1. Home
  2. Prezentacije
  3. Maserati se vraća svojim korenima – predstavljen model MC20
Maserati se vraća svojim korenima – predstavljen model MC20
0

Maserati se vraća svojim korenima – predstavljen model MC20

463
0
Podelite sa prijateljima:

Možda zvuči neverovatno prema današnjim standardima, ali nekada davno, Maserati je predstavljao sam vrh automobilske industrije. San svakog profesionalnog vozača je bio da vozi za ovu slavnu italijansku kompaniju, ali za razliku od Enca Ferarija, koji je uspehe sa staza preneo i na drugme modele, Maserati nikada nije bio jednake sreće.

Kompanija je osnovana 1914. godine i ostavila je značajan trag u periodu pre Drugog svetskog rata u tadašnjem Grand Prix šampionatu, koji je prethodnik današnje Formule 1. Poslednji trzaj je stigao početkom pedesetih godina prošlog veka sa čuvenim vozačem Huanom Fanđom, ali nakon tragedije na trci Mille Miglia iz 1957. godine, Maserati odlučuje da je vreme za povlačenje u penziju iz profesionalnog auto-moto sporta, i da cilj moraju biti serijski proizvođači.


Mnogo toga se promenilo u narednih šest decenija. Maserati je često bio u krizi i promenio je nekoliko vlasnika, a od 1993. godine se nalazi u rukama Fiata, to jest današnje Fiat-Chrysler korporacije. Maserati je imao najbolju prodajni period 2017. godine kada je širom sveta isporučio 51.500 vozila, ali je današnja isporuka dvostruko niža.

Maserati trenutno nudi modele Ghibli, Quattroporte, GranTurismo i Levante. Proizvođaču je jasno da mora imati limuzine i krosovere/terence da bi opravdao investicije, ali se ipak želi vratiti svojim korenima kada je proizvodio sportske modele za vernu grupu kupaca sa dubokim džepom. Iz tog razloga, svetlost dana je ugledao model MC20 sa centralno postavljenim agregatom koji razvija preko 620 konjskih snaga.

MC20 nije prvi pokušaj Maseratija u egzotičnoj klasi čak ni u skorije vreme. U periodu od 2004. do 2005. godine je postojao model MC12, izrađen na bazi legendarnog Ferrarija Enzo, a proizvedeno je samo 62 jedinice. Novi MC20 je „čistokrvni“ Maseratijev proizvod i nije povezan sa ostalim brendovima korporacije Fiat-Chrysler, pa čak ni sa Ferrarijem koji je pre četiri godine odvojen od ostatka firme.

To je otvorilo vrata Maseratiju da ponovo predstavlja sam vrh korporacije, a pored premijum limuzina je otvoreno mesto i za sportistu. Kompanija inače planira da debituje s čak 13 novih ili značajno obnovljenih modela u naredne tri godine, a najveća pažnja će biti usmerena ka električnim proizvodima na četiri točka. Među njima će biti i spomenuti MC20, ali na verziju na struju ćemo verovatno morati da sačekamo još nekoliko godina.

 

Sa dizajnerske strane, MC20 podseća na tipični egzotični automobil današnjice i iz određenih uglova zapravo i liči na spomenuti MC12. Iako je Maserati dizajnirao većinu stilskih linija, imao je veliku pomoć u vidu kompanije Dallara. Za one kojima je ova firma iz Parme nepoznata, da spomenemo da je reč o izuzetno popularnom proizvođaču trkačkih bolida u globalnim razmerama. Njih možemo videti u šampionatima kao što su Formula 3, Formula E, GP3 i Indy Lights.

Inženjeri kažu da su proveli više od 2.000 sati u takozvanom „vazdušnom tunelu“, namenjenom za testiranje parametara aerodinamike, i konačan rezultat deluje izuzetno privlačno. Zadržani su i neki klasični detalji poput ovalne maske hladnjaka, postavljene skoro do asfalta, a mnogi će prepoznati ove stilske linije sa predratnih trkačkih automobila.

