1. Home
  2. Zelene strane
  3. Svi Uberovi automobili će navodno biti električni do 2040. godine
Svi Uberovi automobili će navodno biti električni do 2040. godine
0

Svi Uberovi automobili će navodno biti električni do 2040. godine

99
0
Podelite sa prijateljima:

Uber je često bio u medijima tokom prethodnih godina, ali su razlozi retko kada bili pozitivni. Većinu vremena, vozači su se žalili na niska primanja i Uberovo odbijanje da ih klasifikuje kao zaposlena lica, zbog čega kompanija iz američke savezne države Kalifornije nije dužna da ponudi zdrastveno osiguranje, plaćene godišnje odmore, penzioni fond i još mnogo toga. Oni koji su imali prilike da se bave ovim poslom sa strane, kao što je to autor ovog teksta, će vam reći da je najbolje koristiti stariji automobil koji vas neće koštati mnogo novca, jer su prihodi isti bez obzira da li vozili novi Cadillac CT5 ili desetak godina staru Hondu Civic.

Pritom je potrebno spomenuti da će toliko mušterija proći kroz vaš automobil da će ga verovatno „uništiti“ u roku od nekoliko godina. U prevodu, vozači ne žele da investiraju u Uber jer se sve drugo, izuzev golog minimuma, što se ulaganja tiče, apsolutno ne isplati.


Ali, Uber sada tvrdi da će nekim čudom, svi njegovi vozači koristiti električne automobile do 2040. godine. Bilo je dovoljno pročitati naslov ove vesti, pa da vozači krenu u ofanzivu i pitaju se kako ova nazovi „tehnološka kompanija“ smatra da će iko od njih moći da priušti makar Nissan Leaf, koji je među najpristupačnijim baterijskim četvorotočkašima, kada je prosečna zarada, nakon obračuna troškova, tek oko devet dolara po satu?

Spomenuti Leaf je dakle najjeftiniji električni automobil u verziji sa četvoro vrata, na tržištu „preko bare“, i za njega je potrebno izdvojiti 31.600 američkih dolara, a takođe više ne važe ni nekadašnje državne subvencije od 7.500 najmanjih zelenih novčanica. Ali, Uber navodno ima svoj plan, čija realizacija predviđa da će investirati 800 miliona dolara u želji da pripomogne vozačima da postanu vlasnici električnih automobila.

Plan će prvi stupiti na snagu u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Evropi već 2030. godine, a ostatak sveta će dobiti dodatnih deset godina. Uber je navodno potpisao ugovor sa General Motorsom i Renaultom, preko koga će svi kupci električnih automobila namenjenih pružanju usluga iz opusa takozvanih „ride sharing“, dobiti određene popuste, a spomenuta cifra od 800 miliona dolara će im omogućiti jeftinije punjenje baterija.

Kompanija je već sada počela da nudi vozačima određene „beneficije“, ako se tako uopšte mogu i nazvati. Recimo, Uber daje jedan dodatni dolar po vožnji, ukoliko vozači poseduju električni automobil. Uberov glavni konkurent Lyft je najavio realizaciju identičnog plana, ali kaže da nije u stanju da ponudi ikakve investicije, što znači da će svi troškovi biti na leđima vozača.

Prema poslednjim informacijama, samo 0,15% svih automobila koji saobraćaju na Uber i Lyft platformi su električni, ali je broj hibrida značajno veći. Naime, automobili koje pokreće kombinacija električnog i benzinskog motora čine oko 12%, što je za četiri puta viša cifra od one koju viđamo u saobraćaju na vozilima koja ne pripadaju u „ride-sharing“ sistemu.

Na kraju šta zaključiti? Za Lyft verovatno ništa pozitivno, pošto je kompanija godinama snižavala naknade koje pripadaju vozačima,i zbog toga je izgubila veliki broj saradnika za volanom, pa su šanse male da će ijedan vozač u takvim uslovima „investirati“ u električni proizvod. S druge strane, Uberov opstanak zavisi isključivo od potencijalnih beneficija, mada je i u njegovom slučaju teško očekivati bilo šta pozitivno.

A autoru ovog teksta ne preostaje ništa drugo nego da jednog dana, kada epidemija virusa korone konačno prođe (ako se i to ikada desi), opet krene u avanture s Toyotom Yaris, a koja već ima 240.000 prevaljenih kilometara na satu, barem dok Uber ne kaže da takav automobil više ne zadovoljava njihove standarde.

AutoRepublika

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments