1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Svi budući modeli koristiće jednu platformu
BMW: Svi budući modeli koristiće jednu platformu
3

BMW: Svi budući modeli koristiće jednu platformu

635
3
Podelite sa prijateljima:

Bavarci nemaju nameru da koriste više platformi – upotrebljavaće samo jednu. 

Buduća arhitektura koju nemačka marka naziva New Class, odnosno „nova klasa“, biće stvorena sa ciljem da može podržati bukvalno sve tipove pogona. Od klasičnih SUS motora, preko plug-in hibrida, pa sve do električnih modela. Zanimljivo je da se pojavila glasina da će BMW omogućiti da New Class bude osnova i za vozila koja koriste gorivne ćelije.

Ovaj temelj doći će kao zamena za dve baze koje BMW trenutno koristi – UKL za manje automobile (upotrebljava je i Mini), kao i CLAR na koji se oslanjaju veća vozila. Nova arhitektura od početka je zamišljena kao modularna – odnosno da se može prilagoditi širokoj lepezi pogonskih sklopova.

S druge strane aktuelne platforme počele su život kao izdanja za SUS vozila. Međutim, silom prilika, BMW je morao da preradi CLAR arhitekturu, tako da se ona sada može koristiti i za baterijske automobile.

New Class će biti u stanju da podrži razne konfiguracije što se tiče baterija i međuosovinskog rastojanja kod EV modela. Osim toga, uopšteno govoreći, BMW planira da ta platforma bude osnova i za FWD, tako i za AWD i RWD vozila.

Naravno, glavni cilj ovakve arhitekture jeste smanjivanje troškova razvoja novih modela. Ipak, očekuje se da će buduća platforma ipak biti dominantno u upotrebi kod električnih automobila. BMW želi da do 2030. godine polovina isporučenih vozila otpada na članove EV segmenta.

AutoRepublika 

(635)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Užasno kasne za konkurencijom po tom pitanju.

Balkanboj

Jedva čekam seriju 3 sa poprečno postavljenim motorom.

Šta rade dildaši, sjebaše sve kompletno. Nema više razvoja platforme da prioritet bude dinamika vožnje i ležanje na putu, nego je na prvom mestu pakovanje baterija i što više ekrana u kabini.

Mikele

G…a brate.