Tu su i LED osvetlenje i poduži krov koji se prostire skoro u „heč stilu“. Zadnji deo nije toliko dramatičan, ali takođe donosi LED svetla i dodatne crne detalje. Mnogi će reći da MC20 i ne liči na tradicionalni italijanski proizvod, i verovatno će biti u pravu. To ne znači da nije lep proizvod, već da jednostavno može biti pomešan sa nekim automobilima iz Velike Britanije, Francuske, pa i Amerike.

Ni enterijer nije preterano revolucionaran, a Maserati nas ubeđuje da su svi materijali lagani i da vozač ima sve opcije koje su mu potrebne. Ni egzotični proizvodi nisu uspeli da izbegnu takozvani „zalepljeni tablet“ stil koji smo navikli da vidimo, a reč je o monitoru koji, poput kompjuterskog tableta, deluje kao da je zalepljen za kontrolnu tablu.

Oba monitora, i onaj za brzinu i preostali za kontrolisanje postavki u vezi zabave u kabini, su veličine 10,3 inča. Kompanija kaže da novi sistem poznat kao Maserati Connect funkcioniše bolje nego bilo koji drugi ikada ponuđen od strane italijanske kompanije i da sada vlasnici mogu da vide sve bezbednosne komande i obaveštenja o održavanju, i preko mobilnog telefona. MC20 ima samo dva sedišta i verovatno će se zadržati na takvoj opciji kao jedinoj. Pošto se agregat nalazi u sredini, MC20 zapravo ima dva prtljažnika – onaj napred zapremine 50 litara i onaj pozadi od 100 litara.

Proteklih godina se Maserati obraćao za pomoć Ferrariju u razvoju svojih najskupljih i najmoćnijih verzija, ali kako Ferrari više nije član Fiat-Chrysler korporacije, kompanija je morala da dizajnira svoj prvi potpuno novi agregat posle 20 godina. Poznat pod kodnim imenom „Nettuno“ (Neptun, po rimskom bogu koji je inspirisao Maseratijev znak), ovaj 3,0-litarski V6 turbobenzinac stiže sa 621 konjskom snagom i maksimalnih 729 Nm obrtnog momenta.

Maserati obećava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 2,9 sekunde i maksimalnu brzinu od 323 km/h zahvaljujući relativno niskoj težini od „samo“ 1.500 kilograma. Jedini menjač u ponudi je osmostepeni „automatik“ sa dvostrukom spojnicom, a koji prenosi snagu na zadnje točkove.

Vozač je u stanju da podesi ogibljenje i način vožnje na četiri različita načina i to: Wet (za mokru podlogu), GT, Sport i Corsa (za stazu), a postoji i opcija da se gotovo sva električna pomagala deaktiviraju. Spomenućemo da sportista pruža i standardne 20-inčne felne i Brembo kočnice.

Maserati je bio vredan da objavi i neke podatke vezane za buduće električne verzije, pa tako kaže da će MC20 ubrzavati iz mesta do 100 km/h za 2,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 310 km/h i oko 320 kilometara vožnje između punjenja baterija. Ponuda će kasnije biti proširena i sa kabrioletom, ali će on navodno biti dostupan samo sa benzinskim agregatom.


Novi Maserati MC20 stiže u prodajne salone naredne godine, a cena bi „preko bare“ trebalo da iznosi oko 210.000 američkih dolara. Italijanski proizvođač, godinama želi da isporučuje oko 75.000 vozila tokom dvanaestomesečnog perioda, a dok MC20 sigurno neće igrati veliku ulogu u tom planu, mogao bi da bude ključni igrač po pitanju marketinga i mogao bi da natera kupce da mnogo brže primete marku Maserati, u moru rivalskih marki.

AutoRepublika

(463)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments