1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Da li se ikada videli genijalnije zadnje vetrobransko staklo na limuzini?
AR pijaca klasika: Da li se ikada videli genijalnije zadnje vetrobransko staklo na limuzini?

AR pijaca klasika: Da li se ikada videli genijalnije zadnje vetrobransko staklo na limuzini?

1.30K
9
Podelite sa prijateljima:

Ok, možda je izraz o genijalnosti malo preteran, ali na kraju dana, ne možemo se sresti sa mnogo automobilskih limuzina gde se zadnje staklo otvaralo. Štaviše, teško je pronaći i karavan s takvom opcijom, ali je Mercury nudio tako nešto na limuzini tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka u želji da se razlikuje od bratskog Forda.

Tokom cele svoje istorije, koja je trajala od 1939. do 2010. godine, Mercury je bio ništa više nego prepakovani Ford (osnivač Edsel Ford ga je čak hteo nazvati Ford-Mercury pre nego što je njegov otac Henri ugasio takvu ideju).

To znači da je delio njegovu platformu, školjku i mehaniku, a onda bi dizajneri dobili koliko-toliko slobode da dodaju po koji detalj i luksuzniju opremu da se opravda viša cena. Ali, Mercury je želeo da se razlikuje i sredinom pedesetih godina je predstavio koncept sa veoma kockastim krovom, da bi se zadnje vetrobransko staklo moglo otvoriti.

Opcija je privukla toliko pažnje medija da ju je Mercury kasnije ponudio i u serijsku proizvodnji pod imenom Breezeway. Ime je inače nastalo od engleske reči „breeze“ što u prevodu znači „povetarac“. Dok je Breezeway opcija iz kasnih pedesetih godina svakako najpopularniji među kolekcionarima danas zbog svog atraktivnog stila, mi smo za pijacu izabrali njegovog naslednika.

Spomenućemo da Breezeway nije bio samostalni model već zapravo opcija na raznim modelima Mercuryja, a danas ćemo pričati o Montereyu. Konkretno, o generaciji koja je silazila sa traka u periodu od 1961. do 1964. godine. Monterey se često menjao kroz istoriju, pa je jedno vreme bio najluksuzniji Mercury koji možete da kupite, a kasnije i onaj najjeftiniji. Nudio se u dosta konfiguracija, od limuzine sa dvoje i četvoro vrata, kabrioleta i karavana. Takođe ste mogli da ga kupite sa nekim od najmoćnijih motora ikada ponuđenim od strane brenda.

Monterey iz 1963. godine sa priloženih fotografija je bitan iz dva razloga. Pre svega, zato što već poseduje spomenutu opciju Breezeway, ali i zbog toga što je reč o retkoj opciji nazvanoj S-55. Samo 3.863 Montereya su napravljena spomenute godine, a ovaj je još više poseban, iz razloga što je učestvovao u profesionalnom auto-moto sportu.

Spremljen je za takozvanu brdsku trku Pikes Peak Hill Climb gde se automobili takmiče ko će se što pre popeti na vrh planine. Vozač je bio niko drugi do legendarnog Parnelija Džounsa, a ako niste čuli za njega da kažemo da je reč o jednom od najpoznatijih američkih vozača na trkama izvan asfalta.

Nažalost, Džouns je slupao ovaj Monterey tokom slobodne vožnje pa je koristio jedan drugi primerak za trku, ali i pored toga automobil ima sve one modifikacije koje se vrši zarad upotrebe u profesionalnom auto-moto sportu. Vozilo je originalno napustilo fabriku sa V8 motorom radne zapremine 390 kubnih inča (6,4 litre), ali je iste godina zamenjen trkačkim benzincem radne zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara).

Reč je o veoma poznatom trkačkom agregatu unutar Forda i pokretao je razne modele, od čega je najpoznatiji onaj na pobedničkom superautomobilu na trci 24 sata LeMansa, po imenu GT40. Njegova vatrena moć nikada nije javno objavljena, ali se pretpostavlja da u trkačkom izdanju razvija oko 580 konjskih snaga.

