1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. VW sav u baterijskom fazonu ovih dana
VW sav u baterijskom fazonu ovih dana

VW sav u baterijskom fazonu ovih dana

739
5
Podelite sa prijateljima:

Počela isporuka modela ID.3

Prvi kupci su, doduše sa par nedelja zakašnjenja, dobili svoje nove limene ljubimce. Volkswagen je, u petak koji je ostao za nama, krenuo s isporukama novog električnog heča ID.3. Isporuka prvog primerka se odigrala već u prvim minutima poslednjeg radnog dana protekle sedmice, a mesta isporuke su bila u Volfzburgu, kao i u Transparentnoj fabrici u Drezdenu.

„Nalazimo se na samom početku nove ere. Cilj je postići, to jest razviti koncept mobilnosti koji neće imati odraz na klimatske promene“, izjavio je rukovodilac Volkswagena zadužen za prodaju vozila koja promovišu koncept elektromobilnosti, Zilke Bagščik, u Drezdenu. Do juče je isporučeno ukupno sedam primeraka na toj lokaciji, uz dodatnih četrdesetak u Volfzburgu. Prema informacijama koje plasira sam konstruktor, u Evropi je već rasprodat kontigent iz prve serije od 25 hiljada jedinica modela ID.3, koja inače broji 30 hiljada četvorotočkaša.

Kristjian Štadler je putovao do Drezdena, iz mesta Passau, kako bi preuzeo ključeve od prvog primerka ID.3, ikada isporučenog kupcu.“Već dugo sam zainteresovan za elektromobil,“ izjavio je ovaj 36-godišnjak, prilikom ceremonije primopredaje. Inače, zvanični početak isporuka je zakazan za sutra, 14. septembar.

Predgovor za nekoliko novih modela

Model čija isporuka upravo kreće, daleko je najznačajniji projekat koji je lansirala najveća svetska automobilska grupacija, tokom poslednjih godina, a možda čak i duže. Prve isporuke ujedno označavaju i početak lansiranja serije, čisto električnih vozila u čiji razvoj su investirane silne milijarde evra.

Uloga hedžbeka ID.3 jeste da pomogne da se koncept elektromobilnosti ukoreni u širokim narodnim masama. U poređenju sa ostalim baterijskim modelima koji se nude kupcima, relativno je pristupačan i poseduje duži domet između dve dopune baterijskog pakovanja.

Kompaktni SUV ID.4 će biti sledeći model koji čeka na početak isporuka ka kupcima, a taj svečani momenat će se dogoditi u nekom trenutku bližem Novoj goidni. Zatim dolazi i električni „Bulli“ ID. Buzz. Pored matične marke, Audi, Škoda i Seat će koristiti istu platformu za svoje modele. Modularna električna arhitektura (MEB) biće temelj za brojne buduće modele, za koje proizvođač planira da ih izradi u kontigentu od 22 miliona primeraka do 2028. godine.

Prvenac ID.3 će biti predstavljen i u posebnom, ograničenom po broju izdanju, dok bi serijska verzija, drumove trebalo da ugleda počev od oktobra. Volkswagen je pokrenuo proizvodni ciklus u fabrici smeštenoj u gradu Cvikau još u novembru 2019. godine. Tom svečanom činu je prisustvovala i nemačka 66-godišnja kancelarka Angela Merkel. Počev od 2021. godine, automobili će silaziti i sa traka kompanijske fabrike u Drezdenu, koja nosi naziv „Gläserne Manufaktur“.

Fabrika Volkswagena u gradu Cvikau na dan 4. novembar 2019,

Ranije smo pisali da je Volkswagen muku mučio sa kompjuterskim programima za novi baterijski hedžbek. Tržišna premijera ovog modela je izvorno bila zakazana za sredinu leta, ali to nije bilo ostvarivo. Ispostavilo se da je umrežavanje kontrolne jedinice posebno složeno pitanje. Neke funkcije još uvek nisu dostupne u automobilima koji su isporučeni, dok će kupci biti u prilici da osveže softver tokom zime, kako bi dobili pristup i sada disfunkcionalnim sistemima.

