavnih razlika je i prednja rešetka koja kod ovog modela ima 15 vertikalno postavljenih „peraja“.

Naravno, poenta ovakvog automobila jeste u njegovim performansama. Pod haubom se nalazi twin-turbo redni šestocilindraš potpomognut sa Mercedesovim EQ Boostom. Odnosno u pitanju je blagi hibrid.

Ova postavka razvija standardno 435 ks, ali se snaga na momente može podići na 457 ks zahvaljujući pomoći električne energije iz EQ Boost tehnologije.

Dolazak na tržište

Nabrojane varijante biće dostupne odmah po plasmanu GLE Coupea na tržište, a to je predviđeno za sredinu naredne godine.

Naravno, kasnije će Mercedes obogatiti ponudu kod ovog modela sa drugim motorima, ali za sada kupci mogu da biraju između dva dizel izdanja i jednog AMG vozila.

Premijera GLE Coupea zakazana je za Salonu automobila u Frankfurtu.

AutoRepublika 

(723)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

United rednecks’ official vehicle..

TNT

Kada god vidim ovaj automobil, uvek pomislim da više liči na BMW od nekih novih modela BMW-a. Izgleda da će tako biti i nadalje.