1. Home
  2. Vesti
  3. Suzuki Jimny postao kamionet kako bi ostao u ponudi i u Evropi
Suzuki Jimny postao kamionet kako bi ostao u ponudi i u Evropi
3

Suzuki Jimny postao kamionet kako bi ostao u ponudi i u Evropi

4.12K
3
Podelite sa prijateljima:

Suzuki Jimny nije prvi SUV koji je krenuo ovim putem. Prošle godine je i UAZ preradio model Hunter s ciljem preoblikovanja u kamionet radi usaglašenja sa savremenim zahtevima sertifikacije. Sada kroz istu priču, na teritoriji Evropske unije, prolazi i SUV Suzuki Jimny. Doduše, kod „Japanca“ razlog za preradu nisu bili bezbednostni, već stroži emisioni standardi.

Svima nama je znana činjenica da, koliko već 2021. godine, na snagu stupaju novi emisioni propisi koji će važiti na teritoriji EU, a prema kojim bi prosečna emisija ugljen-dioksida cele flote vozila jednog proizvođača, morala biti niža od 96 g/km. U suportnom slučaju, proizvođači se suočavaju s višemilionskim kaznama.

Kompanija Suzuki proizvodi samo kompaktne i subkompaktne efikasne krosovere, ali ukupnu sliku kvari maleni, ali rasni terenac Jimny, koji nudi samo atmosferski motor zapremine 1,5 litara sa 102 konjske snage. Između ostalog, čuven je po tome što u atmosferu ispušta čak  173 g/km CO2, i to u WLTP ciklusu.

Očigledno je da Japanci ne žele da se pozabave ugradnjom nekog turbo motora koji bi pokretao globalni Jimny, a isto tako je očito i da je maleni terenac veoma popularan na Starom kontinentu, gde je prošle godine usrećio 16.605 kupaca. Kako ne bi ostao bez tih kupaca, razvojni tim se dosetio da pronađe, i čini se da i jeste pronašao rupu u zakonu, pa je tako konvertovao krosover u lako komercijalno vozilo, na koji način ga je doveo u kategoriju s mnogo blažim ekološkim zahtevima regulatornih organa.

Doduše, ova odluka je implicitno podrazumevala neke prerade na vozilu. Tako je umesto zadnje klupe, sada na toj površini pod prtljažnika, dok je rešetkasta pregrada instalirana iza prednjih sedišta. Veoma je izgledno da će zaista biti retki oni koji će tugovati zbog nedostatka zadnje klupe, jer se zaista radi o malom vozilu koje je skoro nikada gostilo više od dvoje ljudi.

Nasuprot tome, zapremina prtljažnog prostora je narasla za 33 litra i tako dosegla cifru od 863 litara. Podaci su izneti u poređenju sa „dojučerašnjim“ Jimnyijem, onim kod kog je moguće sklopiti zadnju klupu.

Jednoipolitarski motor (102 ks) ostaje isti i kao takav ispunjava Euro 6 standarde. Teretni Suzuki Jimny se u Evropi nudi samo s ručnim menjačem, odnosno iz ponude nestaje automatska transmisija. Početak prodaje je zakazan za januar 2021. godine, odnosno onda kada stupe na snagu novi ekološki propisi. Do tada, još uvek je dostupna varijanta koja nudi mogućnost prevoza do četiri individue.

AutoRepublika

(4120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, „Džimni“ postade „kamijon“ … Bem ti eko propise.

s mile

Pre par godina tržišna inspekcija nam zabrani proizvod, (koji bar desetak sličnih firmi proizvodi) , jer NIJE po standardu. Iako se taj isti proizvod, proizvodi zadnjih 15god u srbiji.

Ovi moji „odozgo“, su samo na deklaraciji promenili namenu, i nastavili smo da ga proizvodimo. Toliko o standardu….

papir trpi sve

moron

Da, ali, ovi isčupaše zadnju klupu. Postade dvosed!