1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kastriran benzinac Dacije Duster za 2021. godinu
Kastriran benzinac Dacije Duster za 2021. godinu

Kastriran benzinac Dacije Duster za 2021. godinu

7.19K
13
Podelite sa prijateljima:

Dacia Duster se na tržištu nametnula kao odličan izbor za one koji ne žele ili ne mogu da odvoje dovoljno novca kako bi posedovali moderniji, bogatije opremljen, kvalitetnije izrađen i nadasve bezbedniji krosover. Taj i takav SUV, predviđen za skoro pojavljivanje u ponudi donosi, možda i nevažnu novinu u vezi s jednim od benzinskih motora. Imamo prve tehničke informacije po tom pitanju, koje smo zapazili na španskom automobilskom portalu Autofacil.

Konkretno, najpristupačniju verziju na tom tržištu pokreće motor s oznakom 1.0 TCe koji isporučuje 100 konjskih snaga. Agregat prenosi snagu na prednje točkove putem petostepenog ručnog menjača. Na Pirinejskom poluostrvu, početna cena za Daciju Duster s ovim pogonskim sklopom iznosi 10.810 evra, a paket opreme nosi naziv Access. U Srbiji je aktivna reklama za najjeftiniju verziju Dustera (90 ks iz jednolitarskog benzinca), za koji se traži 13.240 evra.

Bilo kako bilo, ubuduće će pomenuti pogonski blok 1.0 TCe nuditi 9 konjskih snaga manje, pa će ih biti 91 „grlo“, uz 160 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Manuelna transmisija ostaje ista kao i do sada. Ovako skockan Duster se katapultira od 0 do 100 km/h za 13,8 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 166 km/h. Rumuni ponosno ističu prosečnu potrošnju od 5,6 do 5,7 litara na prevaljenih 100 kilometara.

Razlog za smanjenje snage Dustera u ovom izvođenju se krije u strogim Euro 6d normativima. Ovo je očekivan potez, jer smo već videli da su sličnom zahvatu za 2021. godinu, podvrgnuti i modeli iz iste familije: Dacia Sandero, Renault Clio i Renault Captur kod kog su predmet modifikacija bili i četvorocilindarski motori, od nedavno sa sistemom lakog hibrida.

AutoRepublika

(7194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

„Manuelna transmisija ostaje ista kao i do sada.“

Šestobrzinac je sada.

Rade

Ako slučajno gledate taj Acces na španskom sajtu Dacie, neka vam pri ruci bude čaša vode. 😂

Slavko

Odakle vam informacija da 1.0 tce ide sa 6 brzina?
Pominjali smo u vezi novog Sandera, ali kod nas na sajtu Dacie stoji 5 brzina.
Gledam sad, pise, 1.0 ima 95KS/160nm (a cenovnik na stranici iznad veli da je 90 ks u pitanju). Nisu izmenili podatak o ubrzanju, koje bi trebalo biti losije (I dalje stoji 12.5). Nema podatka o tome da ECO g ima 170nm na 2000rpm.
Kako su krenuli sa osnovnim motorima I verzijama da cepaju sa cenama, tce 130 ce ispasti best by.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Slavko
Rade

Imaš kod Clia i Captura i novog Sandera. 1.0 TCe Euro 6d Full je „kastriran“ na 90 ks, ali je sada sa 6 brzina.

moron

U srpskim cenovnicima je 1,0 TCE i dalje sa menjačem sa pet brzina.

Može neka reč o razlici izmedju Euro 6D-Full i Euro 6D-Temp? Ako znaš …

D_C

I u CH iako je cenovnik obnovljen tokom oktobra. Jos uvek 100ks i 6D-Temp.
https://cdn.group.renault.com/dac/ch/dacia-new-cars/pricelists/Dacia_Duster_PL_d.pdf

Rade

U konfiguratoru stoji 6 i prikazane je ručica menjača sa 6 brzina. Kao po običaju, naši ne vode računa šta piše u tehničkim specifikacijama.
Ovde u holandskom cenovniku nađoh da 160 Nm sada hvata na 2200 rpm (TCe 100 je hvatao na 2750 rpm). https://cdn.group.renault.com/dac/nl/transversal-assets/brochures-(diadeis-tbc)/prijslijst/prijslijst-duster.pdf

Zoca

Vec je zasao u cenu pristojnog polovnjaka.Ko ima zivce …

S mile

Na Skoda forumu ima par vlasnika Oktavija TSI od 86ks, koji su prosli tuning, promenu mapa. I dobili 20 – 30 ks…
S obzirom da je kod ovih motora radjeno bas to, softversko smanjivanje snage, lako i sigurno ce se povecati

Rade

Nepotrebno bacanje para. Kod Škodica treba samo provrteti volan pre nego se uradi dyno test. 😂

moron

?

Rade

self-tuning 🙂