1. Home
  2. Vesti
  3. BMW iX5 Hydrogen kreće sa proizvodnjom
BMW iX5 Hydrogen kreće sa proizvodnjom

BMW iX5 Hydrogen kreće sa proizvodnjom

272
4
Podelite sa prijateljima:

BMW najavljuje početak proizvodnje svog modela iX5 Hydrogen. Proizvođač će sastaviti stotinu prototipova u fabrici svog istraživačkog centra sa sedištem u Minhenu u Nemačkoj.

SUV sa pogonom na gorivne ćelije završio je svoju testnu fazu u švedskom polarnom krugu. Nakon serije 7 Hydrogen iz 2006. i serije 5 GT 2015. godine, BMW ubrzava razvoj tehnologije vodonika. Ovaj BMW iX5 će se prvo koristiti kao demonstracioni model u različitim regionima sveta od proleća naredne godine. Njegova komercijalizacija za širu javnost trebalo bi da se desi do 2025. godine.

Projekat mobiliše ne manje od 900 ljudi. Prototipna flota je zasnovana na trenutnoj generaciji modela X5 (G05). Vozila se isporučuju direktno iz BMW-ove fabrike u Spartanburgu, SAD.

Nemački timovi imaju zadatak da postave novi pod za smeštaj dva rezervoara vodonika. Oni su instalirani u tunelu menjača i ispod zadnjeg sedišta. Postavljena na zadnju osovinu, električna jedinica uključuje tehnologiju koja se koristi na modelima proizvođača sa „nultom“ emisijom izduvnih gasova. Snaga motora dostiže 374 konjske snage. Baterija je i dalje neophodna da bi se nosila sa velikim zahtevima tokom faza pokretanja ili ubrzanja.

BMW se oslanja na svoje partnerstvo sa Toyotom kako bi napredovao u oblasti gorivih ćelija. Poput japanskog proizvođača, koji je upravo započeo razvoj prototipa Hilux Fuel Cell, nemački brend veruje u vodoničnu mobilnost i insistira na ekološkim prednostima ovog rešenja.

„Vodonik je izvor energije koji ima ključnu ulogu u napretku ka klimatskoj neutralnosti“, kažu u BMW-u. Tehnologija vodonika omogućava putovanje na veću udaljenost od električnih sistema sa baterijskim napajanjem uz značajnu uštedu u vremenu „punjenja“. S druge strane, gorivne ćelije ostaju složene i skupe za proizvodnju. Ako ne sadrži kobalt, litijum ili nikl, njihov katalizator generalno zahteva još jedan redak metal: platinu. Ovo delimično objašnjava zašto su cene ovih vozila na vodonik tako visoke.

AutoRepublika

(272)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Vodonik – „pocelo je pocelo!“ Rukovodstvo BMWa je uvek pokazivalo zdrav razum u pogledu izbora vrste pogona i zahtevalo od politicara otvorenost prema svim vrstama a ne ogranicenje iskljucivo na baterijski pogon, sto je (na svu srecu!) bivsi sef VWa zahtevao!

s mile

Ajd ovako,

Izuzetno te poštujem sa strane auto industrije i iskustva.

Ja, bih lično voleo da se vodonik uvede u masovnu potrošnju.

ALI, previše toga je protiv vodonika, sa strane proizvodnje, skladištenja itd…

Zašto misliš „počelo je počelo“, ja lično mislim da je ovo samo deo komercijalne magle oko „alternative“ struji i baterijama.

Šta je tvoje mišljenje…

Matija

Kao prvo, hvala ti na komplimentu! Sto se vodonika tice, ja sebi ne dozvoljavam nikakve emotivne zanose kada je tehnika u pitanju (i ne samo tehnika) vec pokusavam da problem razjasnim do korena. Baterija jeste najjednostavniji i najelegantniji nacin transfera energije za transport, njena „energetska efikasnost“ je bez konkurencije. Medjutim njena „efikasnost u eksploataciji“ je prilicno problematicna: velika tezina, ogranicen kapacitet, sporo punjenje, ogranicen radijus i, ono sto se pokazuje kao najveci problem, ogranicene prirodne rezerve. Buducnost baterije vidim u malim gradskim vozilima svih vrsta. Razlog – to je najjednostavniji nacin pogona koji pored toga omogucava maksimalnu ekonomiju prostora u… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Branko

“BMW iX5 Hydrogen kreće sa proizvodnjom” ali protipova… dakle ništa od toga. Tako i Rimac pokreće proizvodnju već godinama, a uvijek se nađe poneka subvencijica…😉 Uzeće neku lovu od države i nastaviti sa proizvodnjom u Kini.