1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao još jedan „ubica Tesle“ – stiže Lucid Air
Debitovao još jedan „ubica Tesle“ – stiže Lucid Air
2

Debitovao još jedan „ubica Tesle“ – stiže Lucid Air

956
2
Podelite sa prijateljima:

Ispred nas je još jedan novi dan u kojem novi proizvođač električnih automobila tvrdi da poseduje proizvod sa kojim će potući Teslu do nogu. Ovaj put, reč je o američkom proizvođaču Lucid, koji je posle četiri godine čekanja premijerno prikazao serijsko izdanje modela Air, a ako su predstavljene informacije istinite, onda bi Ilon Mask definitivno trebalo da bude zabrnut. Naime, kada se Air bude pojavio u prodaji, što je najavljeno za početak naredne godine kupac će dobiti autonomiju od 827 kilometara za „samo“ 80.000 američkih dolara, čime bi direktno ugrozio Teslinog velikana Model S.


Pa ko je zapravo Lucid? Kompanija koja danas posluje pod tim imenom, je osnovana 2007. godine u gradu Njuvark (američka savezna država Kalifornija) pod imenom Atieva. Originalni cilj je zahtevao proizvodnju baterija i električnih agregata, ali je plan iznenada izmenjen, onog momenta kada je nekadašnji inženjer Tesle Piter Ravlinson stigao u ekipu. Lucid je debitovao s modelom Air u konceptnom izdanju krajem 2016. godine, a fabrika u saveznoj državi Arizoni je u stanju da godišnje proizvede oko 380.000 vozila. Ispred nas je sada serijski model koji če, kada proizvodnja startuje, postati prvi automobil Lucida.


U zvaničnom obraćanju medijima, spomenuti Ravlinson je otvorio temu pričajući o Porscheu Taycanu, a nemački velikan je prethodno smatran „ubicom Tesle“. Međutim, Taycan je značajno skuplji proizvod izgrađen po nemačkim standardima, dok je Air mnogo sličniji karakteristikama Modela S. Ravlinson kaže kako je Lucidov novitet efikasniji, udobniji, aerodinamičniji, sa većom autonomijom i bržim punjenjem, i na kraju da donosi više prostora u enterijeru i u prtljažniku u poređenju sa Teslinim velikanom.

Pa krenimo redom. Za dizajn se postarao čovek po imenu Derek Dženkins, a završen posao deluje izuzetno privlačno. Tradicionalna američka stilska škola se kroz istoriju zasnivala na dugoj haubi i kratkom prtljažniku, ali Dženkins smatra da je došlo vreme za izmene i da hauba i prtljažnik moraju biti kratki uz dugačku kabinu.

Pomenuti Dženkins kaže da su svi očekivali da uzme zlatni period američke automobilske industrije pre sedamdesetih godina prošlog veka za inspiraciju, dok on smatra da budućnost ne leži u prošlosti. Možemo zaključiti da Air izgleda fantastično i da je na prvi pogled lako zaključiti da je reč o električnom proizvodu. Sam stil je zapravo jako malo izmenjen u poređenju sa istoimenim konceptom od pre četiri godine, a Dženkins je posebno ponosan na parametre aerodinamičnosti. Naime, prema njegovim rečima Air pruža otpor vazduha od samo 0,21, što je za 0,03 bolje u direktnom poređenju sa Modelom S. Izbor felni će biti moguć među jedinicama prečnika od 19 do 21 inča.

 

Zatim stižemo i do enterijera, koji možda nije revolucionaran kao ostatak vozila, ali je definitivno privlačan. Kao i većina električnih vozila, ni Air nema dugmića i sve komande se svode na dodir preko povećih monitora. Ispred vozača se nalazi veliki 34-inčni monitor, a Lucid obećava grafike najvišeg kvaliteta kojima će svi pozaviditi.

Ovaj monitor pruža gotovo identične opcije kao mobilni telefon, pa je moguće putem njega, upravljati nalozima na društvenim mrežama, navigacijom i još mnogo toga. Tu je i panoramski stakleni krov, mada nismo sigurni kako će se ovaj detalj dopasti vozaču i putnicima tokom vrelih letnjih meseci.

Lucid nije previše pričao o njemu pa ćemo pretpostaviti da je reč o običnom staklu koje se brzo greje pri sunčevim zracima. Proizvođač je ponosan i na zapreminu enterijera, koja je navodno najveća u klasi, a sa 739 litara prostora u prtljažniku, Air nadmašuje svakog rivala.

 

Ali električni automobili su beskorisni ako nemaju veliki domet između punjenja baterija, zar ne? Lucid planira da ponudi četiri verzije, a kao što se očekivalo startovaće s onima najskupljim. Air Grand Touring stiže sa 800 konjskih snaga i ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za tri sekunde. To će ujedno biti najefikasniji automobil sa autonomijom od 827 kilometara. Vrh ponude će činiti Air Dream Edition s čak 1.080 „grla“, mada njegova autonomija pada na „samo“ 805 kilometara. Cene će takođe biti astronomske, pa će Grand Touring kupce koštati 139.000 američkih dolara, dok će Dream Edition biti pozicioniran za 30.000 najmanjih zelenih novčanica više.

Krajem naredne godine stiže i Air Grand Touring sa cenom od „samo“ 95.000 dolara i autonomijom od 650 kilometara, a do 2022. godine ponuda će biti proširena i osnovnim modelom za koga Lucid planira da na mesto za cenu, stavi brojku od 80.000 američkih dolara. Pošto je Lucid novi proizvođač, na njegove modele će takođe važiti i državni popust od 7.500 dolara po prodatom vozilu.

Proizvođač kaže da će njegov predstavnik doneti revolucionarne promene u industriju, i da će to postići sistemom brzog punjenja, pa će se baterije moći napuniti za vožnju od 480 km za samo 20 minuta. Spomenute baterije su zapremine 113 kWh i razvijene su u potpunosti od strane Lucida. Svi vlasnici dobijaju tri godine besplatnog punjenja. Proizvođač kaže da su njegovi agregati za 2,5 puta manji od onih u Tesli, čime je ukupna masa vozila niža.


Lucid već sada prima narudžbe, pa tako svi zainteresovani moraju da uplate 7.500 dolara da bi rezervisali svoje mesto, pre nego što isporuka startuje naredne godine. Kao što smo spomenuli na početku priče, mnogi proizvođači su sebe nazvali „ubicom Tesle“ i bili neuspešni u tom pokušaju. Ostaje nam da vidimo da li će i Lucid biti među njima …

AutoRepublika

(956)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Istinito sve?
Ako jeste, da odmah uplatim dva komada ..

Don

Buržuj