Takođe poseduje i četvorostepeni manuelni menjač, veće kočne diskove, modifikovan sistem ogibljenja i još mnogo toga. Nakon što je Džouns slupao ovaj Monterey, automobil je prošao kroz detaljan proces restauracije i prodat je kolekcionaru, što objašnjava zašto je na satu cifra od samo 22.400 kilometara. Vozilo se inače nalazi u gradu Emerivil unutar američke savezne države Kalifornije.


Do kraja aukcije su ostala još dva dana, a trenutno najviša od petnaest ponuda iznosi 23.250 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da li spustanje zadnjeg stakla uopste ima neku funkciju? Da! Ako na svojoj limuzini u voznji spustite sva stakla dozivecete u kabini glasnu tutnjavu! Razlog: vazduh ulazi u kabinu velikom brzinom i udara u zadnje staklo! Kada bi i zadnje staklo moglo da se spusti tutnjava bi prestala jer bi vazduh nesmetano izlazio pozadi i doziveli bi ste isti efekat kao da vozite kabrio. Deajan i ja otisli smo korak dalje – firmi Microlino ponudili smo koncept spustanja prednjeg stakla za njihov otvoreni model Spiaggina, italijanski „Plaža“. Tehnicki nista narocito, moguce je samo zahvaljujuci specificnoj geometriji prednjih vrata Microlina. Na… Pročitaj više »

BB

Jednom sam otvorio Passatu sva četiri prozora, tutnjava nenormalna. Dok sam imao Ladu 2105, vozački prozor je bio uvijek otvoren, i u januaru… Nikakve promaje nije bilo, samo lagano miješanje vazduha, čak i ma 120 km/h. Kad smo kupili Peugeot 309, iznenadio sam se da na malim brzinama, ako otvoriš prozor 3 cm, to odnese glavu… kanije i svi ostali auti koje sam vozio, ne mogu se voziti otvorenog prozora, Berlingo tako i tako, ali nijedan kao Lada…

moron

Zaista interesantno rešenje …
Sreća pa nije bio HB, inače bi se svi pogušili u izduvnim gasovima…
Jednom sam sticajem okolnosti morao da vozim Ladu Nivu otvorene zadnje haube i „nije mi bilo dobro“, dok ne shvatih da u tom slučaju prozori „prednjih vrata“ ( jedini prozori 😊 ) obavezno moraju da budu otvoreni, da bi se tako sprečilo kovitlanje vazduha iza kola na način koji izduvne gasove „vraća“ u prostor za putnike

Matija

Problem povratnih vrtloga koji kod otvorenog zadnjeg poklopca unose izduvne gasove u kabinu postoji samo kod kod „hatchback“ karoserija, kao sto je Golf. Limuzina sa stepenastim repom, kao ova, nema taj problem – povratni vrtlozi su nisko i bivaju „oduvani“ strujom vazduha koja dolazi sa krova.

moron

Sećam se upustva za upotrebu Vitare mk1, u kabrio varijanti ( kod nje je cerada mogla da se „otvara“ u segmentima, samostalno: ledja, bokovi, nebo ili, ako hoćeš, da je celu odjednom skineš ) i ako bi se otvorila cerapa pozadi, bilo je obavezno da se otvori i na boku, baš zato da se putnicu unutra ne bi ugušili povratnim izduvnim gasovima.

BB

Ovaj ima dva metra gepeka, valjda bi to razbilo taj efekat…
Mada sam jednom na moru imao muku od gasova samog broda koji su se tim efektom uvukli na krmeni dio, iako je brod bio otvoren…

s mile

22K USD je po meni malo, redak, a originalan

Milan Grozdanović

Cini mi se tu mogucnost ima LR Freelander prve generacije

Matija

Moram da dodam jos nesto – enterijer ovog modela je fenomenalan, prava americka klasika najbolje sorte! Ono sto me je uvek odusevljavalo kod americkih automobila ovog godista jeste da su boje eksterijera i enterijera iste! I nisu ni crne ni sive kao danas! 🙂