Razočaravajući utisci s testova, ali uz nezapamćenu tražnju

Dakle, posle silnih muka tokom razvoja, novitet je mogao biti isporučen. Ipak, kao što smo pisali i pre par dana, nemački magazin „Auto, Motor und Sport“ se skroz razočarao u mogućnosti novog hedžbeka, uz naglasak na nezadovoljstvo elektronikom. Novinari iz te redakcije su ustvrdili da „ID.3 i dalje vapi za značajnim unapređenjima“. Proizvodnja modela ID.4 je već startovala u istom kompleksu gde se sklapa i ID.3, to jest u gradu Cvikau.

Tražnja za manjim automobilima pogonjenim elektromotorom se značajno uvećala u poslednje vreme u Nemačkoj, a razlog treba tražiti i u uvedenim podsticajima. Prilagođavanje proizvodnih kapaciteta kojima raspolažu kompanije, nasuprot donošenju odluke o podsticajima, relativno je dug proces. Pored toga je i kompleksan u tehničkom smislu.

Još uvek je nejasno hoće li proboj u oblasti elektromobilnosti biti obezbeđen uvođenjem stimulativne prodajne šeme u Nemačkoj. Istovremeno, VW je bio prinuđen da obustavi prijem narudžbina, za maleni baterijski hedžbek s oznakom Up. Razlog tome je nemogućnost da se odgovori na toliki broj porudžbina, što bi u prevodu moglo i značiti da se najavljuju straobalno dugi rokovi isporuke najtraženijih četvorotočkaša koji gorivo smeštaju u baterijsko pakovanje.

Pored novinara pomenutog nemačkog magazina, Herbert Dis (61) je pre nekoliko dana ugostio i šefa američke kompanije Tesla, Ilona Maska (49), koji je takođe dobio priliku da isproba hemiju između njega i nemačkog električnog heča ID.3. Tada se Mask požalio na „nedovoljan obrtni moment“, dok mu je Dis lakonski odgovorio da se „ne nalaze u sportskom, već porodičnom automobilu“, i da je „sve pod kontrolom“.

Volkswagen ima u planu da do 2024. godine, u razvoj i promociju grupacijskog koncepta električne mobilnosti, uloži svotu od 33 milijarde evra. Trećina od tog iznosa će biti investirana u ime matične marke Volkswagen. Nekoliko pogona će postepeno, fazno biti konvertovano za proizvodnju električnih automobila, dok će i radnici biti dokvalifikovani kako bi bili vični u sklapanju baterijskih četvorotočkaša.

Planom je predviđeno da proizvodnja automobila u budućnosti postane neutralna s aspekta štetnih emisija jedinjenja CO2. VW je nameran da dodatno poboljša transparentnost radnih uslova i uticaja poslovanja na životnu sredinu, i kroz vođenje brige o ekološkim uticajima putem kreiranja lanaca nabavke. Tu se pre svega misli na kupovinu baterija, gde je VW ušao u partnerstvo sa agencijom RCS Global, inače specijalizovanom u oblasti izbora „zelenih“ dobavljača u ovoj oblasti.

AutoRepublika

(739)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Pričaćemo o prodaji, kad prođe početno uzbuđenje, i malo se smire strasti.
Ono za šta poštujem Nemačku vladu, je, koliko je ona Odmah stala iza VW, tj svih „strujaša“, pa je povukla beneficije za kupovinu svih ostalih, a prebacila beneficije / subvencije na kupovinu elektro automobila.

Možemo odmah povući paralelu između njihove vlade, i ove Naše. Naravno, suprotnu paralelu. Je Naša vlada, forsira Škodu i Rovere, o čemu smo puno čitali.

Izmenjeno 3 godine pre od strane S mile
S mile

Tehnološki izazovi tranzicije ka električnim vozilima i pad tražnje zbog pandemije posebno će se negativno odraziti u Nemačkoj, komentarisali su za Dojče vele, uz napomenu kako skoro deset odsto nemačkog BDP-a dolazi upravo od proizvođača automobila i sa njima povezanih partnera i dobavljača, tako da je direktno ili indirektno, u toj industriji zaposleno više od 930.000 ljudi.

Kopiran tekst iz vesti o nemackoj autoindustriji

don

pokvareni dildo.

da11

Eu da hoce stvarno da predje na 0 Co2 po vozilu naredila bi svim pumpama da moraju imati vodik i na taj nacin natjerala proizvodjace da prave auta na vodik.

Branko

Kud svi Turci, tud i VW…😂😂😂 Elektrifikacija je već gotova stvar, kad nestane polovnih dizela u De, eto nam strujića u Hrvatskoj, a bome i u Srbiji! Htjeli ili ne htjeli.